A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Fehér Országkóstoló

A borkiválóságok felkutatásáért

2013-07-22 | Tóth Adrienn


Augusztus 9-éig regisztrálhatnak a pincészetek a kormányzati portálon a Vidékfejlesztési Minisztérium által indított Országkóstoló projekt száraz és édes fehérborokat, valamint borkülönlegességeket felölelő szekciójába. A koncepciónak megfelelően a beérkezett és a kereskedőktől megvásárolt minták közül azok, amelyek az Országos Borszakértői Bizottság által lebonyolított kóstolón elérnek egy minőségi határt, bekerülnek az ezen bortípusoknak szentelt kiadványba.


A Vidékfejlesztési Stratégia részeként és a Borászok 12 pontját alapul véve 2013 júniusában jelentette be dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és dr. Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a Nemzeti Borkiválóság Programot, amely hat célterületre koncentrál.

Ennek egyik eleme volt a borkiválóságok meghatározása és képviselete. Az Országkóstoló egy két részből álló, az Országos Borszakértő Bizottság által lebonyolított program, amely idén nyáron a fehér száraz és édes borokat, jövő tavasszal pedig a vörös tételeket veszi górcső alá.

Az első szekcióba szánt borokat a termelők – pincészetenként maximum három tételt – augusztus 9-ig regisztrálhatják IDE kattintva. A nevezett borok ellenértékét attól függően, hogy az a két körből álló kóstoló melyik részéig jut el, a minisztérium megtéríti. Nevezni magyar és nemzetközi fajták, illetve ezek házasításából készített fehérborokat lehet, a száraztól az édes tételekig. A bor ideális esetben ez év végéig kell hogy kereskedelmi forgalomban kapható legyen, a minimális kiskereskedelmi bruttó beszerzési ár 750 forint. Ugyancsak elvárt, hogy a tétel elérje legalább az 500 palackos nagyságrendet.

Az Országkóstoló a következő alapelvek szerint zajlik: nem tekinthető borversenynek, hiszen nincs nevezési díj, és a bortermelők támogatása érdekében a regisztrált borok ellenértéke megtérítésre kerül. A borkereskedőkkel történő partneri kapcsolat kialakításának keretében az ő kínálatukból is válogat az OBB a minél teljesebb szortiment felölelése érdekében.

A lebonyolítással kapcsolatban Horkay András, az OBB elnöke a következőképpen nyilatkozott: „A kétfordulós megmérettetés hagyományos értelemben véve azért sem verseny, mivel nem pontozzuk a borokat, és így nem alakul ki sorrend a borászatok és borok között sem. A cél az, hogy minőségi borokat tárjunk a közönség elé, amelyek közül a fogyasztók kiválaszthatják az ízlésüknek leginkább megfelelőt.”

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!