A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kreatív édességek

Rövid hírek a hazai gasztronómia világából

2009-11-23 | Tóth Adrienn


Bár mi elsősorban a borokkal vagyunk elfoglalva, nem tudunk ellenállni, hogy időről-időre más ínyélményeknek is helyt adjunk. Következő hírösszefoglalónkban a hazai gasztronómia híreiből csemegéztünk, hogy beszámolhassunk egy új kreatív tortaformáról, a nemzetközi elismerést aratott két budapesti étteremről, valamint arról, hogy kiválasztották a Bocuse d\'Or nemzetközi szakácsverseny hazai döntőseit.


Új tortaforma a kreativitás jegyében

Zila László cukrászmester, a Zila Kávéház tulajdonosa szerint „A vendéglátásban fontos a szakmai megújulás, a fejlődés, hogy a vendégeink elégedettek legyenek és visszajöjjenek.” Az elmondottak iránti elkötelezettsége bizonyítékaként új találmányával áll a nagyközönség és a cukrász szakma elé.

A Zila tortaforma tulajdonképpen egy speciális szilikonforma egy hozzá tartozó rozsdamentes acélkerettel, amely lehetővé teszi olyan sütemények készítését, amelyek folyékony öntettel, friss gyümölcsökkel, édes vagy sós krémekkel, maradék vagy selejt keletkezése nélkül megtölthetők. 

Nemzetközi elismerés két budapesti étteremnek

Először került be két magyar étterem a Gault Millau nemzetközi étteremkalauzának osztrák kiadásába. A 2010-es lesz az első olyan kötet, amelyben a kiemelkedő osztrák éttermek és szállodák mellett kelet-európai ajánlások is megjelennek. A kötet étteremkritikusai Budapest mellett Prágában és Pozsonyban portyáztak.

Hazánkban két éttermet tartottak kiemelésre méltónak, mindketten a lehetséges 20-ból 15 pontot kaptak, amely az értékelési rendszer szerint két séfsapkának felel meg a maximálisan elérhető négyből. A másfél éve működő Babel Delicate nemzetközi és magyar konyhát vezet, míg az 1994-ben induló Fausto’s alapítójához, Fausto di Vorához híven egyértelműen olasz fogásokkal várja a vendégeket.

\"\"

Érdekesség, hogy az értékelést végző kritikusok minden esetben kizárólag az ételekre koncentrálnak, a szerviz, a hely belső és külső kialakítása, a borlap kizárólag kiegészítő információként jelenik meg, nem alkotja részét a pontozásnak. A magas pontok és a sok séfsapka annak a konyhafőnöknek jár, aki friss, lehetőleg szezonális alapanyagokat használ, tiszta ízvilágot képvisel, pontosan betartja a főzési időt, ügyel a felhasznált anyagok ízharmóniájára, bizonyítja kreativitását, megfelelően tálal, és jól állítja össze a menüket.

Lezajlottak a Bocuse d’Or Selection Hungary elődöntői

November 10-én és 14-én rendezték meg tizenkét versenyzőpáros részvételével a melegkonyhás szakácsverseny selejtezőjét. A zsűri elnöke, Kalla Kálmán úgy vélte, az értékelés célja az, hogy rámutasson olyan hibákra, amelyeket ki kell küszöbölniük a szakácsoknak annak érdekében, hogy méltóképpen képviselhessék a hazai gasztronómiát a legközelebb Genfben megrendezett versenyen. Ennek elérése az eddigi munka sokszorosát várja el az indulóktól a következő hónapokban.

\"\"

A 2010. február 21-22-én megrendezésre kerülő döntőben nyolc versenyző vív majd meg egymással a Hungexpo Foodapest kiállításán. Jelenleg tehát az alábbi séfeknek van esélyük arra, hogy képviseljék hazánkat a nemzetközi szakácsversenyen: Kostyál Gábor (Hertelendy Kastélyszálló), Kiripolszki István (Kogart), Kiss Gergely (Crocus Gere Borhotel), Kiss Krisztián (Dunapark Étterem és Kávéház ), Volenter István (Mala Garden), Hajdú Zoltán (Ken Carpatia), Lenkei Tamás (Hotel Pelion) és Mező Gábor (Café Erté).

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!