A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A pinceépítéstől az irodalomig

Rövid hírek a Pannon Borrégióból

2009-09-30 | Tóth Adrienn


A pinceépítéstől az irodalomig

Bár az idei szüret már javában tart déli borvidékeinken, az utóbbi időben lezajló más események is megérdemlik figyelmünket. Szekszárdon a Bordi Pincészet nagy beruházásba kezdett idén, amelynek keretében már impozáns boltívek láthatók a feldolgozó mellett. Érdemes mostanában ellátogatni a borászathoz, hiszen az építkezések befejezése után már csak belülről tekinthetőek meg a régi téglákból összeállított remekek. A hírösszefoglalóban beszámolunk még a Pécsi Egyetem legújabb borairól, valamint a Vylyan Pincészet novelláskötetéről.


Tovább fejlődik a Bodri Pincészet

Szeptember 3-án mutatta be a szekszárdi Bodri Pincészet legújabb beruházást. A 40 hektáros birtokon, amelynek felét borítja szőlő, a meglévő feldolgozó mellett egy 1720 négyzetméteres, új komplexum épül Heimann Ferenc tervei alapján. A 450 ezer darab 100 éves tégla felhasználásával készülő épület helyt ad majd többek között egy palackozónak, egy készáruraktárnak, valamint egy 300 fős kóstolóteremnek. A fejlesztést a tervek szerint jövőre fejezik be a kivitelezők.

A pincészet azonban ennél is messzebb lát, és már folynak az előkészületei egy vendégház tervezésének, amely a hamarosan használatba vehető hét új vendégszobát 8-10 újabbal bővíti, illetve szaunával, gőzkabinnal egészíti ki.

A Pécsi Egyetem Borai 2009

A Pécsi Tudományegyetem 2000-ben választott először egyetemi borokat a régió négy borvidékéről. Ahogy eddig, idén is a fehér- és vörösborok sorrendjét nem kizárólag a borok minősége, hanem azok ár-érték aránya határozta meg. Több okból is fontosnak tartják ezt a szervezők, egyrészt, hogy a hallgatók és oktatók elérhető áron vásárolhassák meg a borokat, másrészt mert az egyik legszívesebben fogadott reprezentatív ajándéktárgyaknak válnak a legjobbakból.2009-ben a vörösborok kategóriájában az Eberhardt Pince 2007-es Mohácsi Cabernet Franc bora bizonyult a legjobbnak. Tovább növeli a bor hírnevét, hogy ugyanez a tétel a szeptember 15-én, Mariborban megrendezett Egyetemi Borok 6. Nemzetközi Versenyén, ahol tíz ország 52 egyetemi bora állt a startvonalhoz, aranyérmet nyert, és a második legtöbb pontot kapta a vörösborok között. A legjobb fehérbornak pedig a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2006-os Pécsi Zirfandliját választották.

Novelláskötet az Ördögszántotta hegy új legendáiról

A 2008-as évjárattal megújult a kisharsányi Vylyan Pincészet Classicus borcsaládjának megjelenése. Az új címkék világát az Ördögszántotta hegy legendája és annak szereplői: Harka, a szép leány, Belzebub, az Ördög, a Boszorkány, a Kecske, a Macska és a Kakas ihlették.

Az eseményhez kapcsolódóan pályázatot hirdetett a villányi pincészet, amelyben azt kérte a vállalkozó szellemű jelentkezőktől, hogy a fenti hat karakterből egyet se hagyjanak ki az új meséből, egyébként a kiírók nem szabtak meg más feltételt sem műfajra, sem terjedelemre, sem a pályázó személyére vonatkozóan.A beérkezett 82 művet a Bächer Ivánból, László Ágnesből, Méhes Károlyból, Nagy Bandó Andrásból, Nagy Sebestyénből és a Pécsi Borozó Magazin szerkesztőségének tagjaiból álló zsűri végigolvasta, majd az egyenletesen kiemelkedő teljesítmény okán hat győztest hirdetett ki. Király Levente, Szabó Tamás, Zsoldos László, Szász Zsuzsa, Kisslaki László és Pécsváradi Antal munkáit tartották a legjobbaknak. A nyertesek műveit a pincészet az Aduprint Kiadó és Ágoston Zoltán felelős szerkesztő gondozásában adta ki. A kötet megvásárolható a pincészetnél és az In Vino Veritas Borszaküzletben.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!