A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vízízű somlói borokról áradozik az amerikai szakíró

Alder Yarrow elámult

2016-06-28 | Vinoport


Vízízű somlói borokról áradozik az amerikai szakíró

Teljesen ámulatba ejtette Somló a világhírű szakírót, Alder Yarrow-t, a Kaliforniában élő borbloggert, a Vinography szerzőjét. Habár a juhfarakrajongó több hónappal ezelőtt járt Magyarországon, a Somlóról szóló beszámolóját csak most tette közzé. Mint írta, megtalálta a világ szemfüles sommelier-jeinek legújabb titkos fegyverét.


Alder Yarrow népszerű blogján hosszú cikkében kizárólag dicsérte a vidéket, mint írta, rengeteget sétált, lenyűgözte a táj. "Olyan nyugodt atmoszféra ragadott magával, amilyennel hosszú idő óta nem találkoztam. Akkor jöttem rá a legmeghökkentőbb dologra az elmúlt napokban kóstolt borokkal kapcsolatban. Mindegyiknek olyan íze volt, mint a víznek."

 

Yarrow furcsa sorát írása végén magyarázta. Miután bemutatta Somlót (beleértve elmaradottság, az elektromosság és a csatornázás hiányát), történelmét, sőt, Hamvas Bélától is hosszan idézett, elmesélt egy rövid történetet: borvidéki sétája során megszomjazott, és ivott a helyi patakból. Ebben ugyanazokat a "halványan meszes, határozottan lúgos, enyhén sós", azaz "fantasztikus" ízeket fedezte fel, mint amelyek a helyi borokban megfogták. 

 

Vízízű somlói borokról áradozik az amerikai szakíró

 

Yarrow élete egyik legidillikusabb utazásaként összegezte a Somlón töltött hetet, ahogy írta, lenyűgözte a furmint, a hárslevelű, az olaszrizling és a juhfark, de leginkább maga Somló. 

 

Őszintén mondhatom, hogy nem sok olyan terroir-ral találkoztam, amely ilyen erősen és konzisztensen fejezi ki magát, mint ez a darab kő a semmi közepén, Magyarországon." 

 

 

Látogatása alatt a szakember számos helyi termelőtől kóstolt, és ivott tíz évnél idősebb tételeket is. Mint írta, már csak mérete miatt sem lehet soha olyan népszerű a vidék és bora, mint mondjuk az osztrák zöldveltelini volt felfutása idején. Ő maga például még soha nem találkozott somlói borral az Egyesült Államokban. Egészen a magyarországi útját követő visszatéréséig. 

 

"Egy héttel visszatérésem után éppen San Fransisco egyik legmenőbb éttermében ettem, amikor egyszer csak nem mást töltöttek a pohárba, mint Fekete Béla, Somló egyik legrégebbi és legnívósabb termelőjének Hárslevelűjét. Ez volt az első alkalom, hogy somlói bort láttam az USA-ban, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó." Véleménye szerint ezek a borok hamarosan a hozzáértő sommelier-k titkos fegyverei lesznek.

 

Magyarországi látogatásakor Yarrow Tokajra is ellátogatott, és a Kossuth Rádiónak is interjút adott. Minderről itt olvashat>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!