Legendák vs. történelem: az aszú igazi története
Nagy Kornél mesél
2015-09-20 | VinoportEgy legenda szerint az aszúbor készítését a 17. században Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja találta föl, aki a fejedelemasszony újhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első nektárt, s azzal mint húsvéti borral, lepte meg úrnőjét. Történészek azonban bebizonyították, hogy már jóval ez előtt ismerték az aszúbort.
Nagy Kornél, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa, a Vinoport állandó szerzője, aki cikkeiben Tokaj dűlőinek eddig nem ismert történelmét tárja fel előttünk, ahogy tette ezt a Dűlők legendája című könyv szerzőjeként is. Nagy Kornél a Kossuth Rádió Megújuló értékeink című műsorának vendége volt, ott a tokaji aszú történetéről mesélt. Az adás itt hallgatható meg.
Nagy Kornél legutóbbi cikkéért, amelyben a sárospataki Királyhegy történelmét tárja fel, kattintson ide >>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!