A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A 2014-et az indián nyár tette kiemelkedővé

Bordeaux-körkép – Château Beau-Séjour Bécot

2015-04-08 | Tóth Adrienn


A 2014-et az indián nyár tette kiemelkedővé

Bordeaux-i sorozatunkat a Château Beau-Séjour Bécot pincészettel folytatjuk, amelynek központja St. Emilionban található. Emilie Gata, a pincészet borturizmussal foglalkozó munkatársa azon túl, hogy bemutatja számunkra a borászatot, a 2014-es évjárat adottságairól is beszél, és beavat minket abba a kérdésbe is, hogy szerinte mi teszi különlegessé Bordeaux borvidékét.


 

A Château Beau-Séjour Bécot St. Emilion fennsíkján található, ez a vidék pedig kivételes adottságokat kínál a szőlőműveléshez. Mindössze néhány centiméter vastag az agyagos réteg, amely a mészkő altalajt fedi, mindez pedig egy szivacsszerű funkciót tölt be azáltal, hogy jó vízelvezetést biztosít a felszín számára a téli időszakban, a nyári melegben azonban a mély rétegekbe hatoló gyökerek hozzáférnek a víztartalékokhoz. A pincészet 19,5 hektáron művel szőlőt, amelynek 80%-a merlot, 16%-a cabernet franc és 4%-a cabernet sauvignon.

 

A Beau-Séjour 1969 óta áll a Bécot család tulajdonában, akik ezt megelőzően egy immár hat generációra kiterjedő borászmúltat tudhatnak maguk mögött a Château La Cart pincészetének működtetése kapcsán. A két borászat szőlői korábban közvetlenül egymás mellett húzódtak, a megvásárlást követően azonban ez utóbbi beleolvadt a Beau-Séjourba. Majd 10 évvel ez után a Château Les Trois Moulins birtokba vételével tovább növekedett a terület, hogy elérje ültetvényeink mai méretét.

 

Kézzel szüretelünk, majd annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű szőlő kerüljön felhasználásra, szemenként válogatunk. A feldolgozás során különböző technikákat ötvözünk, hiszen egyszerre áll rendelkezésre egy nyolcezer literes szabályozható hőmérsékletű acéltartály, egy hétezer literes kúp alakú edényzet, valamint több hatszáz literes fakád. Annak érdekében, hogy megőrizzük mindegyik fajta és termőterület egyéni karakterét, az egyes tételek önállóan kerülnek feldolgozásra, egyedi igényeik figyelembe vételével.

 

A borokat új, francia barrique hordókban érleljük tizenhat hónapig, mert tapasztalataink szerint ennyi időre van szüksége a bornak, hogy textúrája bársonyossá, szerkezeti elemeik pedig harmonikussá váljanak. Mind a házasításra, mind a palackozásra a pincészetben kerül sor, egy átlagos évben 75 000 palack kerül letöltésre. 

 

 

Milyen adottságokkal bír a most bemutatásra kerülő, 2014-es évjárat?

 

Egy klasszikus, szép évjáratnak tartjuk. Bár a július és az augusztus egy kissé szeszélyesnek bizonyult, a szeptemberi és októberi hihetetlenül kitartó indián nyár komoly reményekkel tölt el minket. A szőlő egészséges és megfelelően érett, kitűnő alapanyag a prémium borok készítéséhez.

 

Most hat hónappal a szüretet követően is úgy látjuk, hogy az évjárattal kapcsolatos elvárásaink beigazolódtak, hiszen a borok gyümölcsösek, frissek, elegánsak ugyanakkor érett tanninokkal bírnak. Igazi sikertörténetnek ígérkezik az év.

 

A 2014-et az indián nyár tette kiemelkedővé

 

Mi teszi Bordeaux borvidékét egyedülállóvá a világon?

 

Egyszerre több tényező is. Úgy gondolom, ezek közül a legfontosabb a borkínálatunk sokszínűsége, amellyel magunkon tudjuk tartani a top borok iránt érdeklődő fogyasztók figyelmét. A vidék gazdagsága kapcsán elég csak a boraink sokféle színárnyalatára gondolni, amelyeken keresztül az egyszerű, asztali boroktól a legfelső minőségi kategóriákig jutunk. A bordeaux-i borok másik fontos erénye, hogy az ételek hosszú sora mellé tudjuk őket illeszteni.

 

Mindez persze nem lenne megvalósítható anélkül a tapasztalat nélkül, amely a termőtáj klimatikus és talajadottságainak ismeretéből fakad. Hogy csak egy példát emeljünk ki, St. Emilion vidékén már a rómaiak óta művelnek szőlőt, és az évezredek alatt felhalmozódott tudást nem engedjük elveszni. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!