A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bemutatták a 2005-ös Kogart Cuvée-t

Az egri Gróf Buttler Pincészet készítette el

2009-02-18 | Tóth Adrienn


2009. február 12-én a budapesti Kogart Ház először kóstoltatta 2005-ös Kogart Cuvée-jét. A bort Dr. Mészáros Gabriella mutatta be a megjelenteknek, akik elsősorban a ház baráti köréből kerültek ki. A társasági esemény során, a borkóstoló mellett a Szalay Lajos grafikusművész életművét bemutató kiállítás tárlatvezetésén is részt vehettek a vendégek.


A Kogart Ház azért különleges, mert az éttermen túl egy galériát is üzemeltet, vagy mondhatjuk úgy is, hogy a galérián túl egy éttermet is működtet. Mindez hozzáállás kérdése. A lényeg, hogy a háziak a művészet mellett a gasztronómia iránt is elkötelezettséget mutatnak. Így a ház borának kiválasztásában sem az árkategória játszotta a főszerepet. Ebben az esetben a szokásoktól eltérően nem egyszerűen egy korrekt bort kerestek, hanem igyekeztek egy, a környezethez méltó bort választani.

Mészáros Gabriella a borról elmondta, hogy a Gróf Buttler Pincészet által készített tétel 40% merlot-ból, 30% cabernet sauvignon-ból és 30% cabernet franc-ból áll össze, és hogy 30 hónapig érlelték tölgyfahordóban. A Borkalauz sorozat szerkesztője a poharakban lévő bor mellett a pincészetről és az Egri borvidékről is beszélt. Hányattatott múltjáról, különleges mikroklimatikus adottságokkal rendelkező egyedi dűlőiről, a sokak által hamar elítélt 2005-ös évjáratról.

A borbemutató mellett a házigazda Tóth Mihály, a Kogart Barátai Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke bemutatta a megjelenteknek az új életre kelő Kogart Baráti Kört, amelynek jövőbeli kezdeményezései érinteni fogják a művészet, a gasztronómia és az egészséges életmód világát. Ilyen lesz többek között a Kogart Szalon, amely változatos zenei környezetéről Jákó Krisztina gondoskodik majd.

Az est folyamán apró ínyenc falatok kíséretében tovább kóstolgathatták a vendégek a bort, de sor került egy tombolára is, amelynek fődíja Újházy Ferenc Szőlős csendélete volt, valamint kisorsoltak még a korábbi Kogart Cuvée-kből összeállított borcsomagokat és egy három napos bortanfolyamot. A művészetek iránt érdeklődőknek pedig Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke mesélt a házban kiállított Szalay Lajos életműről.

Az alábbiakban a rendezvényen készített képeinket tekintheti meg!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!