A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Badacsony idén is Budapesten járt

2023-05-02 | Bognár Attila


Badacsony idén is Budapesten járt

Idén április 22-én immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a patinás budapesti New York Palota Róma termében a tavasz első nagy borvidéki kóstolóját, a Badacsony New Yorkban eseményt. Ez a rendezvény minden évben telitalálat, a borászok is évről-évre várják a találkozást a fogyasztókkal és a szakmai látogatókkal egyaránt. A több mint hatszáz vendég nagyjából felét szakmai a szakmai közönség adta, míg másik felét a normál, hétköznapi borfogyasztók.


A rendezvény már egy tucatnyi éve a borvidéki összefogás jelképe, hiszen Badacsony minden szereplője kiemelten készül rá. A rendezvény lefedi nemcsak a borvidék összes részét, dűlőjét, a csodás tanúhegyeket, továbbá minden évben gasztro-, szállás- és egyéb turisztikai kiállítók is jelen vannak. 

Badacsonyban mostanra gyakorlatilag összeállt minden, ami a siker kulcsa: a csodás táj, a panoráma, a fantasztikus terroir, a kiváló borok mellett kialakult egy kiforrott, sokrétű, minden évszakot lefedő, a szezont úgymond szétterítő programkínálat, rendezvénysorozat.

 

A Borbarangolás Borvacsorák folyamatosak az év során, ahol mindig egy-egy pince kerül előtérbe. Megvan, hogy mik a kiemelt szőlőfajták a borvidéken, amelyek köré kiemelt rendezvények kapcsolódnak (pl. Kéknyelű Piknik). Kialakult egy sokrétű gasztronómiai háttér és kínálat, amire bátran tudnak támaszkodni, egyre több helyen tudnak egyre jobbakat enni is a borviékre érkező turisták. A szállások kínálata, mennyisége és színvonala is örvendetes fejlődésen ment keresztül. Kiváló kezdeményezés a „Bortriatlon hétvégék” sorozat, ahol a három kiemelt szőlőfajta (szürkebarát, kéknyelű és az olaszrizling) kap egy-egy hétvégét májustól-októberig. A kéknyelű, mint kiemelt fajta, saját, jól megkülönböztethető, egyedi palackot kapott. Úgy tűnik tehát, hogy Badacsonyban az évek alatt kialakult koncepció beérett és működik. 

 

A budapesti rendezvényen is igyekeznek mindig valami újat mutatni, újat hozni. Idén ilyen volt például a mesterkurzus tematikája: idén az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, valamint Wolf András, a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje.

 

A rendezvényre jellemző az interaktivitás, a kóstoló közönség bevonása, folyamatos visszacsatolás kérése. Idén is fokozta az élményt a két kivetítőn folyamatosan futó borvidéki fotókból készült rövid filmek látványa, amelyeken keresztül a vendégek gazdag és színes ízelítőt kaphattak a Badacsonyi borvidék páratlan szépségéből, sajátos hangulatából és az itt gazdálkodó borászatokból.

 

A kóstoló közönség szavazhatott a kedvenc borvidéki borászára, szőlőfajtájára és borvidéki rendezvényére is. Az idei közönségkedvencek a sokak által nagyon szeretett Málik Pince, a kéknyelű szőlőfajta, és a borvidéki események közül pedig a közel kéthetes, minden évben nagy tömegeket vonzó Badacsonyi Bor7 lettek. Ez utóbbira 2023-ban július 14-30. között kerül sor. Szintén új hír, hogy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület elindította a saját weboldalán a borvidék online magazinját, amelynek célja, hogy a borvidéket, az itt készült borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat és programokat, még láthatóbbá tegye a nagyközönség és a szakmai számára.

 

Az olaszrizling évről évre sokat mutat egy-egy pince stílusából, hogy hogyan bánik az olaszrizlinggel, hányféle és milyen borokat készít belőle. Idén az alábbiak voltak a kedvenceim: Borbély Karós Olaszrizling 2019, Szászi Rókaluki Olaszrizling 2021, Nyári Olaszrizling 2021, Éliás Fent a hegyen Olaszrizling 2021, Sabar Bács-hegy Olaszrizling 2021, Illés Napkő Olaszrizling 2021.

