A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség

Pohárnokok összefogása

2011-09-22 | Tóth Adrienn


Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség

Egy sajtótájékoztató keretében mutatkozott be a szakmai közönségnek az idén tavasszal megalakult Magyar Sommelier Szövetség. Káli Ildikó elnök asszony bevezetőjében tájékoztatást adott arról, hogy a szervezetet június 22-én társadalmi szervezetként jogerősen nyilvántartásába vette a Fővárosi Bíróság. Kovács Antal alelnök az eseményen a sommelier szakma szélesebb körű értelmezésének fontosságáról beszélt.


2011. szeptember 20-án, Budapesten, a Kárpátia Étteremben tartotta meg első nyilvános rendezvényét az újonnan alakult Magyar Sommelier Szövetség. Káli Ildikó a szervezet létrehozásának előzményeiről nyitó beszédében elmondta: „Jelentős igény mutatkozott a szakmában egy ilyen szövetség létrehozására, hiszen a vendéglátás egyéb területein, például a séfek körében már több összefogás, együttműködés is ismert.”

A szervezet célja is ennek megfelelően egyrészt a tagok közötti párbeszéd, tapasztalatcsere, amely során motiválhatják, inspirálhatják egymás munkáját. Másrészt azonban kiemelten fontos feladatként kezelik a továbbképzést is. Ennek érdekében jelenleg kidolgozás alatt áll egy akkreditációs rendszer, amely a jövőben lehetővé tenné egy államilag is elismert sommelier oktatás létrehozását. Klemens Ádám főtitkár a tervekkel kapcsolatban elmondta: „Egy jövőbeli sommelier képzésnek mindenképpen két lábon kell majd állnia, egyfelől borászati, másfelől vendéglátóipari ismereteket felölelve.”

Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség

Néhány hónapnyi előkészítés után sok tagra tett szert a most induló szervezet, valamint jelenleg is folyamatban vannak tagfelvételek. A jelentkezés egyelőre nincs vizsgához kötve, inkább a gyakorlati tapasztalatokra épít. A felvételhez az öttagú elnökség minimum két tagjától kell ajánlást kapnia a jelentkezőnek.

A sajtótájékoztató második felében Kovács Antal a sommelier szakma tulajdonképpeni lényegéről tartott összefoglalót. Elmondta, sok étteremtulajdonos nyilatkozik úgy, azért nem alkalmaz sommelier-t, mert nem tud megfizetni egy embert, aki kizárólag a borokkal foglalkozik. Az alelnök elmondta, ez a téves képzet annak az eredménye, hogy hazánkban az indokoltnál szűkebben értelmezik a sommelier feladatkörét. Nemzetközi viszonylatban ugyanis a pohárnok nemcsak egy borfiú, hanem ő felel az étterem teljes italkínálatának összeállításáért az ásványvíztől, az üdítőkön és sörökön át a kávéig, teáig, sőt igény esetén a szivarokról is ő gondoskodik.

Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség

A közeljövőben már több program is szerveződik a tagság számára, így egyeztetések folynak olyan szakmai szervezetekkel, mint a Mádi Kör, a Tokaji Lösz Arcai, a Tokaji Borászok Asztaltársasága vagy a Tokaj Bormívelők. Ezen túl pezsgő és párlat fronton is terveznek továbbképzéseket, de nem feledkeznek el étellel kapcsolatos ismereteik bővítéséről sem, így a szarvasgomba mellett egy hazai készítésű kaviárral is közvetlen kapcsolatba kerülhetnek hamarosan a Magyar Sommelier Szövetség tagjai.

Az egyesület hangsúlyozni kívánja, hogy működésével kapcsolatban a http://www.sommelierhungary.hu/ holnapon lehet tájékozódni.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!