A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Idén korábban lesz szilveszter

Hamarabb érik a szőlő

2007-09-12 | Tóth Adrienn


Azzal mindenki tisztában vagy, hogy bizonyos szakmákban alkalmazott kifejezések mennyire mást jelenthetnek a bennfenteseknek, mintha ugyanezt a szót a hétköznapi életben használnánk. Ennek egyik konkrét példája az évkezdés és a szilveszter pontos meghatározása, mert azt a legtöbb ember tudja, hogy mikor van szilveszter, na de hogy a borászoknak, szőlészeknek ez más időpontra esik, biztos sokan nem gondolták volna.


A borászok számára ugyanis az éves ciklus nem január elejétől december végéig tart, hanem szürettől szüretig. A kezdés persze még egy ilyen kis ország esetében is borvidékenként különbözik. Az idei szüretről azonban általánosságban elmondható, hogy szinte mindenhol korábban kezdődött, mint a megszokott. Egerben Demeter Csaba Pincészetében például augusztus 16-án láttak neki a legkorábban érő szőlőfajták begyűjtésének.
Az első szőlő Csaba esetében idén is a kékmedoc volt. Erről a fajtáról talán kevesen hallottak, pedig érdemes rá odafigyelni. Hagyományosan az egri bikavér egyik fontos alapanyagának számított. A legtöbb más fajtához képest sokkal édesebb, amikor szépen megérik, szaknyelven ezt úgy mondják, jó a cukorgyűjtő képessége. Nem véletlen tehát, hogy egy másik egri termelő, Gál Lajos édes vörös bort tudott készíteni belőle (buherálás nélkül természetesen).
A Demeter Pincészet az augusztus közepi kezdés óta leszüretelte már az öreghegyi szürkebarátját és a Cserje dűlőből származó Turánját is.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!