A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Iván-völgyi kadarkatúra

Korda Gabriella nyilatkozott

2012-06-13 | Tóth Adrienn


Második alkalommal indulhatnak neki a kadarkatúrának a hungaricum szőlőfajta és a Szekszárdi borvidék iránt érdeklődők. A helyszín az Iván-völgy lesz, ahol összesen tíz szekszárdi borász várja a vendégeket, hogy néhány helyben készült finom falat mellett kadarkáikkal és más könnyed, nyári boraikkal kényeztessék a borturistákat. A programról Korda Gabriella szervezőt kérdeztük.


Hogyan született meg a kadarkatúra?

Maga az ötlet nemzetközi példák ihletésére született. Tavaly a Dél-Dunántúli Borklaszter által szervezett borturisztikai képzésen sok inspiráló kezdeményezésről hallhattunk. Ez döbbentett rá bennünket, hogy itt van ez a különleges táj: az Iván-völgy, amelyben öt pincészet is található. Közöttük az utat akár gyalogosan is meg lehet tenni, és igazán kellemes élményben lehet részünk, amikor a szőlősorok között sétálunk.

A helyszínen zajló rendezvénynek persze témát is szerettünk volna adni. Nem kellett sokáig gondolkoznunk azon, mire is építsünk: egyértelműnek tűnt, hogy a kadarka lesz a befutó. Hiszen ez egy olyan szőlőfajta, amely manapság reneszánszát éli, a fogyasztók keresik borait, amelyek az újra felhalmozódó tapasztalatoknak hála egyre jobb minőséget képviselnek. Szekszárdon mindig is meghatározó volt a kadarka, és manapság kezd visszatérni, egyre többen telepítenek belőle.

Mi lesz a program lényege?

Mostanában egyik fesztivál a másikba nyúlik, ezért döntöttünk úgy, hogy mi valami teljesen mást szeretnénk csinálni. A célunk az volt, hogy az Iván-völgyi kadarkatúra alkalmából idecsalogassuk a borkedvelő turistákat Szekszárdra, és megmutassuk nekik egyik legszebb borunkat.

A program tavaly indult, akkor négy Iván-völgyi pincészet vett részt benne, mára ez a szám ötre növekedett. A hegytetőről lefelé haladva ott vannak Heimannék, akik Eszterbaueréket látják vendégül, a Fekete Borpincéhez a Márkvárt család költözik be, Sebestyén Csabához Taklerék csatlakoznak, a Tüske Pince Bodri borokat is kínál, hozzánk, a Németh János Pincészethez pedig a múlt évhez hasonlóan Postáék érkeznek.

Az újabb pincészeteken túl mi jelent még újdonságot 2011-hez képest?

Hatodik, egyben kissé rendhagyó helyszínként idén a Kávé Háza is csatlakozik hozzánk. A Tóth Sándor baristabajnok által vezetett kávézó ugyan nem a völgyben található, de sétatávolságban van tőle, és egyben kiváló helyszínt nyújt a túra megkezdésére, hiszen itt is megvásárolható az a 7800 forintos karszalag, amelynek viselője húsz bort, egy csésze kávét, valamint minden helyszínen néhány finom falatot kóstolhat.

A Kávé Háza a két napon ideiglenesen meghosszabbított nyitva tartással üzemel, és a kadarkatúrával együtt 10:00-19:00 között nyitva lesz. A helyszín azért is fontos, mert itt lesz majd megvásárolható valamennyi, a rendezvényen kóstoltatott bor.

Iván-völgyi kadarkatúra

Milyen konkrétumok tudhatóak a bor- és ételkínálatról?

Minden részt vevő pincészet két bort kínál majd: egy kadarkát és a szezonalitás jegyében egy fuxlit, sillert, rozét vagy fehérbort. Éhségünket pedig a hat helyszínen többek között grillkolbásszal, gulyással és pástétomos falatkákkal csillapíthatjuk.

Az Iván-völgy egyik vonzereje, hogy nem a városközpontban fekszik. Milyen lehetőséget kínáltok az utazóknak?

Mind a messzebbről érkező turisták, mind a helyiek közlekedését meg kívánjuk könnyíteni azzal, hogy ingyenes buszjáratot üzemeltetünk, amely a belvárosban a Béla térről indul, majd a Kávé Házánál, valamint az Iván-völgy tetején és alján áll meg. A busszal való utazás a karszalaggal rendelkezők számára ingyenes lesz.

Idén kétnapos lesz a fesztivál. Külön jegyeket árultok majd a két napra?

Nem, a karszalag mindkét napon érvényes, így bárki nyugodtan kettészedheti a programot, egyik nap két, másnap három pincészetet látogatva meg. Azért is érdemes jól gazdálkodni az idővel, mert 2012-ben egy közös rendezvénnyel is készülünk. Szombat este kilenc órától Szekszárdon, a Kiskorzó téren városi tűzgyújtás és tűztánc lesz. Ehhez csatlakozunk egy helyszínen felállított színpaddal, valamint egy sátorral, ahol a tíz pincészet borai lesznek kóstolhatóak, és egy helyi vendéglátós „malacos kocsijával”, amelyről a nyárson sült malacot savanyúsággal buciban kínálják azoknak, akik a borkóstolás közben megéheznek.

Komoly segítséget jelent számunkra, hogy ennyi lelkes helybéli támogatja ezt a kezdeményezést. Jó érzés látni, hogy ezáltal nemcsak a borászok fognak össze, hanem mások is csatlakoznak hozzánk. A színpadot például ingyen bocsátották a rendelkezésünkre, és a buszhoz is kedvezményes konstrukciókkal jutottunk hozzá.

Tavaly majdnem kétszáz vendég vett részt az Iván-völgyi kadarkatúrán. Bízunk abban, hogy idén még többen jönnek, és hogy a pincészetek körbejárása után máskor is úgy döntenek, hogy felkerekednek, és ellátogatnak Szekszárdra.

A rendezvény további részleteiről Programajánló rovatunkban olvashatsz.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!