A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egri bikavért a marhapörkölt mellé!

Rácz Kinga nyilatkozott

2012-07-12 | Tóth Adrienn


Az idei már a tizenhatodik volt az Egri Bikavér Ünnepek sorában. Eger legnagyobb boros megmozdulásán a helyi gazdák évről évre bikavéreiket mutatják be, amelyekhez a helyi éttermek méltó ételkísérettel szolgálnak. Az esemény alkalmából összeült az Egri Bikavér Legátus, hogy vakkóstolással válassza ki a mezőny legjobb bikavérét, valamint a legjobb étel és bor párosát. A megmérettetés kapcsán Rácz Kingát kerestük meg abból az alkalomból, hogy mindkét kategóriában az Egri Korona Borház végzett az első helyen.


Mit kell tudnunk magáról az Egri Bikavér Ünnepről?

Az idei fesztiválon harminckilenc egri pincészet és húsz egri étterem vett rész. Számunkra azért fontos, hogy a mi borunkat választották a legjobbnak, mert saját mezőnyében, a többi egri bikavér között bizonyult kiemelkedőnek.

Milyen fajták alkotják a nyertes házasítást?

A 2009-es Egri Bikavérünk alapját kékfrankos adja, ezt cabernet sauvignon, merlot és blauburger egészíti ki. A bort másfél évig érleltük tölgyfa hordóban, amelyet saját kádárüzemünkben magyar tölgyből állítottunk elő.

Nemcsak a bor szerepelt azonban jól, de a hozzá választott étel is.

A bort kísérő fogást saját éttermünk készítette el. Sajnos egy sajtóhibának köszönhetően sok helyen tévesen egy másik étel neve jelent meg, az igazi győztes azonban az áfonyás marhapörkölt medvehagymás lapcsánkával és vaslapon grillezett kakukkfüves erdei gombákkal.

Miért pont ezt az ételt kínáltátok a 2009-es bikavér mellé?

A bor alapanyagát a kedvező évjárat miatt jól beérett állapotban szüreteltük. Az illata, íze minket aszalt gyümölcsökre, szilva- és meggylekvárra emlékeztet. Úgy gondoltuk, ezek az érett, bogyósgyümölcs-aromák jól működnek majd a marhapörkölthöz adott áfonyalekvárral.

A köretként szolgáló medvehagymás lapcsánkát egyrészt a cabernet sauvignon fűszeressége, másrészt a medvehagyma iránti egyre szélesebb körű érdeklődés miatt választottuk. Végül az erdei gombák azért alkották fontos részét ennek az ételkompozíciónak, mert, ahogy az étel mellé kínált bor, ezek is az Egri borvidékről származtak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!