A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Már a portóiak is rozéznak

Rövid hírek Portugáliából

2009-07-23 | Tóth Adrienn


Már a portóiak is rozéznak

A ország nevének hallatán a lelkes borfogyasztónak először a klasszikus erősített portói édes vörösborok jutnak eszébe. Az utóbbi években azonban a világ kezdi felfedezni magának az ország hagyományos vörösborait is. Bár nagy mennyiségben még mindig nincsenek ott a szupermarketek és borszaküzletek polcain, egyre nagyobb az érdeklődés az "új" borország iránt, amely folyvást igyekszik kilépni a szomszédos Spanyolország árnyékából.


2008-ban a szokásosnál később szüreteltek

Portugália nem az az ország, ahol gondot szokott jelenteni a szőlők teljes beérése. A legutolsó, 2008-as évjáratban ugyan később szüreteltek a megszokottnál, de a gyümölcsök cukorfokával ez alkalommal sem volt gond.

Az ország legfontosabb bortermő vidéke a Douro völgye. 2008-ban Douro vidékén az időjárás eltért a megszokottól: a tavasz esős (kétszer annyi csapadék hullott, mint rendesen), a nyár pedig szeles volt, és perzselően forró napoktól mentes.

Ennek ellenére persze a termelőknek nem volt okuk komolyabb aggodalomra, hiszen az október közepéig tartó kellemes ősz lehetővé tette a szüret kitolását. A fent leírt séma nagyjából ráillik a többi portugál borvidékre is, így Dao, Barraida és Alentejo vidékén is eltolódott a szőlők leszedése.

Ez utóbbi vidék boraira kifejezetten pozitívan hatott a hűvösebb év, hiszen ott a meleg gyakran olyan fokot ér el, hogy a főtt ízek markánsan jelennek meg a borokban. Ebben az évben a szokásosnál elegánsabb, kiegyensúlyozottabb borokat várhatunk a kifejezetten jó árairól híres vidékről.

2007 – négy év után újra kiemelkedő évjárat

Az alkohol hozzáadással erősített portói borokat általában több évjárat termésének házasításából készítik. A jobb évjáratokban a legszebb tételeket félreteszik, hogy azokat két éves korukban újra kóstolják, és amennyiben kiemelkedőnek találják őket, a hagyományos kifejezéssel élve, az adott évjáratot deklarálják.

2007-ben száraz volt a tél, hűvös és esős a tavasz, és nyáron sem tombolt a hőség, a meleg ősz azonban tökéletesre érlelte a szőlőket. Így, míg a tanninok szépen beértek, a cukortartalom nem szökött az egekbe, és a savak is megmaradtak.

A legutóbb kinyilvánított 2003-as évjárattal szemben ennek alapján a 2007-es portóik kevésbé lesznek erőteljesek, viszont szép struktúrával, egyensúllyal rendelkeznek majd, és előreláthatóan hosszú, boldog életnek néznek elébe.

Ha az évjárat időjárását olvasva valakinek deja vu érzése támadna, az nem meglepő, 2007 valóban nagyban emlékeztet a korábban leírt 2008-ra. Logikusnak tűnik tehát, annak ellenére, hogy általában három-négyévente nyilvánítanak ki egy-egy évjáratot, vannak pincészetek, akik azon gondolkoznak, hogy 2008-ban is készítsenek évjáratos portóit.

A 2007-es borokat a nyár folyamán palackozzák le, és ősszel indulnak útjukra a világ különböző részei felé. A legjelentősebb piaca ennek, a kifejezetten kis mennyiségben előállított, és a legmagasabb árkategóriába tartozó (12-17 000 forint a jobb termelőknél) portói különlegességnek Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

Már rosé stílusban is készül portói

Úgy látszik, hogy az egész világon tomboló rosé őrületből még a portóiak sem tudják kivonni magukat. Az egyébként szabályszegő kategóriába tartozó édes, magas alkoholtartalmú vörösbort már halványabb, rosé módra is készítik. Ezeken az italokon keresztül talán lehetséges lesz, hogy az egyébként főleg karácsony táján fogyasztott bor, az év többi részében is a pohárba kerüljön.Jelenleg négy portói rosé kapható a piacon. Az őket előállító cégek az új termékekkel, az egyébként súlyos, édes italnak egy frissebb, könnyedebb alternatíváját kívánták megteremteni, amely ízlés szerint jégkockával is felszolgálhatnak, vagy tonic-kal is keverhetnek.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!