Ételek a vásznon
Gasztronómiai kiállítás nyílt Egerben
2012-10-12 | Tóth AdriennÁ la cARTe névvel Egerben egy kiállítás tekinthető meg, amely a gasztronómia megjelenését mutatja be a magyar képzőművészetben. A Kepes Intézet szeptember utolsó napjaiban nyitotta meg a tárlatot, amely a tervek szerint egészen az év végéig látható lesz. Így tehát két egri pincelátogatás között a következő hónapokban pihenésképp beiktatható lesz egy, a témához kapcsolódó kulturális program. A kiállításról Alagyi Judit művészeti menedzsert kérdeztük.
Miért szervez egy újonnan nyíló galéria gasztronómiával foglalkozó kiállítást?
Elsőre valóban szokatlan lehet a koncepció, azonban érdemes tudni, hogy az intézet Kepes György hagyatékára épül, az ő művészete pedig a technika és tudomány világával foglalkozott. Emiatt vagyunk nyitottabbak a periférikus területek iránt.
A kiállítás a XX. század elejétől napjainkig mutatja be és elemzi a magyar gasztronómia helyét a képzőművészetben. A tematikus tárlat műtárgyai között megtekinthetőek elismert alkotók magyar étkezésre jellemző jelenetei, és a kortárs képzőművészek a táplálkozás alapanyagait újragondoló alkotásai.
Mekkora gyűjteményre készüljünk fel?
A tárlat 102 művész több mint 200 munkáját mutatja be. A klasszikus, modern és kortárs alkotásokat érdemes megnézni nálunk, mert azok nagy részét eddig ritkán vagy még soha nem láthatta a nagyközönség, sok esetben ugyanis magángyűjteményben lappangtak vagy múzeumok raktárában rejtőzködtek.
Mit érdemes tudnunk magáról a helyszínről?
Az intézet állandó kiállítása Kepes György Heves megyei származású, nemzetközileg elismert művész hagyatékára épül. Az intézet profiljához szorosan kötődik a modern és a kortárs képzőművészet értékeinek bemutatása, ehhez időszaki kiállításokat szervezünk a művészet, a technika és a tudomány összekapcsolásával.
Kepes kutatásaira, életművére épülnek az időszakos kiállításainkon látható képzőművészek munkái. Az idelátogatók fényművészeti, computer-, video művészeti, 3 D illúziókeltő művekkel ismerkedhetnek meg.
A kiállításhoz kapcsolódóan lesznek egyéni programok is?
Gasztronómiai esteket tervezünk a megyében, és különösen a városban található éttermekkel együttműködve. Novemberben például levetítjük Huszárik Zoltán Szindbádját, úgy, hogy a filmben szereplő ételeket elkészítjük, így azokat meg is lehet majd kóstolni.
Az egri vendéglátóipari iskola tanulói pedig a képeken látható süteményeket keltik életre a konyhában. A többi művészeti ág bekapcsolása érdekében pedig irodalmi estet tartunk. Az egyedi programokon túl keddtől vasárnapig várjuk a gasztronómia iránt érdeklődőket, akik nyitottak a képzőművészetek felé.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!