A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Legendák vs. történelem: az aszú igazi története

Nagy Kornél mesél

2015-09-20 | Vinoport


Legendák vs. történelem: az aszú igazi története

Egy legenda szerint az aszúbor készítését a 17. században Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja találta föl, aki a fejedelemasszony újhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első nektárt, s azzal mint húsvéti borral, lepte meg úrnőjét. Történészek azonban bebizonyították, hogy már jóval ez előtt ismerték az aszúbort.


Nagy Kornél, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa, a Vinoport állandó szerzője, aki cikkeiben Tokaj dűlőinek eddig nem ismert történelmét tárja fel előttünk, ahogy tette ezt a Dűlők legendája című könyv szerzőjeként is. Nagy Kornél a Kossuth Rádió Megújuló értékeink című műsorának vendége volt, ott a tokaji aszú történetéről mesélt. Az adás itt hallgatható meg.

 

Nagy Kornél legutóbbi cikkéért, amelyben a sárospataki Királyhegy történelmét tárja fel, kattintson ide >>

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!