A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Közép-Európai Sommelier Bajnokságot szerveznek

A versenyrutin növelése a cél

2012-07-14 | Tóth Adrienn


Közép-Európai Sommelier Bajnokságot szerveznek

A Magyar Sommelier Szövetség július 12-én hozta nyilvánosságra, hogy 2012 őszén megrendezi az Első Professzionális Közép-Európai Sommelier Bajnokságot. A szeptember 30-án és október 1-jén zajló megmérettetésre a tervek szerint tíz környékbeli országból érkeznek majd versenyzők. A tervezett esemény kapcsán a magyar sommelier-ket összefogó szervezet hosszú távú együttműködési szerződést írt alá a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft.-vel.


A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Klemens Ádám, a Magyar Sommelier Szövetség főtitkára elmondta: azért választották a soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft.-t együttműködő partnerként, mert az ügyvezető Rigler Zsoltnak eddigi rendezvényszervezői és bormarketinges munkája garanciát jelent a verseny – a Magyar Sommelier Szövetség szakmai irányítása melletti – magas szintű lebonyolítására.

A főtitkár a bajnokság célját a következőképpen írta le: „a szövetség által egy éve elindított szakmai párbeszéd kiterjesztése az országhatárokon túlra, továbbá a különböző országok sommelier szövetségei közötti együttműködés fejlesztése, ezen keresztül a sommelier tagtársak ismereteinek bővítése, naprakész szakmai tudás, valamint gyakorlati fogások átadása.”

Káli Ildikó, a szervezet elnöke a versennyel kapcsolatos további részletekről adott felvilágosítást. A tervek szerint a környező országok mellett a cseh és a lengyel sommelier szövetségeknek küldenek felkérés a bajnokságra való nevezés kapcsán. A tervek szerint az egyes nemzeti csoportokra bízzák annak eldöntését, hogy meghívásos alapon jelölik ki az országonként lehetséges két-két indulót, vagy egy országos verseny keretében döntik el, kit küldjenek a Közép-Európai Bajnokságra.

Az elnöknő azt is kihangsúlyozta, hogy a megmérettetés hivatalos nyelve az angol lesz. Ez pedig nemcsak az írásbeli és szóbeli feladatok megoldására terjed majd ki, hanem a moderációra és a verseny közben zajló összes kommunikációra is. Az első nap az elődöntőn húsz – tíz nemzet esetén országonként két-két – résztvevőre számítanak a szervezők. A közülük legjobban teljesítő három fő a második napon egy nyilvános döntő keretében méri össze tudását.

A bajnokság lebonyolítását végző Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. nevében annak ügyvezetője tájékoztatta a jelenlévőket az esemény helyszínéről. Rigler Zsolt elmondta, azért választották a Szigetközt a bajnokság színhelyéül, mert egyrészt központi elhelyezkedése kapcsán az összes induló országból könnyen elérhető, másrészt a semlegességet biztosítandó nem borvidéken fekszik.

A bormarketing-szakember ettől függetlenül szerencsésnek tartotta, hogy közel húzódik mind a Soproni, mind a Pannonhalmi borvidékhez, így adva lehetőséget a versenyző, valamint az őket kísérő segítők és újságírók számára, hogy tovább bővíthessék ismereteiket a magyar borok világában. A szervezők jelentőséget tulajdonítanak ezen túl annak is, hogy a két nap folyamán bemutassák a Szigetköz értékes, helyi, gasztronómiai termékeit és kultúráját.

A versenyen való indulás és a nyilvános döntő iránt érdeklődők további információkat találnak a Magyar Sommelier Szövetség hivatalos honlapján, a www.sommelierhungary.hu-n.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!