A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kezdődik a Borfesztivál…

Idén is irány a Vár

2008-09-10 | Tóth Adrienn


Kezdődik a Borfesztivál…

2008. szeptember 10-én, azaz ma hivatalosan is kezdetét veszi a XVII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál a megszokott helyszínen, a Budai Várban. Ahogy évek óta megszoktuk most sem lesz hiány sem borokból, sem ételekből, és bízunk benne, hogy idén inkább a tömegekkel, mint a rossz idővel kell felvennünk a harcot.


 

Az évről évre több tízezer bor rajongót vonzó eseményt ma már Közép-Európa egyik legelismertebb szakmai rendezvényeként tartják számon. Rangját a kiállított borokon túl a helyszín, vagyis az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Budai Vár adja.

Az öt nap alatt 15 ország több mint 200 pincészetének boraiból lehet majd kóstolgatni, nem is beszélve a színes étel- és programkínálatról. Ez már az a mennyiség, amelyből egy vagy két nap alatt csak szemezgetni lehet, jogosnak tűnik tehát, hogy idén létrehozták az öt napos bérlet intézményét.

A szervezők nyilatkozata szerint a fesztivál ételkínálata megújult ebben az évben. Azok tehát, akik további pohár borok elfogyasztása érdekében harapnának valamit, magyaros és mediterrán ételekből választhatnak. Így asztalra kerülnek majd grillételek, bográcsos fogások, halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű, töki pompos, rétesek, dél-olasz szendvicsek és rizottók, valamint juh-, kecske és tehénsajtok.

A fesztivál adta speciális „munkahetet” a színpadra lépő művészek feladata is élvezetessé tenni. Nem is akárhogy. Benkó Sándor, a Benkó Dixiland Band vezetője, aki már évek óta tagja a meghívott művészek társaságának, a Borfesztiválról elmondta, hogy számukra az itteni fellépés nem egy az évi szokásos 250 hakni közül. Erre az alkalomra ugyanis sok más itt fellépő zenészhez hasonlóan külön műsorral és több próbával készülnek. Érdekességképp azt is megemlítette, hogy az utóbbi években a zenekar hivatalos itala a korábbi egyeduralkodó sör helyett a bor lett, mert úgy tapasztalták, hogy ez az ital sokkal jobb hatással van a művészi teljesítményre, a sör bódító hatása helyett élénkítően hat.

Benkóék mellett hallható lesz még Rúzsa Magdi, a Ghymes Együttes, a Hot Jazz Band, a Four Fathers, Pribajszki Mátyás, Orosz Zoltán és zenekara, a Viva Bacchus Énekegyüttes és a Bartók Béla Férfikar.

A Borfesztiválhoz természetesen idén is több kísérőprogram csatlakozik. A szervezők hagyományosan a fesztivál látogatóit felkészítendő, már évek óta egy kis tréninggel indítanak. Idén kilencedik alakommal rendezték meg a Boregyetemet, amelynek második napján az idei díszvendég, Szicília mutatkozott be.

Azoknak, akik nemcsak az ízlelőbimbóikat szeretnék kényeztetni, hanem szépérzéküket is, ajánlunk két kiállítást, amelyek szeptember 10-én nyitnak, de a hónap végéig megtekinthetők a Magyar Nemzeti Galéria „A” épületében. Hapták József fotóművész műtárgyak és épületek megörökítésével foglalkozik legszívesebben. A Borfesztivált kísérő fotókiállítása „A bor színe alatt” címet viseli, és mintegy 50 nagyméretű felvételével a szertartásos borfogyasztás kellékeit mutatja be.

Ugyanezen a napon nyílik meg R. Törley Mária szobrászművésznő tárlata, amelynek középpontjában egy különleges díszkút áll, ennek különlegessége, hogy egy pezsgősüvegből tör magasra a vízjáték. E mellett azonban felmenőjéről, Törley Józsefről készített mellszobra is megtekinthető több más munkájával együtt.

Szombatra, szeptember 13-ra esik a Szüreti Felvonulás. A menet a Szentháromság térről indulva a hazai borrégiókat jelenítik meg népviseleteiken, néptáncukon keresztül, de felvonulnak itt borrendek és egyesületek elöljárói is, külön érdekességként megemlítendők a Szarvasgomba Lovagrend tagjai.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, közismertebben Skanzen sem először működik partnerként közre a programsorozatban. A helyszínen idén a „Játék Évét” tartják, így a hétvégi Szüreti Sokadalom alatt, többek között a szőlészet és a borászat tárgyait felismerő játékokat szerveznek majd.

A szüretet pedig nem korlátozzák a szőlőre, így sor kerül majd aszalásra, lekvárfőzésre és csalamádékészítésre is, azok pedig, akik úgy döntenek, hogy szombaton és vasárnap ezt a családbarát színteret veszik igénybe a Vár helyett vagy mellett, kisebb kézműves és családi pincészetek boraiból kóstolgathatnak a park Felső Tisza vidék, Tokaj és Balaton felvidék részeiben.

Már bezárnak a Várban a borászok pavilonjai mire szeptember 18-án a Hadtörténeti Múzeumban sor kerül a Jótékonysági Borárverésre és a vele egybekötött vacsorára. Az est bevételeit a szervezők a Máltai Szeretet Szolgálat javára ajánlják fel.

Szeptember 19-én pedig első alkalommal kerül sor a Művészetek Palotájában a Borfesztivál Gálakoncertjére, amelyen Miklósa Erika és az Óbudai Danubia Zenekar lép fel. A színpadon felcsendülnek majd többek között Verdi, Csajkovszkij és Gershwin szerzeményei.

Ez az összefoglaló csak nagy vonalakban érintette a legtöbb eseményt, a részletes információkért, kérjük, látogassanak el Programajánló rovatunkba! A jövő héttől pedig térjenek vissza hozzánk, hogy a különböző rendezvényekről készített fényképes beszámolóinkat is megtekinthessék!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!