A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borkóstolóval ünnepli születésnapját a Borigo

Interjú Bányai Gábor Botonddal

2014-05-30 | Tóth Adrienn


2004 júniusában adták ki először a Borigót, ennek pont idén lesz tíz éve. Ebből az alkalomból a magazin csapata egy szolnoki és egy győri születésnapi rendezvényt követően egy nagy budapesti kóstoló lebonyolítására készül. A június 11-ei eseményre a Bálnában kerül sor. A sétáló kóstolón az utóbbi tíz évben a Borigo tesztjein legjobban szereplő borokat mutatják be, valamint sor kerül egy különleges mesterkurzusra is. A magazin eddigi tíz évéről és a kóstolóról a főszerkesztőt, Bányai Gábor Botondot kérdeztük.


 

Tíz éves a Borigo. Hogyan foglalnád össze ezt az évtizedet?

A Borigo, azt hiszem, mindig egy jó értelemben vett átjáróház volt. Úgy értem, hogy itt mindig mindenki kapott lehetőséget írni, kóstolni, aki tanulni szeretett volna. Jöttek-mentek a kollégák, mindenki hozzátett valamit, aztán aki akart, az továbblépett. Büszkék vagyunk arra, hogy több tucat szakmabeli van az országban, akik ha nem is itt kezdtek mind, de a fejlődésükhöz hozzájárulhattunk. De nyilván vannak a magazinnak korszakai, nem is tudom, hányadikban vagyunk éppen...

Milyen változások mentek végbe ez idő alatt a boros újságírás területén?

Amikor indultunk, minimum fél tucat bormagazin volt az országban. Most tulajdonképpen csak két klasszikus fogyasztói bormagazin létezik; jó érzés, hogy mi lehetünk az egyik. Sajnos a boros újságírás azóta egyhuzamban meglehetősen nehéz helyzetben van; azt gondolom, hogy a szakmának és/vagy a hivatalos Magyarországnak sokkal jobban kellene támogatniuk – nem feltétlenül anyagi értelemben – azokat az orgánumokat, amelyek régóta értéket közvetítenek.

Az induláskor azt gondoltuk, hogy a gazdasági-társadalmi fejlődés majd felnevel egy olyan réteget, akik nemcsak inni akarják a bort, hanem olvasni is róla. Nos, ez kevésbé következett be, illetve az olvasók összetétele jelentősen átstrukturálódott.

Alakultál Te is?

Nem tudom. Azt hiszen, nagyon hasonlóan gondolkodom, mint tíz éve, persze nyilván sokat tanultam. Jó érzés, hogy mindenhol barátsággal fogadnak, és hatalmas megtiszteltetésként éltem meg, hogy jelöltek az idén a Borászok Barátja díjra.

Borkóstolóval ünnepli születésnapját a Borigo

Mesélnél egy történetet, amely különösen kedves számodra ebből az időszakból?

Jaj, rengeteg van, igazából nem is emelnék ki most semmit. Azt szoktuk mondani, hogy a szerkesztőségünk a magyar borszakma legvidámabb barakkja, ha együtt van a Borigo csapata, nehéz is dolgozni, mert annyit röhögünk, annyira ontjuk a poénokat. Ez a legjobb az egészben, egy ilyen társasággal dolgozni, ahol ez az egész nem is számít munkának.

Milyen koncepció alapján áll össze a sétáló kóstoló?

Sokat gondolkodtunk rajta, hogy ezt a 10 évet megünnepeljük-e egyáltalán... De azt gondoltuk, hogy mindenkinek, a szakmának és az olvasóinknak is meg kell köszönnünk valahogy ezt a 10 évet. Így aztán azokat a pincészeteket hívtuk meg, akik a Borigo Top 100 díjazottjai voltak a 10 év alatt. Ezen a kóstolón tényleg a legjobbak lesznek ott, harmincvalahány csúcspincészet együtt.

Kiemelhető néhány kuriózum, amit semmiképpen sem lesz érdemes kihagyni?

A legfontosabb talán, hogy díjkiosztót tartunk, a 10 év legjobbjait fogjuk kimatekozni a BORIGO 100-ak adatbázisából. De persze lesz egy olyan mesterkurzus is, amely, azt hiszem, nagyon ritka esemény egy borbarát életében.

Mi lesz a mesterkurzus témája?

10 év 10 bor, mégpedig minden borfajtából a 10 év legjobbjai közül válogattunk. Két ötcsillagos fehérbor, egy a Balaton mellől, egy Tokajból. A legjobb kadarka, amit kóstoltunk, az egyik legjobb bikavér, három az évtized legjobb „nagy˘ vörösboraiból. A végén pedig három aszú, egy 95, egy 97 pontos, és figyelem: egy 100 pontossal zárunk!

Borkóstolóval ünnepli születésnapját a Borigo

Hol lehet jegyet vásárolni az eseményre?

A weboldalunkon június 2-ig lehet kedvezményes jegyet vásárolni, de van pár hely, ahol fizikailag is kaphatók: NU Bisztró (ők hozzák majd az ételeket a Bálnába), Vinopolis Allé, Delizia (Hegyvidék Központ), Andante Borpatika, DiVino Gozsdu, Sidewayz Borkereskedés, vidéken pedig a Szolnoki Borkörben és a szegedi Dél-Alföldi Borsuliban. Ezeken a helyeken egészen június 10-ig meg lehet vásárolni a jegyeket kedvezményesen. És persze nagyon várjuk az utolsó pillanatban döntőket is, ők a helyszínen tudnak majd jegyet venni.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!