Kadarkával és traminivel bővültek
Gere Zsolt válaszolt
2012-09-28 | Tóth AdriennA szüret kapcsán hajlamosak vagyunk a legfrissebb évjáratra tételeire figyelni, pedig az őszi szezonban sok korábbi bor is forgalomba kerül. Ilyen többek között Gere Tamás és Zsolt Pincészetének két legújabb Válogatás tagja: a Tramini és a Kadarka. A két villányi újdonságról Gere Zsoltot, készítőjüket kérdeztük.
Viszonylag széles portfólióval rendelkeztek, miért volt szükség a két új tagra?
A Válogatás sorozat bővült ezzel a két tétellel, és bár a borsor hosszát tekintve valóban egy nagyobb számról van szó, összességében mégsem nagy a változás, hiszen mind a Tramini, mind a Kadarka kis mennyiséget jelent. Ezeket a borokat ezért nem is tudjuk a szélesebb fogyasztói körnek bemutatni, a pince törzsközönségének, a különlegességeket kereső vendégeknek készültek.
A Traminiből 2011-ben 400 palackot töltöttünk le, a Kadarkából pedig 1300-at. Ez a szám ugyan kis mértékben az évjáratok hatására változhat, de még egy bőtermésű évben sem teszi majd lehetővé, hogy mindenhol elérhetővé váljanak. A pincében és néhány kiemelt étteremben, valamint vinotékában lehet majd kapni őket.
Melyik dűlőből származik a szőlő?
Mindkét ültetvény a Kopárban található. A tramini egy 1985-ös telepítésű szőlő, amely már komolyabb struktúrájú borokat ad. Az 1560 tőke kadarka új telepítés, a 2011-es az első, szűztermése volt.
Sokan felteszik a kérdést, miért gondozunk egy ilyen, nagy vörösborokat adó dűlőben tramini- és kadarkaültetvényt, én azonban látok benne fantáziát, és az egészen kis tételszám miatt kuriózumokként tekintek rájuk.
A traminivel szemben a tőkék kora miatt vannak elvárásaid. Milyen kadarkát akartál készíteni?
Tudatos volt a döntés, hogy a P9-es, fűszereskadarka-klónnal foglalkozzunk. Egy koncentrált, de mégis játékos bor létrehozására törekedtünk, amelyet nem a tanninérzet határoz meg, inkább az elegáns, fűszeres illat- és ízvilág.
Az első termés beigazolta a reményeket?
Óriási dolognak tartom, hogy a négy éve megvalósított álom eredményét ma már kóstolhatjuk, és valóban olyan lett, amilyennek elképzeltük. Persze elsőre akár véletlenül is sikerülhetett, az igazi feladatot a jövőben az jelenti majd, hogy ezt a teljesítményt évről évre palackba zárjuk.
A két bor 2011-ből származik. Hogyan ítéled meg ezt az évjáratot?
Nagy év volt, amely komoly beltartalmú, mégis jól fogyasztható borokat eredményezett relatíve gyorsan. Mi mind a traminit, mind a kadarkát hagyományos eljárással készítettük, hiszen ilyen kis mennyiségekkel nem tudtunk külön hűthető tartályokban foglalkozni.
A fehérbor barrique hordóban erjedt, hűtés és élesztő nélkül, a kék szőlőnél is tradicionális módszereket alkalmaztunk: kézzel csömöszöltünk, és a szőlő, valamint a pince saját élesztőgombái révén zajlott le a fermentáció. A tramini hat hónapot töltött finomseprőn, míg a kadarka két 500 literes új barrique hordóba került, szintén fél évre.
Ha a szőlő fűszerességét szeretnéd hangsúlyozni, miért tetted új hordóba a kadarkát?
Ezek nem vörös-, hanem fehérboros hordók voltak, amelyekről lecsiszolták a pörkölést, így a fa nem gyakorol markáns hatást a benne érő bor aromáira, látni engedi annak részleteit. Egy finom, édes érzetet, visszafogott pörkölési aromákat akartam hozzáadni a borhoz általa. Azt is hozzá kell tennem, hogy nem volt teljesen új a hordó, hiszen a kadarka érlelését megelőzően már három hétig erjedt benne egy olaszrizling.
Így szeptemberben zárásként hadd kérdezzünk a szüretről.
Egy kis cabernet franc, valamint a cabernet sauvignonok még kint vannak. Ma éppen esik az eső, így kénytelenek vagyunk szünetet tartani, de várhatóan egy héten belül a pincében lesz az összes szőlő 2012-ből.
Az átlaghoz képest két héttel korábban kezdtük a szőlők szedését, és most úgy látom, hogy két héttel korábban be is fogjuk fejezni. Mennyiségileg kevesebb borral kell majd számolnunk, de a minőséget jónak tartom. A Márton-napi újborokon túl elképzelhető, hogy november elejére már a boltok polcaira kerüla Gere Tamás sorozat 2012-es Olaszrizlingje és Roséja is.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!