A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A La Renaissance des Appellation kóstolója Budapesten

Két éves a Terroir Club

2008-11-27 | Tóth Adrienn


A La Renaissance des Appellation kóstolója Budapesten

2008. november 22-én a Terroir Club meghívására a La Reneissance des Appellations egyesület tartott borkóstolót Budapesten, a Festetics Palotában. A borkereskedő cég második születésnapja alkalmából meghívott vendégsereg azért különleges, mert ez a – terroir, azaz származás helyre fókuszáló, biodinamikus pincészeteket tömörítő - szervezet eddig még nem tartott boraiból bemutatót Kelet-Európában.


 

A La Renaissance des Appellations vagy angolul Return to Terroir elnevezésű szervezet tagjai a bor származási helyének legteljesebb kifejezésére jöttek létre. Tagjaik biodinamikus szőlőművelést és borkészítést folytatnak. Bár a szervezet maga nem végez ellenőrző tevékenységet, pincészeteinek előírja, hogy valamely hivatalos szervezet tanúsítványával kell, hogy rendelkezzenek.

A szövetséget azonban nem lehet leegyszerűsíteni a választott természetbarát művelésmód mentén, hiszen ez nem céljuk, sokkal inkább eszközük annak érdekében, hogy az általuk készített termékek minél teljesebben és minél magasabb minőségben fejezzék ki termőhelyüket.

A szervezet ikonikus alakja és egyben alapítója a biodinamikus filozófia és gyakorlat egyik legelismertebb szakértője, a Loire-völgyében dolgozó Nicolas Joly. A Coulée de Serrant pincészet atyja bárhol jelenik meg, kötelességének érzi koncepciója átadását és népszerűsítését. És nem volt ez másképp a budapesti kóstolón sem.

A szövetséghez tartozó legtöbb pincészet Franciaországból kerül ki, majd’ egyenlő arányban a legfontosabb bástyáik: Elzász, Burgundia, Bordeaux, Loire- és a Rhone-völgye. Ezeken túl azonban léteznek még olyan német, osztrák, spanyol, olasz, portugál, szlovén, svájci, ausztrál, dél-afrikai, dél-amerikai, egyesült államokbeli és új-zélandi pincészetek is, akik magukévá tették a biodinamikus terroir szemléletmódot.

Külön érdekesség, hogy a tagok névsorában egy kávé és egy csokoládékészítő is megtalálható.

A Festetics Palotában tartott kóstolón a 153 bortermelő tag közül 35 jelent meg és kóstoltatta borait. Hozzájuk csatlakoztak a két éves Terroir Club magyar borászai is, akik a nap folyamán nem vallottak szégyent.

A kiállítók névsoráért kattintson IDE.

Az alábbi felvételeken a legtöbb kiállítóval találkozhatunk majd az Olimpiát működtető Takács Lajos és Csongrádi Csaba ételkülönlegességei után.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!