A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Zaklatási botrány a Master Sommelier szervezetnél

21 nő vallomása után indult meg a vizsgálat az USA-ban

2020-11-25 | Vinoport


Zaklatási botrány a Master Sommelier szervezetnél

Lemondások és felfüggesztések követték a New York Times október végén megjelent cikkét, amelyben arról írnak, a Master Sommeliers címről döntő Court of Master Sommelier észak-amerikai szervezetének tagjai több nő hallgatójukat zaklatták.


Címlapkép: www.winespectator.com

 

November 6-án jelentette be lemondását a Court of Master Sommeliers (CMS) amerikai szervezetének (CMS-A) elnöke, Devon Broglie. A hír csak azért nem robbant olyan hatalmasat a borvilág berkeiben, mert ez az akkor már egy hete egyre dagadó botrány újabb fejezete volt. Előtte napokban ugyanez a CMS-A már felfüggesztette két részletben összesen tíz férfi Master Sommelier tagságát, valamint független külső szakértőt kért fel az esetek tisztázására. A vád a Master Sommelier-k ellen szexuális zaklatás, amit olyan nők ellen követtek el, akik a CMS-A-val álltak kapcsolatban a Master Sommelier vizsgára való felkészülésük miatt.

 

Court of Master Sommeliers

 

A Court of Master Sommeliers Nagy-Britanniában alapították azzal a céllal, hogy segítsék a szállodák és éttermek italfelszolgálási sztenderdjeinek kialakítását. Az első sikeres Master Sommelier vizsgát 1969-ben tették, az azóta eltelt fél évszázadban további 268 jelölt kapott diplomát és Master Sommelier címet. A rendkívül magas és összetett követelmények miatt a szakma másik csúcsának tekintik a Master of Wine cím mellett. Mindkét titulust a világon mindössze négyen mondhatják magukénak, többek között a Tokajban élő amerikai Ronn Wiegand. Idén októberben Czinki Tamásnak első magyarként sikerült megszereznie a Master Sommelier címet.

 

Miközben Broglie-t magát is vádolják szexuális zaklatással, azt is felróják neki, hogy ő és csapata nem megfelelően kezelte az ügyet, mint a későbbiekből látszódni fog, az elnökség tagjai minden bizonnyal tudtak a visszaélésekről. November 8-án minden esetre mind a 15 tagot visszahívták, a megüresedett pozíciókra november közepére bejelentett választást egyelőre határozatlan időre elnapolták.

 

 

Az ügy napvilágra kerülése a New York Times október 29-i cikkének köszönhető. Ebben 21 nő azzal vádol hat Master Sommelier-t, hogy szexuális tartalmú üzeneteket küldözgettek nekik, szakmai előmenetelért cserébe szexuális szolgáltatásokat kértek, de olyan is volt közöttük, akivel fizikailag erőszakoskodtak. Az egyik nő elmondása szerint egy texasi Master Sommelier egy alsóneműjét szerette volna elkérni tőle, míg egy másik most vallomást tevő nőre rávágta az ajtót a tanár, amikor az visszautasította a közeledését. A Court of Master Sommeliers tagok körében állítólag bejáratott kifejezés a „sommsucker” azokra a női hallgatókra, akik viszonyt folytatnak valamelyikükkel. (A szervezet szabályzata ezt egyébként nem tiltja mindaddig, amíg az nem kerül széles nyilvánosságra, illetve nem sért szakmai érdekeket.)

 

Az esetek feldolgozása közben a New York Times kérdéseivel felkereste a szervezetet is, ekkor derült ki, hogy szeptemberben létrehoztak egy anonim platformot mindennemű visszaélések bejelentésére. Addig kizárólag ahhoz az elnökséghez lehetett fordulni az ilyen jellegű panaszokkal, amelynek soraiban több vádlott maga is ott ült.

 

A cikkben leírt történetekben első helyen szerepel Geoff Kruth neve, a CMS-A egyik legfontosabb partnerének számító GuildSomm oktatási intézmény alapító vezetője ellen 11 nő vallott. Volt, akit állítólag fogdosott és olyan is, akit csak a saját szállodájába volt hajlandó taxival hazavitetni. Egyszer az egyik tanítványának meztelenül nyitott ajtót, majd ezután „különleges üvegek” megkóstolására invitálta. A számos további eset közül egy szexuális tartalmú üzenetet jelentett a címzett a Court of Master Sommeliers vezetőségének, akik válaszul mindössze letiltották Kruth-ot az illető vizsgáiról. A nők között volt, aki a zaklatás miatt feladta Master Sommelier tanulmányait de olyan is, aki elfogadta az oktató közeledését, cserébe később ajánlólevelet kapott tőle. A CMS 2017-ben két figyelmeztetést is küldött Kruth-nak és eltiltotta bizonyos kurzusok és vizsgák lebonyolításától.

 

Geoff Kruth ügyvédjén keresztül tagadta az ellene felhozott vádakat és azt mondta, az együttlétek minden alkalommal kölcsönös szimpátián alapultak, több hölggyel azóta is jó kapcsolatot ápol, volt akinek az esküvőjére is meghívást kapott. Ugyanekkor lemondott a GuildSomm elnöki posztjáról is, hogy az intézményt távol tartsa az ügytől.

 

A New York Times cikke szerint nem Kruth az egyetlen érintett a felsőbb körökből. Robert Bath-t, a CMS korábbi alelnökét 2007-ben két évre felfüggesztették hasonló vádak miatt.  Hozzá hasonlóan több másik elnökségi taggal, sőt a szervezet korábbi elnökével, Fred Dame-mel kapcsolatban is érkeztek panaszok.

 

Nem ez az első botrány a Master Sommelier intézménye körül, két évvel ezelőtt 24 sikeres vizsgázó eredményét kellett megsemmisíteni, mert kiszivárogtatták a feladatokat. Az akkori vizsgálat kiderítette, hogy Matt Stamp alelnöknek viszonya volt két aznapi vizsgázóval is, bár azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ő kedvezett-e nekik. Minden esetre Stamp utána – a hivatalos verzió szerint – kölcsönös megegyezéssel távozott a posztjáról és a mai napig el van tiltva a CMS-sel kapcsolatos minden tevékenységtől.

 

Mint a Wine Spectator november 9-i cikke megemlíti, hárman visszaadták Master Sommelier címüket, mert nem találták kielégítőnek a CMS-nek a New York Times leleplező írására adott, szerintük „PR szagú" reakcióját. Hiányolták belőle a valódi megbánást, és úgy érezték, inkább igyekeztek eltolni maguktól a felelősséget például a már említett Kruth-tal való munkakapcsolat elbagatellizálásával. A vádlottakat egyelőre felfüggesztették, a címüktől való megfosztásra a belső szabályzatnak megfelelően 30 nappal később kerülhet sor. Mindeközben a 27 észak-amerikai Master Sommelier hölgy (összesen 158 MS van a kontinensen) közös levélben változásokat és nagyobb átláthatóságot követelt, és elindult egy a CMS bojkottjára felszólító petíció is, amit eddig világszerte 1100 szakember (köztük 18 Master Sommelier) írt alá.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!