A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Befejeződött a zöldszüret

Válaszok és kérdések

2019-07-13 | Vinoport


Befejeződött a zöldszüret

A teljes hazai szőlőterület mintegy 8 százalékára, 5200 hektárra nyújtottak be zöldszüreti támogatást a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).


Címlapfotó: pinterest.com

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint Magyarországon tavaly 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés és kiugró eredmény a sokéves átlagot tekintve. Hasonló rekordokat könyvelt el tavaly egész Európában, ennek következtében

18 százalékkal haladta meg a kínálat a keresletet.

 

A készletek „bennragadása” esetén a piac rövidtávú szabályozására az Európai Uniós közösségi agrárpolitika (kap) két intézkedést tesz lehetővé a tagállamok számára: a zöldszüretet és a krízislepárlást. Utóbbit utoljára éppen 10 éve vetette be Magyarország, és idén sem ezzel, hanem a zöldszüretért járó, uniós forrásból származó kompenzáció lehetőségével élt. A támogatást június 11-ig lehetett igényelni, a zöldszüretet magát július 10-ig kellett elvégezni.

 

 

A gazdák összesen 5200 hektárra nyújtottak be kérvényt. Egy internetes oldal szerint a leggyakoribb öt fajta sorrendje: Bianca (1370 ha), kékfrankos (603 ha), furmint (369 ha), cserszegi (304 ha), aletta (262 ha).
 

Magyarországon az idén először támogatták a zöldszüretet, ami elsősorban azon szőlőtermelőknek jelent pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel – olvasható a HNT által az MTI-hez eljuttatott közleményében. A támogatás összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió forint lehet, a MÁK november 15-ig vállalta, hogy kifizeti azon termelőknek, akik a zöldszüretet szabályszerűen elvégezték.

 

A Vinoport érdeklődésére több hegyközségnél is megerősítették, hogy befogadó (vagyis a pozitív elbírálást megerősítő) nyilatkozatot nem kaptak a gazdák a zöldszüret megkezdése előtt, csak azoknak érkezett visszajelzés, akiknek a kérvényét elutasították. Elutasítás oka lehetett többek között, ha az előző két évben nem volt termő az adott szőlőterület vagy nem végeztek rajta szüretet.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!