A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A telt idomok éve lesz 2009

Somlói Évjáratkóstoló

2010-03-22 | Tóth Adrienn


Március 18-án tartotta meg 2009-es Évjárat bemutatóját a Somlói Tavasz Egyesület Budapesten, a Festetics Palotában. A hat termelő alkotta szövetség ez alkalommal is vendégül látott még kilenc helyi pincészetet, így az esemény vendégei széles rálátást kaphattak arra, mit hozott a legutolsó évjárat hazánk legkisebb borvidékének.


 

„2009 egyszerre csalt mosolyt és könnyeket az arcunkra” – mondta el dr. Laposa József, a Somlói Tavasz Egyesület tagja a rendezvényt megnyitó beszédében. „A július 18-i jégverés a hegy északi és keleti oldalán 50-80%-os kárt okozott. A déli és nyugati hegyrészeken azonban már csak 10-15%-os volt a veszteség. A megrázó élmény után a termelők annak örülhettek, hogy a szüretig az ültetvények kiheverték a megrázkódtatást, így végül érett, egészséges fürtök kerültek a pincébe.”

Az évjárat borait még a hegyen dolgozó borászok sem szívesen ítélik meg ilyen fiatalon, hiszen azok általában 2-5 éves korukra nyerik el legjobb formájukat. Ennek ellenére a termelők véleménye alapján megfogalmazható, hogy aromák tekintetében zamatos lesz az idei termés, szerkezetileg pedig – Györgykovács Imre borász találóan szavakba öntött véleménye szerint – „olyan teltek lesznek, akár egy gyönyörű női test”.

Az évjáratkóstolón tizenöt pincészet borait lehetett megkóstolni, közülük tizennégy a Somlón gondozza ültetvényeit, míg a tizenötödik, a szintén a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen szüreteli a termést. A kiállítói asztalokon általában négy-öt bor szerepelt termelőnként, a borvidék hagyományaiból adódóan szinte kizárólag fehérborok. Ez alól kivételt jelentett két rozé és két vörösbor, syrah illetve kékfrankos szőlőfajtákból. A borhoz illő sajtokat a Tebike Kft. biztosította.

\"\"

Az est folyamán kialakult tapasztalatairól Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus a következőképpen számolt be: „Egy ilyen különleges borvidék esetében, mint Somló, sosem egyszerű a fiatal borok kóstolása. Az itteni borok más karakterrel bírnak, mint sok más fehérbor, hiszen legszebb arcukat csak idővel mutatják meg. Egy, pár hónappal a szüret után lezajló borkóstoló ezért szinte megkövetel egy bizonyos fokú jártasságot a somlai borok kóstolásában.

Az idei évjárat borait megismerve érezhető volt a nagyfokú érettség, amely a megszokottnál magasabb alkoholtartalom vagy maradékcukor formájában öltött testet. Tekintettel arra, hogy számomra a harmónia a legfontosabb, személy szerint én az utóbbi utat preferálom. Jó példának tekintem erre a francia Loire-völgyének fehérbor-koncepcióját, hiszen ott az évjárat egyedi adottságaihoz alkalmazkodva egy hűvösebb évben több száraz, míg egy melegebben több félszáraz vagy akár édes bor készül. A tegnapi somlói kóstoló legszebb tételei véleményem szerint a Kreinbacher Birtok Juhfarkja, Fekete Béla Hárslevelűje és Györgykovács Imre Traminije volt, de tetszettek Kolonics Károly és Spiegelberg István borai is.”

Csorba Gábor, a Budapest Bortársaság szakértője is egyetértett abban, hogy még nagyon frissek voltak a pohárba kerülő tételek, ennek ellenére tendenciájában jól látszott, hogy a sok szőlőfajta közül a hárslevelűből készült borok jártak a legelőbbre. Számára Kolonics Károly, Györgykovács Imre és a Kreinbacher Birtok mintái voltak a legígéretesebbek, de ő is kiemelte Spiegelberg István borait, amelyeket a maradék cukor ellenére kifejezetten vagánynak tartott.

A Somlói Tavasz Egyesület következő programja a Somlói Tavasz Fesztivál lesz, amelyre május 21-22. között kerül sor a Somlón, a Nagyréten.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!