A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Különlegesen jó neszmélyi borokat hozhat a 2021-es év

2021-09-30 | (X)


Különlegesen jó neszmélyi borokat hozhat a 2021-es év

Késve éledő szőlő, évtizedek óta nem tapasztalt jégverés, szélsőséges nyár volt 2021-ben, a neszmélyi borvidék legnagyobb borászata mégis nagy várakozásokkal tekint a készülő borok elé.


Bár a szőlőtermés és az abból készülő borok minősége igazán csak akkor állapítható meg, amikor már a pincékben a termés és palackokban a bor, de Kamocsay Ákos már most bizakodva tekint a jövőbe.

 

„Ha visszagondolok évekre visszamenőleg, azt lehet mondani, hogy a páratlan évjáratok valahogy mindig extrábbak voltak, mint a páros évek termése. A hagyományokban remélem, hogy idén sem fogunk csalódni, és lesz olyan borunk, ami igazi különlegesség lesz” 

 

 - fogalmazta meg a 2021-es évjárattal kapcsolatos várakozásait Kamocsay Ákos. A sokszorosan díjnyertes Kamocsay Ihlet Cuvée például eddig mindig páratlan évjáratok kiemelkedő terméséből volt a legsikeresebb. (Idén a Winelovers 100 8. helyezettje a Legjobb illatos bor kategóriában.)


Fejlesztések a neszmélyi birtokon


Az aktuális szürettel kapcsolatban természetesen nem csak az évszám miatt nagyok a borászat elvárásai. Az idei szőlő is kiemelkedően jó tulajdonságokkal bír, ráadásul az elmúlt hónapokban több olyan fejlesztés is történt a neszmélyi birtokon, amelyek meghatározzák az erjedési folyamatokat és ezáltal a készülő tételek minőségét

 

Amellett, hogy az idei szüret során már a borászat új, szüretelő kombájnja is segíti a munkálatokat, a Hilltop megújította a teljes hűtőrendszert, így az eddiginél még pontosabban és hatékonyabban szabályozhatók a folyamatok, akár mobiltelefonról is. Emellett megkezdődött a feldolgozó rendszer teljes átalakítása is, aminek köszönhetően például bekerült egy olyan berendezés is a rendszerbe, aminek köszönhetően a szőlő már hűtve, kb. 10 Celsius fokos hőmérséklettel érkezik a garatból a présbe. Az eljárásnak köszönhetően a szőlőben megtalálható gyümölcsös illatok és aromák nem tudnak oxidálódni, frissek és üdék maradnak – ezzel

 

a Hilltop védjegyének számító illatos és aromás borok még magasabb szintre emelkedhetnek.


 

Mi történt a szőlőben?

 

Tavasszal a megszokotthoz képest egy hónappal később pattantak ki az első rügyek a neszmélyi borvidék szőlőin és a nyár sem hozta be a lemaradást – az első szőlőket csak viszonylag későn, szeptember elején kezdhették el szedni a vidék borászatai. A nyári szélsőséges időjárás sem kímélte a környéket, júniusban egy, a Hilltop történetében évek óta nem tapasztalt jégverés károsította a növényeket, ami csak a borászat birtokán 200 hektár körüli területet érintett. 


A szüret eddigi tapasztalatai alapján a nehezítő körülmények ellenére is jó az idei minőség, szépen alakulnak a cukorfokok, bár a savak még magasak, így az időjárás közreműködésére is szükség van, hogy valóban kiemelkedő legyen az aktuális évjárat.

 

Az idei szüret eredményeként palackba kerülő első borokat, például a Hilltop egyik legnépszerűbb termékét, az Irsai Olivért várhatóan már pár hét múlva, október végén, november elején palackban is meg lehet kóstolni, de érdemes lesz várni az érettebb, kiforrottabb tételekre is.

 

Ennek az Irsai Olivérnek a 2020-as tétele az idei Winelovers 100 verseny legjobb illatos bor kategóriájában első helyezést ért el.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!