A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Elindult a nevezés a Fehérborok Országkóstolójára

Készül a Fehér Borkiválóságok következő kötete

2014-06-20 | Tóth Adrienn


Elindult a nevezés a Fehérborok Országkóstolójára

A tavaly ősszel első ízben megjelent Fehér Borkiválóságok kötetét követően a Földművelésügyi Minisztérium elindította a következő kiadvány létrehozásának folyamatát. A három-, négy- és ötcsillagos borok csoportjaiba 2013-ban 236 tétel került bele. Idén július 4-ig nevezhetik a pincészetek a száraztól az édesig terjedő kategóriákban magyar és nemzetközi fehér szőlőkből és házasításaikból készített boraikat.


A fehérboroknak szánt 2014-es Országkóstolóra június 4-től július 4-ig küldhetik be a pincészetek hazai és nemzetközi fehér szőlőfajtákból készített fajtaboraikat és házasításaikat. A nevezés feltétele, hogy az adott tétel év végéig forgalomban kapható legyen minimum 750 forintos palackárral, és legalább 500 palack készüljön belőle.

A jelentkezéssel egy időben be kell nyújtani a forgalomba hozatali engedélyt vagy az arra irányuló kérvényt. Ebben a kötetben kerülnek bemutatásra a száraz, félszáraz, félédes és édes borok mellett a borkülönlegességek is. Egy pincészet maximum három tételt nevezhet a megmérettetésre.

A borok kiválasztására egy nyáron lezajló vakkóstoló keretében kerül sor, a bírálatot az Országos Borszakértő Bizottság tagjai ez alkalommal is egy több körre osztott rendszerben végzik azzal a céllal, hogy minden tétel többszöri megkóstolása által megfontolt végeredmény születhessen.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke a kötet kapcsán nyilatkozott a Vinoportnak: „Az immáron második évben megjelenő Fehér Borkiválóságok Könyve Magyarország legátfogóbb boros ismeretterjesztő kötete. Igazi hiánypótló kiadvány, amely részletesen mutatja be hazánk legfontosabb borvidékeit, azok talaj- és klimatikus viszonyait, jellemző szőlőfajtáit és meghatározó borászatait. A könyv segítségével lehetőségünk nyílik ismertebb és kevésbé ismertebb pincészetek és boraik áttekintésére egyaránt. A kiadvány célja, hogy segítséget nyújtson a borkedvelő fogyasztóknak a könnyebb eligazodásban a magyar borok világában, illetve ingyen bemutatkozási lehetőséget biztosítson a könyvben szereplő borászatoknak.”

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!