A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csúcsborok Németországban

Lesz idén jégbor?

2007-11-10 | Schützenhoffer Gergely


Csúcsborok Németországban

Az idei szüret lezárásával mind a 13 németországi borvidéken az elégedettség hangján nyilatkoztak a gazdák. A Német Borászati Szövetség elnöke, Norbert Weber véleménye szerint az idei évben minden tökéletes volt. Nem csak a minőség átlagfeletti, hanem a 10,5-11 millió hektoliternyi bormennyiség is derűre ad okot (az előző évi 9,1 milliónyi hektoliterrel szemben), amivel a növekvő keresletet bel- és külföldön is könnyebben elégíthetik ki. Ennek ellenére enyhe árnövekedéssel kell majd számolni, mely fedezetet nyújt a növekvő költségekre, mindenekelőtt a népszerű burgundi és rizling szőlőfajták tekintetében.


Idén minden idők egyik leghosszabb érési idejét élvezhették a fürtök, annak ellenére, hogy a szélsőségesen korai májusi virágzás már elindította a szőlőnövény fejlődését. Így intenzív, és a fajtára jellemző aromák bontakoztak ki, amik különösen a késői érésű rizling és spatburgundi esetében fejtették ki áldásos hatásukat.

A vörösborok tekintetében a hosszú tenyészidő magas minőségű szüreti anyaghoz vezetett érett tanninokkal a háttérben, ami telt és selymes vörösborok világra jöttét ígéri. Ezzel egyidejűleg a talaj kifogástalan vízellátása jelentős mennyiségű ásványianyag kioldását tette lehetővé, amit a szőlőnövény fel tudott szívni a növekedés során. Ezáltal extraktban gazdag borok várhatóak, amelyek a terroir, tehát a termőhely befolyását is kifejezésre juttatják.
Összességében a termőterületeket ideális nyári idővel, megfelelő csapadékmennyiséggel kényeztették az égiek, a növények egyenletesen tudtak fejlődni, stresszhatások nem érték őket.

A 2007-es szüreti év hosszú idők óta az egyik legnyugalmasabb időszak volt, amit az időjárás és a megfelelő egészségi állapot már előrevetített, és ezzel biztosítottá vált az egyes szőlőfajták optimális szüreti ideje a megfelelő érettség pillanatában. A szakértők kiemelkedő nedűket várnak minden minőségi kategóriában, a mindennapi fogyasztásra szánt boroktól kezdve a hosszabb érlelésre alkalmas csúcsborokig, az érettség és a gyümölcssavak finom hangsúlyával. Előrejelzésük szerint a borok jelentős hazai és nemzetközi érdeklődésre tartanak majd számot. Az idei év újborai szinte már a piacon vannak. Szokatlanul korán, szeptember 24-én Pfalz tartományban az első Müller-Thurgau már minőségi oltalmat kapott.

A Deutsche Weininstitute ( DWI ) közlése szerint a borkereskedők oldaláról jelentős igény mutatkozik különösen a rizling és más fehérborok iránt, amit a piac problémamentesen ki tud majd szolgálni. Az intézet kiadta az új értékesítési stratégiáját, melynek célja természetesen, hogy a következő öt évben jelentősen növekedjen a német borok fogyasztása. Marketing célokra és rendezvényekre 8 millió Euró-t irányotak elő.

A jó termésmennyiség számos gazdánál lehetővé teszi Eiswein készítésének a lehetőségét.
Azt, hogy a 2007-es évre a koronát ez a különlegesség felteszi-e, a következő hetek muzsikája dönti el.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!