A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hajók és borok

Összefogott a Zoltán Gőzös Alapítvány és a Hilltop Pincészet

2010-03-08 | Vizi Csenge


Hajók és borok

A közlekedéstörténeti emlékek megóvására egyedülálló értékű támogatást pályázott meg 2010-ben a neszmélyi Zoltán Gőzös Alapítvány a Hilltop Bor Kft-vel. Az uniós forrást megnyert két résztvevő célja nem más, mint Neszmély turisztikájának fellendítése komoly történelmi múlttal rendelkező hajók rekonstrukciója, és a Hilltop borpincéje, kilátója, rendezvényhelyszíne, továbbá játszótere bővítése által.


A hajókról

Az Európai Uniós támogatás elnyerése érdekében a Zoltán Gőzös Alapítvány benyújtott egy pályázatot, miszerint ha sikerül támogatást szerezniük, több hazai, igen nagy múlttal rendelkező hajót újítanak fel, és állítanak újra működésbe a Dunán, elsősorban Neszmélyen és annak környékén.

A 2004-ben alapított Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány elsődleges céljának tekinti a magyar folyami- és tengerhajózás emlékeinek, kulturális értékeinek felkutatását, megőrzését és bemutatását az érdeklődőknek. Így a közel 350 millió forintos uniós forrás ráeső részét az alapítvány az első világháborúban is bevetett, még az Osztrák-Magyar Monarchia korából, vagyis 1872-ből megmaradt Lajta-monitor típusú hadihajó újjáépítésére, a mindössze egyetlen példányban megmaradt Neszmély gőzhajó, valamint a 140 éves, vontatásra is alkalmas Zoltán gőzös felújítása.

\"\"

A három hajó rekonstrukciója után a Lajta múzeumhajó-replikaként fog üzemelni, 50 méteres hosszával és 150 tonna súlyával a legnagyobb méretű műemlék hadijárműnek fog számítani Magyarországon. A hajón állandó kiállításon ismerkedhetnek majd meg az érdeklődők a korabeli hajósélet mindennapjaival és apró rejtelmeivel.

A Neszmély gőzös teljes elektromos hálózatának és burkolatának felújítása után megnyitják a hajó gépházát az érdeklődők előtt, így állandó műszaki kiállításként lesz majd látogatható, de a kormányállásban egy hajószimulátor segítségével a bátrak kipróbálhatják majd a hajózási manővereket is.

Végül pedig a Zoltán gőzösről is ejtsünk pár szót, hiszen hajótestének lemezelése után belső terében közösségi, illetve kiállítótermek nyílnak majd, orrában pedig hajóskönyvtárban időzhetnek el az antik könyvek és történetek szerelmesei.

\"\"

A hajók rekonstrukciója azonban még magában kevésnek bizonyulna, ha azoknak alkalmas kikötője nem lenne. Így a pályázat részeként a neszmélyi Szent Ilona kikötő partrendezési munkálatokon esik át: kiépül egy szilárd burkolatú út, parkoló a vendégek járművei részére, a gyermekeket pedig játszótér várja a környezet rendezése után.

A pincészetről

A Hilltop Bor 1991-ben mint exportőr lett ismert Magyarországon, majd 1993-ban megvásárolták a neszmélyi pincét, amelynek fejlesztése azóta is tart. Egyre több étteremben, vinotékában, jelentősebb áruházlánc polcain megtalálhatók termékeik, hiszen az elmúlt 17 évben már közel 1 millió palackot forgalmaznak hazánkban.

Profiljukat a Neszmélyi borvidék adottságaiból következően főként fehérbort adó szőlők adják, így a világfajták közül megtalálható itt a chardonnay, a sauvignon blanc vagy épp a szürkebarát, de több hazai fajta is fellelhető a portfóliójukban: irsai olivér, királyleányka, cserszegi fűszeres, olaszrizling.

\"\"

A Hilltopnak a Szekszárdi borvidéken is találhatók ültetvényei, ahol közel 130 hektár területen merlot-t, kékfrankost, és cabernet szőlőtőkéket gondoznak.

A ma már összesen 560 hektár szőlőterületen gazdálkodó társaság a Zoltán Gőzös Alapítvánnyal összefogva célul tűzte ki éttermük alatti kóstoltató pincéjük megnyitását a vendégek előtt, szabadtéri rendezvényhelyszínek biztosítását, a helyi kilátó fejlesztését, továbbá a gyermekek itt is egy játszótéren találhatnak új barátokra.

Az összefogás eredményét leghamarabb 2010 augusztusa után fedezhetjük majd fel, amennyiben egy-egy őszi kirándulás alkalmával Neszmély felé vesszük utunkat. Ekkora tűzték ki a hajók végleges visszaállítását, és természetesen augusztusban már a megújult parton sétálhatunk végig.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!