A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Boldog malbec-napot!

Április 17-e a malbec világnapja

2015-04-16 | Tóth Adrienn


Boldog malbec-napot!

Az idei épp az ötödik év, amióta az argentin borászok életre hívták a Nemzetközi Malbec Napot. 2011-ben már több mint hetven rendezvény ünnepelte ezt a fajtát harminchat országban. A második évre a programok száma megduplázódott a legfontosabbaknak közülük többek között az USA, az Egyesült Királyság, Hollandia, Kolumbia, Mexikó, és persze Argentína adott otthont.


Bár az események száma 2013-ban csökkent, a bevont országoké nőtt, elérve az 50-et. Ez az év azért is fontos volt, mert ekkor kötötték össze a borkóstolást az utcai művészetekkel, amely lehetővé tette, hogy a bevont fogyasztók száma elérje a 1,5 milliót.

 

2014-ben kiemelt figyelmet kaptak a 25 és 35 év közötti fiatal borkedvelők, akikkel igyekeztek a teljes malbec palettát megismertetni a rozéktól és pezsgőktől indulva a könnyedebb vörösborokon át a komoly, érlelt tételekig.

 

Idén több mint hetven program kerül lebonyolításra ötven ország hatvannégy városában, közöttük egy szakmai kóstoló keretében Budapesten is. Az összes helyszínen bemutatják majd azt a három filmet, amelynek célja, hogy általa jobban megismerje a világ az argentin mezőgazdaságot, és főként a malbec-et.

 

A malbec-nap alkalmából a Vinoport egy argentin termelőt kérdezett a szőlőfajtáról. Ricardo Gonzalez az etyeki Haraszthy Pincészet argentin testvérbirtokának képviseletében válaszolt.

 

„A malbec kék szőlőre a tintáéhoz hasonló színmélység és robusztus tanninok jellemzőek. A fajta egyike annak a hatnak, amely a bordeaux-i vörös házasításokat felépítheti. Franciaországban telepítései azonban nem ezen a borvidéken összpontosulnak, hanem a szintén a délnyugati országrészben húzódó Cahors-ban.

 

Mialatt a hazájának számító Franciaországban egyre csökken a mennyisége, Argentínában növekedés tapasztalható, ahogy a fajta az ország első számú szőlőjévé és az argentin bor szinonimájává lépett elő. A malbec a XIX. század közepén érkezett az országba, és a XX. század bizonyos időszakaiban a háttérbe vonulás veszélye fenyegette, amikor kivágták, hogy az alacsony minőségű tömegborokat adó criolla és cereza fajtákat telepítsék helyette.

 

 

Ugyancsak a XX. század számlájára írható azonban a fajta újbóli felfedezése, amikor az argentin bortermelés a prémium borok export értékesítése felé fordult. Ahogy a helyi pincészetek felfedezték, milyen egyedi karakter és magas minőség nyerhető ebből a fajtából, a malbec telepítései jelentősen megugrottak, és mára ez az ország legelterjedtebb fajtája. 2013-ban a malbec ültetvények mérete már meghaladta a 30 000 hektárt Argentínában.

 

A dél-amerikai országban gyakorinak számító klón abból a szempontból különbözik a franciától, hogy bogyói és fürtjei egyaránt kisebbek, és a szőlőszemek egymás szorosabb közelségében helyezkednek el. Mindez arra utal, hogy a hajdan Franciaországból Argentínába hozott vesszők egy olyan klóntól származtak, amely azóta eltűnt Európából vagy a komolyabb fagyoknak, vagy a filoxérának köszönhetően.

 

Az argentin malbec-ekre a mély szín, az intenzív, gyümölcsös ízek és a bársonyos textúra a jellemző. Mindamellett, hogy a dél-amerikai tételek esetében ritka a francia példáknál megszokott tanninstruktúra, az argentin malbec-ek is hasonló érlelési potenciált mutatnak, mint az óhazában készülő társaik.

 

Argentínában Mendoza régiója a vezető termőhelye a fajtának, de ezen túl szerte az országban foglalkoznak vele olyan borvidékeken, mint La Rioja, Salta, San Juan, Catamarca Rio Negro és Neuquén.

 

A legértékesebb mendozai malbec-eket a nagy tengerszint feletti magasság teszi igazán különlegessé. Ebből a szempontból a legfontosabb alzónáknak Luján de Cuyo, Maipú és az Uco Valley tekinthető. Ezeken a termőterületeken 800-1500 méterrel a tenger szintje fölött, az Andok oldalában érnek a malbec fürtök.”

 

Ugyancsak nagy jelentőségűnek tartják a hazánkba a Heinemann Testvéreken keresztül bekerülő Hess Family Wine Estate-nál a malbec-et. Jorge Costogianis így foglalta össze számunkra, mitől is olyan különleges ez a fajta:

 

„A tengerszint feletti magasság és az általa generált mikroklímák és változatos terroiradottságok különböztetik meg igazán Salta vidékét a többi argentin borvidéktől vagy olyan termőtájtól, ahol a fajtával foglalkoznak. Ez mind a borok által kifejezhető egyediség, mind a sokféleség által érzékelhető.

 

Boldog malbec-napot!

A Bodega Colomé 1831-es alapításával az egyik legrégebb óta működő pincészet Argentínában. A Calchaquí Valley felső részében találhatóak a szőlői 1700 és 3111 méter közötti magasságon, amellyel magáénak tudhat néhányat a világ legmagasabb borszőlőtermő területei közül.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!