Ausztria mércét állít a környezettudatos szőlőtermesztésben
A tanúsított szőlőültetvények rekordszámú hektárt értek el a szomszédos országban.
2025-01-15 | VinoportJelenleg majdnem 12 000 hektár szőlőültetvényt művelnek az átfogó és függetlenül ellenőrzött szőlészeti program, a „Fenntartható Ausztria” (Nachhaltig Austria) előírásainak megfelelően, amely az osztrák szőlőterület 27%-ának felel meg. Ez azért is figyelemre méltó fejlődés, mert a tanúsítási programot mindössze tíz évvel ezelőtt indították el.
A „Fenntartható Ausztria” tanúsítvánnyal rendelkező szőlőültetvényeket 655 borászat műveli, és összesen 11 925 hektárt jelent, amely az ország teljes szőlőterületének több mint negyedét (27%-át) teszi ki. 2019 óta ez a szám több mint megduplázódott, miközben a borászatok száma majdnem háromszorosára nőtt.
Ausztria abban a tekintetben is élen jár, hogy a szőlőterületek 25%-a organikus tanúsítvánnyal rendelkezik, és ezeknek több mint egytizedét biodinamikus módszerekkel is művelik.
Chris Yorke, az Osztrák Bormarketing Tanács vezérigazgatója szerint a “Fenntartható Ausztria' tanúsítványból nemcsak a környezet profitál, hanem az számos piacon - többek között a skandináv országokban, Kanadában és az Egyesült Államokban - kulcsfontosságú értékesítési tényezőnek is számít.
Mérhető eredmények és folyamatos fejlődés
A „Fenntartható Ausztria” 2015-ben indult, miután több éven át dolgozott rajta az Osztrák Szőlőtermelők Szövetsége (Österreichischer Weinbauverband) egy kutatócsoport támogatásával.
A tanúsítási folyamat során mintegy 380 vizsgálat eredményét értékelik a borászat fenntarthatósága szempontjából. A 655 borászat által szolgáltatott adatok elemzése mérhető eredményeket ad.
A tanúsított szőlőterületek 77%-át vegyszerek nélkül művelik, a glifozát használata minden „Fenntartható Ausztria” szőlőültetvényen tilos, és 83%-uk nem alkalmaz egyéb herbicideket (gyomírtószereket) sem. A termelők kétharmada földbe vájt pincékkel vagy magas energiahatékonysági besorolású épületekkel rendelkezik. 23 termelő teljes mértékben önellátó az általuk használt energia tekintetében.
kép forrása: Austrian Wine
A tanúsítási folyamat arra ösztönzi a termelőket, hogy ne csak környezettudatos módon dolgozzanak, hanem folyamatosan fejlesszék is gyakorlataikat. Páldául ma már a termelők több mint háromnegyede (77%) megújuló energiaforrásokat használ - napenergiát, biomasszát és zöld áramot -, szemben a 2019-es 56%-kal.
Forrás: Austrian Wine
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!