A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kávéházat nyit a Spiritus Primus

Bemutatják a pálinka sokszínűségét

2013-06-17 | Tóth Adrienn


A Spiritus Primus tiszaföldvári pálinkafőzdéje 2010 óta működik kereskedelmi főzdeként. A feldolgozott gyümölcs döntő része a tulajdonosok Kecskemét környéki ültetvényein terem. A pálinkafőzde eddig a Várfok utcában működtetett egy üzletet, most azonban komplexebb kínálattal kávéházként várja az érdeklődőket Pesten, a Jászai Mari tér közelében, a Tátra utcában. A hírek kapcsán Horváth Mariann ügyvezetőt, Fodor Zsuzsanna üzletvezetőt és György Vince sommelier-t kérdeztük.


 

Miért hoztátok létre a Spiritus Kávéházat?

Horváth Marianna: A kávéházat részben a Várfok Pálinka Kultúrház folytatásaként alakítottuk ki, hogy kóstoltatás és szakmai tanácsadás alapján segítsük vevőinket az alkalomhoz és az ételekhez illeszkedő pálinka kiválasztásában.

Fontos a munkatársaink által nyújtott szakmai garancia a kínált termékek vonatkozásában, bátran merjük ajánlani az újonnan piacra lépő, feltörekvő termelők portfólióját, hiszen a pálinkákon túl a borok, a sörök és a delikátesztermékek esetében is a kitűnő ár-érték arány nyújtására törekszünk.

A figyelem középpontjában természetesen a pálinkáink állnak. A pálinkakóstolást eseménynek, élménynek tartjuk, ezt kínáljuk hazai és külföldi fogyasztóink számára, a már ismert kortyabroszunk használatával.

Miben különböztök a többi kávéháztól?

György Vince: A Spiritus Primusnál a pálinka a kiváló adottságokkal rendelkező hazai gyümölcsök, a gondos válogatás, a kíméletes bánásmód és a kiemelt odafigyelés üzenetét hordozza. Sok barátunk van, akik hozzánk hasonló elvek alapján készítik el termékeiket, legyen szó borokról, biomézekről, valódi sajtokról vagy a kis mennyiségben, kézileg pörkölt kávékról.

A Spiritus Kávéház lehetőséget nyújt azok számára, akik szeretnének ízelítőt kapni ebből az odafigyelésből, és ha valami újat is szeretnének kipróbálni, pálinkaalapú saját kevert italokkal, és folyamatosan bővülő borválasztékunkkal is rendelkezésükre állunk.

Elárulnátok konkrétumokat is a kínálatról?

Fodor Zsuzsanna.: Kávéház-szaküzletünkben megvásárolható összes termékünk, borászpartnereink (Dereszla – Tokaji borvidék, Pók Tamás – Egri borvidék, Orbán Gergely – Badacsonyi borvidék,Gál Lajos Pincészet – Egri borvidék, Szeleshát – Szekszárdi borvidék, Maczkó Róbert – Villányi borvidék) borai, a fröccsökhöz pedig üveges szódát tartunk. 

Kávéházat nyit a Spiritus Primus

A Qawa kézműves pörkölésű kávé választékából készítjük eszpresszónkat, capuccinónkat és más kávékülönlegességeinket (koffeinmentes és tejérzékeny változatban is). Forró napokon frissen készült limonádéval várjuk vendégeinket, és a Fóti Kézműves Sörfőzde termékeiből a Fóti pils (6%), Hammurapi + 21 (8%) és Sörapu narancsos-mézes gyömbérsört (4,5%) tartjuk. Figyelmet érdemel delikáteszválasztékunk: Szász Ilyés korondi méhész mézei, a Nárcisz Birtok ökogazdaságában készült sajtok és a mangalica- és szarvashúsból készült hentesáru.

Milyen programokkal, kóstolókkal készültök?

Gy. V.: A kalandozó kedvűeket beavatjuk titkainkba: kiderül, hogy milyen aromákat ad át az érlelés során a tokaji aszús hordó az almapálinkának, miért érzi magát jobban a szilvapálinka az eperfa hordóban, és miért esik jól egy korty 55 fokos törköly egy jó ebéd után. Sok-sok hasonló miértre kívánunk válaszolni.

Péntekenként állandó időpontban, 18.00 órától tematikus kóstolóesteket rendezünk, amelyen előzetes bejelentkezés nélkül is részt lehet venni. Júniusban még két programmal készülünk: 21-én, pénteken Borbarangolás híres borvidékeinken címmel tartunk borkóstolót, 28-án, pénteken pedig Könnyed kalandokra kerül sor fehér- és rozéborok társaságában. Alkalmanként azonban a kávézó falai közül is kilépünk, legközelebb például július 25-28. között Balatonfüreden, a VinCE Balaton fesztiválon lehet velünk találkozni.

Milyen újdonságokkal lépett piacra mostanában a Spiritus Primus?

H. M.: A népszerű és díjazott tokaji aszús fahordóban érlelt almapálinkánkat követően eperfahordóban pihentettük a Spiritus Primus Érlelt Szilvapálinkát. Ezen túl most mutattuk be a 07 Virtus Cserszegi Fűszeres Törkölyt, a 07 Virtus Szilvát és a 07 Virtus Almát, amelyek mindegyike 55%-os alkoholtartalommal bír.

Kávéházat nyit a Spiritus Primus

A gasztronómiát egyre inkább jellemző szezonalitást is figyelembe véve a Spiritusnál koktélreceptekkel készülünk a nyárra, ebből tíz már kóstolható is nálunk, a kávéházban. A Spiritus mule például almapálinkából készül, amelyet lime-mal, jéggel és gyömbérrel frissítünk, de ott van a Sour cherry fizz is, ennél a Csalfa Meggypálinkánkhoz cukorszirup, citrom, meggylé és szóda kerül.

Bár van tétel, ami már elfogyott belőle, még mindig létezik az ujjlenyomat törkölypálinka-sorozat. Tervezitek-e a folytatást?

H.M.: A tervek szerint az Egri borvidék számunkra egyik legkedvesebb pincészetéből származó törköly lepárlásával készül el a sorozat új tagja, de ez egyelőre maradjon meglepetés.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!