A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Komoly fagykárok szerte az USA-ban

Kevesebb szőlő várható

2008-05-06 | Tóth Adrienn


Bizonyosan nem sok minden állítható jelenleg. Jó pár hónap hátra van még, mire a legújabb évjárat-jelentéseket olvashatjuk a földgömb északi, felénk eső féltekéjéről. Csak miután ősszel lezajlik a szüret, és a termés a pincében feldolgozásra kerül, alkothatunk biztos fogalmat a mennyiségről és a minőségről. Addig mindössze azt mérlegelhetjük, hogy egy ehhez hasonló hatás miképp befolyásolja majd a 2008-as évjárat borát.


 

Milyen volt az előző, vagyis a 2007-es év?

Beszéljünk egy pár mondat erejéig az előző évjáratról. Akiket nem érdekelnek a technikai részletek, egyszerűen ugorjanak a következő alcímre, bár ha tervezzük, hogy a hamarosan piacra kerülő évjáratból vásárolunk, mégis érdemes lesz átfutni. Ezen a ponton Kaliforniáról lesz szó, hiszen annak ellenére, hogy már szinte az összes államban készítenek bort, még mindig innen származik a döntő többség. Az enyhe tél a normálisnál kevesebb csapadékot hozott, majd egy szintén szárazabb tavasz következett, korai rügyfakadással. A megszokottnál lazább szőlőfürtökön a megszokottnál kisebb szőlőszemek ültek. Végül a szüret is a szokásosnál hamarabb kezdődött el, majd egy esős időszak okozta szünet után viszonylag későn fejeződött be.

A kisméretű szőlőbogyók végül azt eredményezték, hogy jobb volt a szőlőhéj-szőlőlé arány, így a must minősége emelkedett. Ennek köszönhetően több borász nyilatkozott úgy, hogy szerinte a 2007-es évjárat egyike az utóbbi évek legjobbjainak. A csökkenő mennyiséggel – a világ másik pontján is sokan tapasztalták már – sokszor a magasabb minőség jár együtt. Így a legtöbb pincészet intenzív és koncentrált ízeket valamint tanninokat vár el az év boraitól.

Gazdaságilag is ráfért ez a kisebb mennyiség az amerikaiakra, akik a 2005-ös óriásszüret okozta sokkot még nem teljesen heverték ki. Mondhatnák itt most sokan, hogy várhatóan ezután helyre is áll az egyensúly, ha nem tudnánk azt, amit már tudunk az idei tavaszról, és amelyet itt most végigkövetünk.

Aztán idén tavasszal hideg lett…

Az első hírek még nem hangzottak olyan vészesen, azonban amint egyre hosszabb ideig tartott a szőlőnövény által nehezen tolerálható hideg, rosszabbra fordultak a kedélyek. Az USA borászai ezen a tavaszon sok mindent kipróbáltak a károk enyhítésére, azonban a visszafogott alvás és a vízhiány fenyegető veszélye zord hangulatba hozta őket, na, de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, hogyan is kezdődött a történet.

Az első hírek március végén Kaliforniából, annak északi részéről érkeztek, ahol a szőlészeket nagyon korai kelésre kényszeríttették a fagyos éjszakák. A hidegre többen hetekkel korábban előre felkészültek például azzal, hogy szénával takarták be a földfelszínt a tőkék körül. És egy ideig ez elégnek is bizonyult.

Aztán április második felében már olyan nyilatkozatok kerültek nyilvánosságra Napa vidékéről, hogy az idei tavaszi fagyok a legkártékonyabbak voltak az utóbbi évtizedekben. Annak ellenére, hogy sokan ventillátorokat állítottak fel a szőlősorok között, hogy enyhítsék a leszálló hideg levegő hatásait, a különösen hideg éjszakai fagyoktól teljes mértékben nem tudták megkímélni a növényeket. Aztán még hidegebb lett, így már ezek a gépek sem tudtak sokat segíteni, hiszen az általuk bekevert fenti „melegebb” levegő is túl hideg volt.

Egy másik védekezési mód a növények vízzel való permetezése. A jégréteg ugyanis, ami a friss hajtásokon képződik, burkot alkot, megvédve a szőlőt attól, hogy a fagypontnál nagyobb mínuszokkal szembesüljön. Fontos az hogy, amíg tartósan nem melegszik fel biztonságos hőmérsékletre a levegő folyamatosan permetezzenek, egy eldugult cső ugyanis nagyobb károkat okozhat, mintha semmit sem csináltak volna.

