A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ki lesz idén a Borászok Borásza?

2022-04-14 | (X)


Ki lesz idén a Borászok Borásza?

Megválasztották az öt legjobb magyar borászt, közülük kerül ki majd a győztes.


Megválasztották az öt legjobb magyar borászt. Jelenleg a szavazás második fordulója zajlik, amelynek eredményeként április 29-én fog kiderülni, hogy az öt döntős közül ki lesz a 16. Borászok Borásza.

 

A Borászok Borásza kiválasztása március 4-én a Magyar Tudományos Akadémián megtartott Kóstoló Körrel vette kezdetét. A hagyományokat követve ekkor gyűlt össze ugyanis az ötven legjobb magyar borász, akiket az elmúlt évek győztesei jelöltek a Borászok Borásza díjra. Ekkor  adták le az ötvenek az elsőkörös szavazataikat. Ezek összesítése után alakult ki az öt fős döntő, ők azok, akik közül valaki elnyeri a 16. Borászok Borásza címet:

 

Bárdos Sarolta
Ipacs Szabó István
Kiss Gábor
Liptai Zsolt
Thummeres Vilmos

 

A döntős névsor kihirdetése előtt már elindították a voksolás második fordulóját, ahol értelemszerűen ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest az öt legjobb közül.

 

A legjobb borászok közössége azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét jutalmazza, hanem a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is.

 

A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), FIÁTH ATTILA (nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem tanára), KOVACSIK TAMÁS (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), MIKLÓSA ERIKA (Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő) és RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).

A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1.000.000 forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.

 

A visszaszámlálás tehát elindult, április 29-én kiderül, hogy ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy ki lesz a Borászok Barátja, és ki lesz a 16. Borászok Borásza!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!