A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megvan, ki lett 2021-ben az Év Bortermelője Magyarországon

2021-12-02 | (X)


Megvan, ki lett 2021-ben az Év Bortermelője Magyarországon

Ma hirdették ki a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021" cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.


A díj a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

 

A 2021. Év Bortermelője díj nyertese: Nyúlné dr. Pühra Beáta lett, az Etyek-Budai borvidékről.

 

Gratulálunk!

 

A Nyakas Pincészet főborásza évek óta szerepel a jelöltek között, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. Már gyerekként elvarázsolta a pincészet laborja, felnőttként nem is volt kérdés, hogy a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. A Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.

 

Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. Azt mondja, hogy a pincészetnél emberileg és szakmailag is kiteljesedhet, ötletei megvalósításában támogatják.

Jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak.

 

A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart, és amely igazi kihívást jelent a borász számára.

 

Bea legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, hogy a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza, és hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy véli, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs rejtőzik még. Elvarázsolják az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc borok, és a francia pezsgők, régi vágya, hogy ő is készíthessen egyszer pezsgőt. 

 

Bea boldogságának titka a hobbija, vagyis a munkája, három fiúgyermeke és a pozitív életszemlélet.

 

A nyertes bemutatja a Nyakas Pincészetet:

 

 

Korábbi nyertesek borait itt ajánljuk.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!