A problémát ennek a módszernek az alkalmazása során mostanában az jelenti, hogy a télen felhalmozott víztartalékok lassan kezdenek kimerülni. Korábban, 1973-ban előfordult már, hogy elfogytak – az egyébként vízben nem túl gazdag területeken - a készletek, akkor 12 nap folyamatos védekezés után a 13. napon néztek szembe a termelők azzal, hogy nincs több vizük a védekezéshez, és el is vesztették a termés egy jelentős részét. Így most a helyiek a hőmérséklet emelkedése mellett esőt is várnak, hiszen ha a fagyok múltával nem tudják feltölteni készleteiket, nem lesz elegendő locsolóvizük a növények növekedésének idején.

Egy április végi hír szerint már 27 fagyos nap volt az elmúlt másfél hónapban. Több helyi gazda az 1972-es nagy fagy óta nem tapasztalt hasonlót a borvidéken. Sőt, olyan területeken is jelentkezett kár, amelyeket hasonló problémák nem szoktak érinteni. Vannak olyan régiók például, ahol a közeli települések hőtermelése által okozott plusz hőmérséklet a legtöbb évben elegendő védelmet biztosított, idén azonban ez sem volt elég. A növény bizonyos hideget még eltűr, de csak bizonyos ideig. Így ha hosszan tartanak a mínuszok, a növény károsodásával, sőt, pusztulásával is járhat.

Egyelőre úgy tűnik, hogy sok helyen még menthető a helyzet, hiszen bár a fagy végleges hatást fejtett ki az új hajtásokra, az idő enyhülésével újabbak is előbújnak majd, amelyek ugyan kisebb mennyiséget eredményeznek, végső soron azonban a minőség nincs veszélyben.

Egyelőre nem sejthető a pusztulás mértéke, a legtöbb - a termésre kötött - biztosítás azonban várhatóan csak töredékét fedezi majd a károknak. Akik meg merik kockáztatni, hogy számokról beszéljenek, azok Észak-Kaliforniában az 5-10-től 20%-ig több variációt emlegetnek a termésmennyiség várható csökkenésével kapcsolatban. Sok termelő előfordulhat, hogy felvásárlásra kényszerül majd, ha el akarja készíteni azon borait, amihez eddig csak saját termésére volt szükség.

Sonoma vidéke szerencsésebb volt, itt csak foltokban szenvedtek károkat a szőlők, főleg ott, ahol nem tettek kellő intézkedéseket védelmük érdekében. Ennek ellenére itt is alacsonyabb mennyiségekkel számolnak, de legalább nem nagy katasztrófákkal.

A pinot noir és a chardonnay fajták estek leginkább áldozatul, így várhatóan ezekből komoly hiány jelentkezik. Más szőlőfajták árát is feltornázza majd a jelenlegi időjárás, így előfordulhat, hogy a merlot tonnánkénti ára a tavalyi 400 dollár (a cikk írásakor 64 800 Ft) helyett eléri a 2 750 dollárt (a cikk írásakor 445 500 Ft).

Most pedig tekintsünk egy kicsit az ország többi része felé, hol milyen, a jégkirálynő által okozott pusztításokkal kell szembenézniük a borászatoknak!

A keleti parton fekvő Észak-Karolina állam Childress Vinyards nevű vezető pincészete a chardonnay termésnek nyolcvan százalékos elvesztéséről adott hírt, pedig a helyiek helikopterekkel is keverték a levegőt a fagykárok csökkentése érdekében. A pincészet a történtekből következően nem is hozza ki rendes, megszokott borait, inkább új típusokkal áll elő.

Az ország közepén fekvő Illinois államban még csak most nyiladozik a borkultúra. Az ottani hírek arról szólnak, hogy a borászok milyen támogatásokat követelnek maguknak az állam vezetőitől káraik enyhítése végett. A vidéken még annyira új a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya, hogy eddig azért szorultak támogatásra a termelők, hogy valahogy életben tudjanak maradni a szinte teljes névtelenségben. Ebben az évben azonban többet szeretnének kapni, kérésüket azzal indokolják, hogy az állam már eddig is sok pénzt fordított rájuk, ha azonban nem akarják, hogy egy ilyen fagykár eddigi befektetéseiket fölöslegessé tegye, most kell igazán a zsebük mélyére nyúlni.

Lehet tehát, hogy korántsem olyan vészes a helyzet, ahogyan azt elsőre gondolni lehetett a sajtó néhány nagyobb hangú szerzőjének írásai alapján. Ne felejtsük azonban, hogy a bizonyos anyagi biztonságban élő örök optimisták országával van dolgunk! Így volt olyan kisebb termelő, aki szinte teljes pinot noir ültetvényét elveszítette, a másodhajtásoktól jó esetben csak az eredeti termés felét szüretelheti le, mégis azt mondja, hogy hasonló jelenségek ennek a tevékenységnek normális részei, zárszóként pedig ennyit tesz hozzá: „végülis a gyerekek jól vannak, és a kutya sem pusztult el”.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!