 

Idén meglepően sok volt a kiemelkedő rajnai rizling, vagy olyan házasítás, amelynek ez az egyik komponense. Talán a legtöbb kedvencem innét került ki: Domaine Edegger Premier 2021 (olasz-rajnai), a Villa Sandahl szinte teljes sora, Istvándy Rajnai rizling 2021, Németh Rajnai rizling 2022, Borbély Gyula Papa Rajnai rizling 2019, Váli Tabula Rasa Rajnai 2021, Folly Rajnai rizling 2021, A’ Capella Szőlőbirtok Iniciálé (Rajnai-zeusz cuvée) 2019, Sabar Hercegföld Rajnai 2022. 

 

Badacsony idén is Budapesten járt

 

A kéknyelűk közt is akadt sok figyelemre méltó tétel. Ennél a fajtánál szerintem kell 2-3 év mire összeáll és megmutatja igazi arcát. Az utóbbi években azonban már lehetett kóstolni pár fiatalabb tételt is, amely mutatták a bennük rejlő potenciált. Idén a három legjobb a Csendes-dűlő kéknyelű sorozata volt (2020, 2019, 2018), melyből az utolsó tetszett nekem a legjobban, ami talán az egész kóstoló legjobb bora címre is eséllyel pályázik. A Málik, a Németh, a Váli és az Istvándy kéknyelűk minden évben a legjobbak között vannak, most sem okoztak csalódást. Idén még izgalmas volt a Folly 2021-ese, és a Sipos 2021-ese is. Igazi muzeális kuriózumnak számított a Szeremley pince 2006-osa, ami azt mutatta meg, hogy a fajtában hosszabb távú érlelési potenciál is van bőven. Szintén hasonlón egyedi volt az Éliás pince kéknyelű pezsgője (Brut nature) is, pláne tudván, hogy ők korábban Budai Zöld fajtából készítettek pezsgőt, de ez most még azt is túlszárnyalta. 

 

Különleges, izgalmas tételek is akadtak szép számmal. Mostani kedvenceim az alábbiak voltak: Málik zöldszilváni 2019, MATE Kutatóintézet Zeus 2022, Domaine Edegger Sauvignon blanc 2018, Szász furmint 2021, Nyári hárslevelű 2021, Szeremley késői Zeusz 2005, A’ Capella Szőlőbirtok Zeus 2021, Vörös Szőlőbirtok Úrréti 2019.

 

Vörösborokban is egyre erősebb Badacsony. Mind többen kezdenek foglalkozni a termelők közül vörös szőlőfajtákkal is, a legváltozatosabb szortimentben, és egyre több fajtából sikerül nagyon komoly minőséget képviselő tételeket készíteni, amelyek a legjobb magyar vörösborok közt kapnak helyet. A 2HA Pincészet vörösei mindig a legjobbak között vannak. A Tabunello (sangiovese) aktuális (2020-as) évjárata továbbra is remek, a 2019-es Cabernet és a szintén 2019-es Shiraz is a borvidék legjobb vörösei közt vannak. A Domaine Edeggernél is erős a vörös szortiment, a fajtaboraik is jók (a merlot, illetve a pinot noir, ez utóbbi sajnos nem volt most itt a kóstolón), de Georg cuvée (merlot és cabernet sauvignon 2015) mindent visz. A cabernet franc is jól érzi magát a borvidéken, ékes példa erre a Sabar 2020-asa. Ezen kívül tetszett még Villa Tolnay Névtelen vörös Cuvée 2020, és a Von Beőthy pince La Passion vörös házasítás 2015 is. 

 

A kínálat hatalmas volt idén is. Fókuszált és koncentrált kóstolással sem tudtam minden pincéhez odaérni most sajnos. Ami és aki kimaradt, azokat igyekszem pótolni a borvidéki látogatás során, vagy jövő ilyenkor a tizenharmadik Badacsony New Yorkban rendezvényen. Arra biztatnék mindenkit, hogy keresse fel a borvidéket, beszélgessen a borászokkal, vegyen részt a helyi kulturális rendezvényeken és kiránduljon sokat a dűlőkben.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!