A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

6. Budai Gourmet

Bor és jazz napok a Budavári Palotában

2010-05-01 | Vizi Csenge


2010-ben már hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Budai Gourmet, ami a gasztronómia szerelmeseinek fesztiválja. Mind a kultúra, mind a gasztronómia iránt érdeklődőket várják a megújult helyszínen a szervezők. A regionálisból nemzetközivé felnőtt, négy napon át tartó étel-, bor- és zenekóstoló május 6. és 9. között már a Budavári Palota teraszain üdvözli a vendégeket.


 

Úgy tűnik, ha egy rendezvény sikerre van ítélve, akkor sem szabad megelégednie a már jól bevált, hagyományos dolgokkal, hanem időnként illik megújulnia. Így van ez a Budai Gourmet-val is, amelynek szervezői az öt éve tartó gyümölcsözés után úgy döntöttek, eljött az ideje, hogy a minőség lépcsőjén még egy fokot felfelé lépjenek. Így a Millenáris Park jól bevált tavas, zöldfüves helyszínét egy csodálatos kilátással bíró teraszra cserélik fel, ahonnan nem csak Budapest utcái tárulnak a szemünk elé, hanem a Duna festői látványa is mintegy díszletként emeli e rendezvény színvonalát.

A gasztronómia világához a zene is bekapcsolódik, ugyanis ebben az évben a jazz műfaját járhatja körbe mindaz, aki úgy dönt, eltölt pár kellemes órát a legjobb hazai ínyesmesterek, sajtkészítők, borászok társaságában. Miközben az újdonsült Michelin-csillagos Costesnál vagy épp egy-egy Bib Gourmand címet viselő étteremnél kóstoljuk a remek ételeket, a háttérben a Smoodies, a Czakó & Éles & Csomós Trió, az Éliás Jr. jazzmoments unpluged vagy épp a Funk Survivors & Pély Barna felállás dallamait hallgathatjuk.

A tizenkét, fiatalokból álló jazz zenekar mellett a másik érdekességet a kiemelt vendég borvidék jelenléte adja majd. A Soproni borvidékről poncichterek érkeznek, akik kóstoltatják nedűiket, szívesen mesélnek e vidék tájairól, boraikról, hagyományaikról. Az első nap délutánján, amikor is a szakmáé lesz a főszerep, előadást is hallgathatnak majd a megjelentek a Soproni Kékfrankos Kft. részéről megjelenő Rigler Zsolttól.

A négy nap felépítése is apró változáson megy át oly módon, hogy az első nap estéjéig csak a szakma képviselői előtt lesznek nyitva a kapuk. Ekkor a kereskedelem és a gasztronómia jeles képviselői zavartalanul kóstolhatják végig a borokat, ízlelhetik meg a különleges falatokat, a szakmai előadásokról nem is beszélve. Ezen belül három témát járnak körbe a résztvevők: a közösségi értékesítés új formáját, továbbá megtudhatjuk, mire is jó a Michelin csillag, és végül képet kaphatunk a szezonális borok – időszakos választék témában is az e körbe eső lehetőségekről.

A szakmai programok közé tartozik a Kóstolózóna nevet viselő rendezvény is, amelyen a Prowein kóstolóihoz hasonló módon egy-egy témához kapcsolódóan 2009-es borokat lehet megízlelni. Ennek az eseménynek az a lényege, hogy nem kell felfedezőútra indulni, egy helyen dönthetik el a szakma képviselői melyik ital a legszebb, legizgalmasabb, de legalábbis melyik az, amelyikről igenis beszélni kell. Három szekcióban lehet a borokat megismerni, minden borásztól egyet-egyet:
• könnyű és illatos nyári borok (2009)
• rozék (2009),
• soproni borok (kiemelt vendég-borvidék)
A borokra voksolni is lehet, a kóstolás végén pedig a legjobb eredményt elért borok díjazásban részesülnek, az okleveleiket a borászok már másnap ki is tűzhetik standjukra.

Továbbá a Borkollégium is különböző mesterkurzusokkal készül a Budai Gourmet-ra, amelyeken Mészáros Gabriella vezetésével és Dominique Arangoits segédletével a francia Cos d’Estournelt és a Tokaj Hétszőlőt mutatják be nedűiken keresztül május 7-én, majd Gabriella május 8-án a Chateau Suduiraut és a Disznókő Szőlőbirtok világába vezeti be az érdeklődőket, végül pedig az Alta Vista Pincészet mendozai malbecjeihez kerülhetünk közelebb május 9-én.

Akinek pedig ennyi program nem lenne elég, azok ellátogathatnak a Vinoport standjához is, ahol izgalmas játékokkal és különleges nyereményekkel várjuk az érdeklődőket, elmondhatják véleményüket a rendezvényről, megoszthatják velünk kedvenc boruk jellemzését, vagy akár villáminterjú keretén belül arról is beszámolhatnak, hogyan kerültek kapcsolatba a borral. Mindezek felkerülnek majd honlapunkra, ahol olvashatják saját szavaikat azok, akik bátran a diktafon elé mertek állni.

A Budai Gourmet rendezvény időpontjában egy minifesztivállal is találkozhatunk a Piknik Huszár kávézó teraszán, ahol szezonnyitó bor- és pálinkakóstolóra invitálják a nedűk szerelmeseit. A Váli Pince, a Janus Borház, az Istvándy Pince, a Sipos Borház, a Borszertár és a Zedon Pálinkamester cseppjeit kortyolhatják majd a betérők.

Érdemes tehát május 6. és 9. között ellátogatni a Budavári Palota környékére, hiszen az ország különböző borvidékeinek képviselői mellett például találkozhatunk Sándor Tamással, a Bükki Kézműves Sajt sajtmesterével, az Olimpia Étteremből Takács Lajos fog Zöldségleves bárányragut főzni, az Onyx Étterem séfnője, Szulló Szabina is próbálja majd ízekkel elcsábítani a vendégsereget, de akár a fertőrákosi Ráspi Étterem ismert szakácsa - aki egyben borász is – Horváth József falatkáit is kipróbálhatjuk. Látható, igazi gasztronómiai utazásra lehet számítani a négy nap alatt!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!