A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hegyaljára került Hamvas Béla

Béreséknél a Fürt-díj

2015-11-26 | Vinoport


Hegyaljára került Hamvas Béla

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet kapta idén azt a díjat, amelyet Mihály Gábor, Munkácsy-díjas szobrászművész és Molnár Pál, Eötvös József-sajtódíjas újságíró a Kárpát medencei borászok elismerésére alapított tíz évvel ezelőtt. A Hamvas-fürt Bordíj a borkedvelő közönség nagyrabecsülését hivatott kifejezni, évente maximum kettőt adnak át.


A Hamvas-fürt Bordíj maga a díj egy bronz kisplasztika, egy kancsó, amelyet Mihály Gábor készített, és Hamvas Béla arca látható rajta, egy szőlőfürt fölött. A kisplasztikát Regéczy-Béres Melinda, a vállalat ügyvezető igazgatója vette át szerdán, a Vitis Tokajensis ünnepen Óbudán.

 

A laudációban Molnár Pál kiemelte, hogy a Béres cég részben elhagyott szőlőterületeket újított fel, és a hegyaljai borkultúra emelését és fontos ügynek tekintette megalapítása óta, azaz az eltelt tizenhárom évben.

 

Tizenegyedik évben adjuk át a Hamvas-fürt bordíjat, ezt a Kárpát-medencei kitekintésű borművészeti elismerést" kezdte laudációját Molnár Pál. "Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrász bronz kisplasztikáját a borász csillagok mellett átvehette borrend, hegyközség, borház képviselője, nagy tekintélyű szakíró, bortermelő énekművész. Most Szőlőbirtok és Pincészet a díjazott. Földrajzilag a Hamvas fürt bejárta a villányi borvidéket, Egert, Hajóst, Gyöngyöst, Neszmélyt, Esztergomot. A Hegyaljára kétszer jutott el: Bodrogkisfaludon és Mádon talált kiemelkedő értéket. Most harmadszor fedezett föl a Hegyalján a díjra érdemes kiválóságot. (...)

 

Meglehetősen fontos érdemeket szereztek Béresék az utóbbi 13 évben a Hegyalján. Ifjabb doktor Béres József és Béres Klára vezetésével  35 hektár szőlőt telepítettek a korábbi, elhagyott szőlőterületek helyére, és megújították a történelmi Lőcse-dűlőt. Így összesen 45 hektáros ültetvényt alakítottak ki Erdőbénye határában.

 

Hegyaljára került Hamvas BélaDr. Rohály Gábor a díjjal 2014-ben

 

2006-ra elkészült a borászat 3000 négyzetméteres, a tájjal harmonizáló birtokközpontja. Ez a korszerű feldolgozást tette lehetővé, egyúttal a művelt borkóstolás feltételeit is megnyitotta. Az épület különböző nívódíjakat is kapott."

 

A Hamvas-fürt bordíj kuratóriuma elsősorban a borok kiválóságára figyel. Ha ez vitathatatlan, akkor jöhet a következő szempont: a borral házasított művelődési, művészeti értékek felfényezése. Béresék felújították és felszentelték a birtokon található kápolnát; kezdetektől segítik a Szent Orbán-zarándoklat szervezését. A Béres család a borközélet fölpezsdítését is több ponton segítette  derül még ki a szövegből. 

 

 

Eddigi díjazottak:

2005: Gál Tibor és dr. Lőrincz György

2006: Neszmélyi Borvidék és Bock József

2007: Gyöngyösi Hegyközség és Székelyhidi Borszer (Partium)

2008: Prímási Borrend és Szarka Gyula (Felvidék)

2009: Szeremley Huba és Rohály Gábor

2010: Kaló Imre

2011: dr. Kőfalvi Ottóné Brilliant Holding Kft. tulajdonos ügyvezetője

2012: Patrícius borház

2013: Rohály Gábor

2014: Szepsy IstvánMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!