A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Mészáros Borház lett az Év Pincészete

Mészáros Péter nyilatkozott

2012-08-29 | Tóth Adrienn


A Mészáros Pál és fia, Péter által vezetett Mészáros Borházat választotta 2012-ben az Év Pincészetévé a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Az ünnepélyes díjátadásra augusztus 30-án, Szekszárdon, a pincészetben kerül majd sor. A hír kapcsán Mészáros Pétert kerestük meg.


Hogyan lesz egy borászat az Év Pincészete?

Első alkalommal indultunk ezért a címért. A pályázatunkban azokra az innovációkra koncentráltunk, amelyeket a pincészet az utóbbi években megvalósított. Ide tartozik például a kadarkával kapcsolatos munkánk, hiszen több klónnal is dolgozunk, folyamatosan figyelve, elemezve azokat. Két saját kadarkával is rendelkezünk, amelyek a mészi és a virághegyi névre hallgatnak. Ezek közül az első már megkapta a fajtaengedélyt, a másodiknál épp most zajlik ez a folyamat.

Fontosnak tartom ezen túl elmondani, hogy a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel közösen megnyert pályázatnak köszönhetően jelenleg négy rezisztens fajtával kísérletezünk. Ezeket a biokövetelményeknek megfelelően műveljük, és többféle bort készítünk belőlük annak érdekében, hogy kiderüljön, van-e bennük potenciál a borkészítés szempontjából.

A régi és az újabban felbukkanó szőlőfajták mellett milyen egyéb területen folytattok még kísérleteket?

Az elsők között készítettünk gyöngyöző bort, most pedig épp azon dolgozunk, hogy házon, azaz pincén belül pezsgőt is palackba zárjunk. Úgy tűnik, a törvényi háttér rendeződésével ezt a közeljövőben meg is valósíthatjuk.

A buborékos borokon túl persze a hangsúly továbbra is a hagyományos tételeken van; különböző hordókat, erjesztési és érlelési módokat próbálunk ki, a vörösboroknál eltérő macerációs időtartamokat és technológiákat alkalmazunk. Újításokról beszélek, ezek mértéke azonban csak addig terjedhet, amíg hűek maradunk a hagyományos szekszárdi illatokhoz, ízekhez.

Széles repertoárral foglalkoztok, és tudjuk, hogy minden bor fontos; mégis mely tételek állnak a legközelebb hozzád?

Különösen nagy jelentőséggel bírnak számomra a pincészet azon borai, amelyek egy valódi sorozatot alkotnak, hála annak, hogy több évjárat is rendelkezésre áll belőlük. Itt elsősorban a dűlőszelektált tételekre, a Hidaspetre Cabernet Franc-ra, a Bodzás Kékfrankosra és a Bikavér Reserve-re gondolok. Általuk úgy kóstolhatunk meg egy hasonló ízvilágot, hogy közben figyelemmel követhetjük az egyes évjáratokat és saját fejlődésünket, tudatosabbá válásunkat.

A Mészáros Borház lett az Év Pincészete

Összefoglalnád röviden, hogy milyen út vezetett idáig?

Családi vállalkozás vagyunk mind a mai napig. Édesapám, Mészáros Pál a rendszerváltás után 1990-ben alapította meg a pincészetet, a kárpótlások révén 1992-ben indult el a szőlőterületek bővítése. Lépésről lépésre haladtunk, és úgy tűnik, most értünk el odáig, hogy e díj által a külvilág is értékeli az eddig megtett utat.

Mit tartogat a jövő?

Mindenképpen folytatni szeretnénk a korábban megkezdett kísérleteket. A közeljövő azonban kétségtelenül a 2012-es évjáratról, kezdetben mindjárt az éppen zajló szüretről szól. Bár sokan aggódtak az aszályos időjárás miatt, mi úgy látjuk, különleges, szép termésre számíthatunk 2012-ből.

A kevés csapadék és a sokszor magas hőmérséklet miatt persze fontos volt, hogy időben elkezdjük a szüretet. Nálunk lassan két hete folyik a munka: a fehér szőlővel és a rozénak szánt kék szőlővel indultunk. Most térünk át a vörösborok alapanyagának szedésére. Úgy látom, testes, színanyagokban gazdag szekszárdi vörösborok várhatóak 2012-ből.

A díj miatt várhatóan sok szó esik majd rólatok. Aki kíváncsi lenne, a pincén túl hol kóstolhatja meg a boraitokat?

Már most készülünk a budapesti Budavári Borfesztiválra és a Szekszárdi Szüreti Napokra. Hála az igazán korán induló szüretnek elképzelhető, hogy ezeken a rendezvényeken már kóstolhatóak lesznek az új évjárat első borai: egy 2012-es rozé és egy Irsai cuvée.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!