A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ma este hirdetik ki a Borászok Borászát

Rókusfalvy Pált kérdeztük

2014-04-25 | Tóth Adrienn


Ma este hirdetik ki a Borászok Borászát

Március eleje óta tudjuk, hogy 2014-ben a Borászok Borásza cím öt jelöltje Berecz Stephanie (Tokaj), Bussay László (Zala), Ipacs Szabó István (Villány), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak) és Tiffán Ede (Villány). Őket egy ötven nevet tartalmazó listáról maguk a borászok választották ki - a díj odaítélésének átláthatósága mellett Rókusfalvy Pál ezért tartja különlegesnek ezt az elismerést. A díjátadó estje előtti interjúnkban először arról kérdeztük annak alapítóját, hogy milyen előzményekre tekinthetünk vissza.


 

Az idei a nyolcadik alkalom lesz, amikor átadásra kerül a Borászok Borásza díj. Az alapítás óta a hitelességet tartottuk a legfontosabb értéknek, amelyet egyrészt az átláthatóságon, másrészt a piaci elfogadottságon keresztül látunk elérhetőnek. Míg az előbbi szempont a díj odaítélésének menetét érinti, addig az utóbbi az által garantálható, hogy az elismerést maguk a borászok, azaz a konkurencia nyújtja át a győztesnek, és ennek eredményeként a fogyasztók és a szakma körében egyaránt súlya van annak, hogy ki nyeri el.

Hogyan fejlődött a díj?

A nyolc évvel ezelőtti alapítás után egy természetes evolúciós folyamaton mentünk keresztül. Ez alatt a két kiindulópont, az átláthatóság és az elismertség nem veszített jelentőségéből. Ugyanakkor az induláskor még nem állt rendelkezésünkre minden olyan eszköz, amelyet ma már alkalmazni tudunk. A projekt a víziómmal indult, de teljessé csak akkor válhatott, amikor a közösség által került megmérettetésre.

A gyakorlatban mindez például azt jelenti, hogy az első években szükségünk volt egy kuratóriumra, amelynek tagjai az ötvenes mezőnyt összeállították. Erre a feladatra olyan embereket kértem fel, akiknek adok a véleményére, és akik különböző szektorokból érkeztek. Az étteremtulajdonos, a borszakújságíró, a sommelier mind hozzáadta egyéni látásmódját ahhoz a végül egységes véleményt tükröző listához, amelyből a Borászok Borásza kiválasztásra került.

Mostanra azonban eljutottunk egy olyan szintre, amely a már megválasztott díjazottak számának köszönhetően nem igényel „külső” forrást az induló lista összeállításához sem, így mára a teljes folyamat a borászok kezében van.

Ezzel egy időben úgy döntöttünk, hogy kivonjuk a korábban odaítélésre kerülő különdíjakat, és csak a Borászok Borászát, illetve a borászok kérésére a Borászok Barátját választjuk meg. Utóbbi a civil szféra jelentőségét emeli ki, bizonyítva, hogy mekkora segítséget jelent a támogatásuk.

Hová pozícionálhatjuk ma az elismerést?

Úgy gondolom, ma már lényegtelen, hogy ki alapította ezt a díjat. Az idei évben a szerepem már mindössze arról szól, hogy egy háromtagú kuratóriummal biztosítsuk a törvényes rendet. Pont ezért e csoport élére egy borszakjogászt kértünk fel dr. Prónay Bence személyében. Ezeken túl mindössze adminisztratív feladataink vannak, például arra figyelünk, hogy mindenki időben leadja a szavazatát, valamint megszervezzük a díjátadó gálát.

Ma este hirdetik ki a Borászok Borászát

Úgy gondolom, ahhoz, hogy idáig eljussunk, alapvetően fontos volt, hogy minden láncszem követhető legyen. Ennek érdekében a díjak odaítélésének teljes anyaga archiválásra kerül. Fontos még megemlíteni, hogy a díj nem jár pénzbeli juttatással; úgy gondolom azonban, hogy jelentős presztízsértéket képvisel.

Mi fog történni az esti díjátadón?

A hagyományoknak megfelelően ugyanaz a letisztult, elegáns ceremónia zajlik majd, mint a korábbi években. A különbség alapvetően az lesz, hogy a két elismerésen túl nem adunk át különdíjakat. A Borászok Borásza és a Borászok Barátja elismeréseket a tavalyi nyertesek hirdetik ki és adják át.

A vacsora borkínálata ígéretesnek tűnik: Szentesi József pezsgői lesznek az aperitifek, az előételhez Györgykovács Imre, a főfogáshoz Kaló Imre, a desszerthez pedig Szepsy István borait kóstolhatjuk. Az esemény egyik legkedveltebb része azonban az a kóstoló, amelyen az ötven borász borait lehet megízlelni, itt mindig jó hangulatú beszélgetések szoktak kialakulni. Mindezek miatt nem véletlen, hogy az eseményre a 200-250 főnyi hely hamar be szokott telni.

A díjátadóra idén újból a Boscolo Budapestben kerül sor. A programot ez alkalommal az is színesíti, hogy Cakó Ferenc, aki homokanimációi révén vált világhírűvé, egy különleges meglepetéssel készül. Aki többre is kíváncsi, annak holnap este érdemes figyelemmel követnie az online közvetítést, a facebook oldalunkat és a honlapunkat.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!