A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

I Grandi Concorsi di Vinitaly 2011

Mátrai borok sikere

2011-04-28 | Tóth Adrienn


A világ egyik legjelentősebb borkiállítása, a Vinitaly előtt idén immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg az eseményhez kapcsolódó borversenyt, az I Grandi Concorsi di Vinitaly-t. A megmérettetésen harminc ország több mint 3700 bora indult, közülük a magyarok hét Gran Menzione oklevelet és egy ezüstérmet hoztak el.


A március 28-a és április 1-e között megrendezett borverseny a kiállításnak is otthont adó Veronában zajlott. A nevező országok sora ebben az évben harmincra rúgott, és a következőképpen állt össze: Ausztrália, Ausztria, Brazília, Bulgária, Chile, Csehország, Ecuador, Franciaország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Izrael, Kanada, Kolumbia, Magyarország, Málta, Mexikó, Montenegro, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Törökország, Uruguay és Venezuela.

A borverseny szervezői a maximális anonimitás érdekében azontúl, hogy a mintáknak beérkezéskor is sorszámot adtak, a versenyt megelőzően még egyszer újraszámozták. Így igyekeztek garantálni, hogy biztos legyen, egyik bíráló sincs tisztában, milyen szám alatt, mit is kóstol pontosan.

Az idei megmérettetésen a benevezett 3707 bort 21 bírálóbizottság kóstolta le, amely egyenként öt-öt tagból állt: két olasz és egy külföldi borászból, valamint két határon túlról érkező újságíróból. Az értékelés a 100 pontos rendszerben zajlott, úgy, hogy az általánosan elterjedt gyakorlat szerint a legfelső és a legalsó pontértéket kizárták. Az öt napos zsűrizés folyamán a bírálók összesen negyven órát dolgoztak.

Ennek eredményeként alakult ki a végeredmény: a pontosan 3707 nevezett bor közül 1042 kapott oklevelet, amelynek eredeti neve: Gran Menzione. Ezen túl a húsz nevezési kategóriában adtak át érmeket.

Ezek pontos kilétéről úgy döntöttek, hogy a zsűrizés folyamán az egyes kategóriák húsz legjobb borát újrakóstoltatták az ítészekkel, majd ezen pontozás alapján minden csoportban nagy arany-, arany-, ezüst- és bronzérmeket osztottak ki. Összesen 16 nagy arany-, 17 arany-, 19 ezüst- és 18 bronzérmet. A verseny nagydíját, a Gran Vinitaly 2011-et az izraeli Golan Heights Winery nyerte, amely a legmagasabb pontot érte el két különböző kategóriában is.

A szervezők nyilatkozata alapján a borversenyen összesen több mint 28 000 poharat használtak fel és pontosan 23 125 kóstolólapot. A zsűri tagjai az öt nap alatt a részpontszámok odaítélésekor összesen 329 235 köztes döntést hoztak meg.

Végül következzenek a magyar érmek:

Ezüstérem

Borpalota – Mátrai Késői Szüretelésű Szürkebarát 2005

Gran Menzione oklevél

Bárdos és Fia Pincészet – Mátrai Sauvingon Blanc 2010
Borpalota – Mátrai Hárslevelű "Fríz" 2008
Egri Korona Borház – Egri Cuvée Selection 2006
Lesence – Balaton Borregió Szürkebarát 2009
Nagyréde – Pinot Grigio "Mátra Hill" 2010
Nyakas – Budai Irsai Olivér 2010
Varga Pincészet – Balatoni Olaszrizling Jégbor 2009

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!