A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Terra Hungarica továbblép

Kommunikációs és kereskedelmi stratégiával

2013-09-18 | Tóth Adrienn


A természet- és tájhű gazdálkodásuk révén autentikus borokat készítő pincészeteket fogja össze itthon a Terra Hungarica márka, amelyhez jelenleg harminc borászat tartozik. A 2011-ben alakult szervezetet eddig elsősorban Borszalon elnevezésű rendezvényeikről ismertük, szeptember 18-án megrendezett sajtótájékoztatójukon azonban Nemes Richárd márkaigazgató további tevékenységi körök indulásáról számolt be.


„Annak idején azért vágtunk bele, mert észrevettük, hogy a bor a kultúrtermék státuszból egyre inkább átkerül az ipari termékek közé. Egy ilyen környezetben tartottuk fontosnak felhívni az emberek figyelmét arra a kérdésre, hogy mitől lesz valóban autentikus egy bor. Azt láttuk ugyanis, hogy még a tapasztaltabb borfogyasztók is jórészt természetes italként tekintenek a borra, pedig a piacon ma megtalálható termékeknek csupán töredéke készül a hagyományosnak tekinthető módon” – mondta el bevezetőjében Nemes Richárd.

A szervezet kezdetben elsősorban rendezvények szervezésére koncentrált, a közelmúltban azonban úgy döntöttek, hogy ennél szeretnének sokoldalúbban, hatékonyabban fellépni. A tavasszal induló előkészítő és egyeztető munkák eredménye őszre érett be, és mind a kommunikáció, mind a kereskedelem területét érinteni fogja.

Az előbbi kérdés kapcsán egyértelmű a cél, megismertetni a fogyasztókkal az autentikus bor fogalmát, amely a Terra Hungarica meghatározása szerint a következő: „Olvasatunkban az autentikus, azaz igaz bor a természetet kímélő gazdálkodásból származó szőlőből, minimális borászati beavatkozás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, és ennek köszönhetően hűen tükrözi termőhelyének sajátosságait. Az így készült borok izgalmasabbak, élettelibbek és egyedibbek, mint konvencionális társaik, fogyasztásuk pedig igazi öröm azok számára, akik felismerik a valódit.”

A Terra Hungarica továbblép

A koncepció közvetítését a megújult weboldal és a csatlakozó borászokat bemutató videók mellett kiadványok is szolgálják, például a honlapról letölthető Igaz elnevezésű brosúra. Ezentúl azonban kereskedelmi oldalról is támogatni kívánja tagjait a Terra Hungarica, ezért már most is tizenegy Terra Hungarica Borpont működése indult el országszerte. E borkereskedések vállalták, hogy a tagságban szereplő borászok kétharmadától tartanak legalább két tételt.

Kató András, a Terra Hungarica másik alapítója arról is beszámolt, hogy a mozgalom progresszívebbé tétele érdekében a Terra Hungaricán belül létrehozták az Excellence kategóriát, amelyhez a szervezet harminc borászának majdnem a fele csatlakozott. Ennek keretében az alapdokumentum mellett a tagok még a következő kitételek mellett kötelezték el magukat aláírásukkal: „A fentiek betartásán túl vállaljuk a vegyszermentes gazdálkodást, ezért csak a magyar certifikáló szervezetek által engedélyezett anyagokat használjuk fel szőlőterületeinken, továbbá a borászatban nem használunk hozzáadott élesztőt sem.”

 Annak érdekében pedig, hogy a Terra Hungarica portfólióból tudatosabban választhassanak az érdeklődő borkedvelők, november 16-án ismét megrendezésre kerül a Borszalon, ahol a tagsághoz tartozó harminc borász mellett meghívott külföldi vendégek tételeit is meg lehet ízlelni. A sétáló kóstolóval párhuzamosan lebonyolított mesterkurzust a természethű borok egyik nemzetközi szószólója, Isabelle Legeron vezeti majd.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!