A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hamarosan kiderül, hogy 2018-ban ki lesz a Borászok Borásza

Április 20-án van az ünnepélyes díjátadó

2018-04-18 | Vinoport


Hamarosan kiderül, hogy 2018-ban ki lesz a Borászok Borásza

Április 20-án választják meg a Borászok Borászát. Két tokaji, két balatoni és egy villányi borász közül kerül ki a győztes.


A Borászportál helyszíni videós beszámolóval jelentkezik április 20-án péntek este a Boscolo Budapestből, ahol a Borászok Borásza 2018 Díjátadógálájára kerül sor. Itt derül ki, ki lesz 2018-ban a Borszok Borásza, ki lép a tavalyi győztes Jásdi István örökébe. Sok borász ezt a díjat tekinti legnemesebbnek, mivel a kollégák szavazatai döntenek: a szabályztanak megfelelően mindig az eddigi díjazottak jelölnek első körben 50 borászt a díjra, akik maguk közül választják ki a győztest két fordulóban. Az első kör szavazatai alapján alakul ki az 5 fős shortlist, akikre a második fordulóban szavazhatnak az ötvenek. Íme az idei döntősök névsora és rövid bemutatásuk: 
Bárdos Sarolta,

a Tokaj Nobilis Szőlőbirtoktól minden évben jelölt, de idén első alkalommal van az ötös döntőben. 2000-ben alapították a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot Bodrogkeresztúrban. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektáron gazdálkodnak. Területeik első említését az 1600-as években találhatjuk meg. Ültetvényeikben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő.  
 
Bodó Judit,

a Bott Pincétől, aki többször volt már döntős korábban így nyilatkozott a Borutazónak arról, hogy miért is borászkodnak: „…azért, hogyha úgy hozza kedvünk, ne kelljen a szomszédba menni borért. Azért mert így jó nekünk. Mert sosem unatkozunk: mert dolgozunk és imádkozunk a szőlőben (esőért, vagy száraz időért), szüretelünk, dolgozunk és imádkozunk a pincében (erjedéskor, palackozáskor, minden egyes kóstolónál.) Mert a döntő szó mindig a természeté.” 
 
Figula Mihály

először jutott a döntőbe. A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkájuk során felhasználják a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket. A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét. 
 
Ipacs Szabó István,

a Vylyan főborásza gyakorlatilag állandó tagja az ötös döntőnek. Saját pincészetét 2009-ben alapította meg Villányban, ahol szívvel-lélekkel műveli a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a szőlőt, és amelyről korábban így mesélt: „A család nagy örömére, a nászútra félrerakott összegből vettem ezt a szőlőt: „muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe a másfél hektárba. E kicsiny birtok számunkra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe”.
 
Konyári János,

többször volt már döntős nálunk. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapította St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ban alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. Sajnos már nincs velünk, de mindig büszkék leszünk rá, hogy a Borászok Borásza közösségéhez tartozott.


2017 óta a díjazottak csillagot is kapnak a Bazilikával szemben, a Zrínyi utcában, a Borászok Borásza Csillagok Sétányán. Íme egy rövid, ám annál látványosabb videó a tavalyi ünnepélyes avatásról.

 

 

A Borászok Borásza mellett a gálán minden évben kiosztásra kerül a Borászok Barátja különdíj is. Ezt az elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. 2014-ben ezt a díjat Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium társalapítója, vezető oktatója kapta. A további győztesek: Dr Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Alkonyi László (2015), Gál Helga (2016), Dr. Csizmadia András (2017) voltak. A Borászok Barátját szintén a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje szavazza meg.
 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!