A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ihletet adtunk a szakmának is

Tartályos, csavarzáras bor a csúcson?

2017-04-18 | Vinoport


Ihletet adtunk a szakmának is

Egy csavarzáras, tartályos érlelésű bor, a Kamocsay Prémium márka házasítása, az Ihlet Cuvée nyerte el a Magyar Tudományos Akadémián kiírt borverseny középkategóriájának első helyét a száraz/félszáraz fehérborok között.


A kóstolókon kapott visszajelzésekből már korábban is kiderült, hogy a Kamocsay Prémium borok kedvelőinek egyik nagy kedvence a 2015-ös Ihlet cuvée. Most a szakma is elismerően nyilatkozott a neszmélyi Hilltop pincészet házasításáról: az MTA borversenyének zsűrije közel negyven bor közül találta a legjobbnak a kategóriájában. Kamocsay Ákos főborász több évtizedes tapasztalata és tudása is kellett ahhoz, hogy meglássa azt a harmóniát, amelyet a házasításban szereplő három fajta – hárslevelű, chenin blnac és chardonnay - egybefonódása és aránya ad, s amit ma Ihlet néven tölthet a borkedvelő a poharába. Ezt a zamatos és ízletes harmóniát díjazta a Magyar Tudományos Akadémia borát kiválasztó szakmai zsűri, s ítélte oda a házasításnak a középkategóriás fehérborok között az első díjat. Kamocsay Ákost kérdeztük a borról.

 

Mi adja az Ihlet cuvée különlegességét?

Minden évben vannak fajták, amelyek különlegesen izgalmasak és nagyszerűek. Van, amikor a sav lélegzetelállítóan finom és kifinomult lendületet ad egy bornak. Van, amikor a gyümölcsaromák tisztasága és intenzív zamatossága ejti rabul a borászt, s indítja be fantáziáját, ihletet adva egy új, nagyszerű bornak. És van olyan évjárat, mint amilyen a 2015-ös volt, amikor is több fajta is nagyszerű termést adott. Ilyenkor nem is olyan könnyű a borász dolga, ekkor jön a tapasztalat előhívása és a fejben lévő computer beindítása. A bor vázát a hárslevelű adja (70%), amelyet két izgalmas francia fajta, a chenin blanc (20%) és a chardonnay (10%) tesz teljessé. A hárslevelűnél és a chenin blanc-nál finom szerkezetű a sav, mégis feszes vázat ad a házasításnak, míg a chardonnay hoz egy kövér mosolyt, s így teszi harmonikussá a három bor frigyét.

 

Meglepő, hogy egy csavarzáras, reduktív bor is díjnyertes lehet…

Azért is vagyunk büszkék az Ihlet cuvée-re, mert sok sztereotípiát képes eloszlatni. Egyrészt a csavarzárral kapcsolatos averziókat - azt, hogy az ezzel a megoldással lezárt bor közép- vagy alsópolcos. Másrészt a reduktív borokhoz kötődő beidegződésen is képes lazítani; azon, hogy egy tartályos bort meg kell inni a következő évjáratig. Folyamatosan kóstolva a bort, kijelenthető, hogy az szépen fejlődik a palackban, komplexebb és kerekebb lesz, s mindezt úgy, hogy közben megőrzi zamatos gyümölcsösségét.

Az Ihlet a Kamocsay Prémium borcsalád tagja. Mit tudnak ezek a borok?

A borcsalád minden tagja képes olyan élményt kínálni, ami miatt a borkedvelők újra töltenének belőle a poharukba – legyen szó akár egy cserszegiről vagy egy Irsairól. Természetesen vannak olyan fajták, amelyek jobban meg tudják mutatni azokat az apró finomságokat, amelyektől igazán nagyszerű lesz egy bor. Egy chardonnay, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát vagy egy chenin blanc képes igazán megmutatni azt az értéket, amelyet Neszmély képvisel mérsékeltebb klímájával, sokszínű talajaival és remek kitettségű dűlőivel. Valószínűleg nem véltetlen, hogy már a rómaiak is értékes szőlő-termőhelynek találták a Duna mentén elhelyezkedő domboldalakat. A Páskum-dűlő ma is a legkiválóbb termőhelyek egyike, s nem csak a borvidéken… Ezt évek óta bizonyítják a pincészet chardonnay borai, most pedig az Ihlet cuvée, amelybe a Páskum termése is került. Harmonikus és zamatos bor csak kiváló és értékes alapanyagból születhet - mi hiteles borokat készítünk azoknak, akik a mindennapokban is az értéket keresik.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!