A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A pálinkák is kóstolásra kerülnek

Elindul a Pálinka Országkóstoló

2014-02-25 | Tóth Adrienn


A pálinkák is kóstolásra kerülnek

A tavaly ősszel megjelentetett Fehér Borkiválóságok Könyve és a hamarosan megjelenő Vörös- és Rozé Borkiválóságok Könyve mintájára elindult egy hasonló kötet előkészítése pálinkákra szabva. A Pálinka- és Törkölypálinka Országkóstoló hírét Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a visegrádi pálinkamúzeumban jelentette be február 24-én. A megmérettetésre március 7-ig lehet jelentkezni.


Az eddig kialakított koncepciónak megfelelően a Pálinka Országkóstoló sem egy verseny: azért jött létre, hogy a magas minőségű tételek könnyebben utat találjanak a fogyasztókhoz. A kiírás szerint célja a következőképpen foglalható össze: „A magyar pálinka hírnevének erősítése, a minőség előtérbe helyezése a legfontosabb feladat. Mindehhez a piaci igényeknek megfelelő és nem csak technológiájában felépített jó pálinka kell. A termelőknek is alkalmazkodni kell a piaci igényekhez, a fogyasztói trendekhez. A verseny nem előállított termékek között zajlik, hanem a hozzáadott értékeken dől el, amit a potenciális fogyasztók értékelnek. Ezek szellemében hirdeti meg a Hungaricum Bizottság a Pálinka Országkóstolót.”

A megmérettetésre a nevezés díjmentes, amire szükség van, az a jelentkezési lap kitöltése és pálinkánként két palack minta leadása a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán. A mintáknak egyenként minimum fél litert kell elérni, amennyiben ennél kisebb palackokban vannak letöltve, akkor arányosan több palack leadása szükséges. Egy szeszfőzde maximum három tétellel indulhat el a kóstolón.

A Pálinka Országkóstolóra kizárólag olyan, legalább 2014. június 30-ig forgalomban lévő pálinkák nevezhetőek, amelyekből minimum ötszáz palack rendelkezésre áll. Ez alól kivételt a pálinkaritkaságok képeznek, amelyeknél nincsen meghatározva alsó limit. Gyümölcs- és törkölypálinkákat egyaránt fogadnak a szervezők.

A megmérettetés ez alkalommal is két körben zajlik, így előfordulhat, hogy mindkét palack nem kerül megbontásra, ezek visszajuttatásáról a szervezők értesítik majd a főzdéket. Az eredményekről a bírálat folyamán egy szakmai és egy társadalmi zsűri dönt majd.

Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón hozzátette: „A részvétel meghívásos, több mint száz pálinkaház jelentkezését várják. A házi készítésű és egyéb, párlat néven forgalomban lévő termékek nem jelennek meg a mustrában.”

A kóstolón jól szereplő tételeket a Vidékfejlesztési Minisztérium egy magyar és angol nyelven 10 000 példányban megjelenő kiadványban mutatja be a tervek szerint május elején. A kötet a fogyasztók számára ingyenesen elérhető lesz annak érdekében, hogy minél több pálinkakedvelőhöz eljuthasson itthon és külföldön egyaránt.

További részletekért és a jelentkezési lapért kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!