A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Februárban ismét furmintozunk!

Furmint Február 2013

2013-01-31 | Tóth Adrienn


Februárban ismét furmintozunk!

2013 már a negyedik olyan év, amikor a február a furmintról szól. A Furmint Február mozgalom keretében ebben a hónapban borkereskedések szerveznek furmint kóstolókat, éttermek kínálnak konkrét furmintokra komponált menüt. Rengeteg izgalmas program várja a borkedvelőket Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig. A hónap csúcsrendezvénye ismét a Nagy Furmint Február kóstoló lesz, amelyre február 7-én Budapesten, a Vajdahunyadvárban kerül sor.


A Furmint Február ötletgazdája, Kézdy Dániel a kezdeményezés középpontjában álló furmintról elmondta: „Bár a szőlőfajta régen elterjedtnek számított szerte az országban, mára főleg Tokajjal és Somlóval azonosítjuk. Ez az egyik oka annak, hogy a nagyközönség körében nem tartozik a legismertebb hazai szőlőfajták közé, pedig belőle száraz és édes borként is kiemelkedő eredmény születhet. Fontosnak tartottuk, hogy ezen összefogás által minél szélesebb fogyasztói körrel ismertessük meg a szőlőfajtát, már csak azért is, mert az utóbbi években más borvidékeinken is jelentős telepítésekbe kezdtek a borászok.”

A február 7-én Budapesten zajló Nagy Furmint Február kóstolón természetesen túlsúlyban lesz Tokaj és Somló, de ezeken a borvidékeken túl kóstolhatóak lesznek majd balatoni, egri, villányi és zalai furmintok is, a csendes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is. Az esemény azért is különleges, mert itt mutatkozik be a most újraindult salgótarjáni üveggyár furmintpohara, amelynek formáját a szervezőkkel egyeztetve alakították ki.

„Úgy tapasztaljuk, hogy az évről évre kifejtett munka eléri a célját, és mára egyre több olyan étterem, borkereskedés és pincészet csatlakozik, akiket nem mi kerestünk meg, egyszerűen hallottak a mozgalomról, és szimpatikusnak találják azt, egyetértenek célkitűzéseivel” – mondta el Tóth Adrienn, a Vinoport.hu főszerkesztője. „Hosszú távon pont ez a célunk: elérni, hogy a Márton-nap mellett egy másik olyan ünnepi időszak is legyen Magyarországon, amely egy konkrét borhoz kötődik.”

A programok egyre bővülő soráról a http://www.furmintfebruar.hu/ honlapon értesülhet.

A Furmint Február facebook oldalán pedig mindig a legfrissebb információkat osztjuk meg az érdeklődőkkel:

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!