A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mészáros Gabriellának mondtak köszönetet

A Pannon Karácsonyon

2013-12-19 | Tóth Adrienn


Mészáros Gabriellának mondtak köszönetet

A Pannon Bormíves Céh nemcsak arra hivatott, hogy magas minőséget előállító pincészetek közösségeként működjön, hanem egyszersmind olyan szakembereket is összefog, akik aktív szerepvállalásra törekszenek a hazai borközéletben is. Az immár majd' másfél évtizede működő szervezet december 12-én Pannon Karácsony néven szervezett ünnepi kóstolót a Corinthia Grand Hotel Royalban, amely egyúttal alkalmat adott rá, hogy hagyományteremtő szándékkal átadják a Pannon Bormíves Céh díját, amelyet dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezetője kapott meg. Az elismerésről a jelenlegi társelnököt, Figula Mihályt kérdeztük.


Miről szól tulajdonképpen ez a díj?

Bár díjnak hívjuk, tulajdonképpen nem tartom szerencsésnek a kifejezést, hiszen manapság bárki adhat át díjat, amelyet aztán vagy elfogadnak, vagy nem. Mi nem szeretnénk beállni a sorba, ezért úgy fogalmazunk, hogy az idei Pannon Karácsonyon elsőként átadott elismerés inkább egy köszönetnyilvánítás, amelyet olyanoknak szeretnénk a jövőben is átnyújtani, akikről úgy gondoljuk, hogy sokat tettek a magyar bor ügyéért.

Mészáros Gabriella Rohály Gáborral együtt gyakorlatilag a rendszerváltás óta foglalkozik a borral. Egyedülálló az a több évtizedes oktatói, borkóstoltatói múlt, amelyet maga mögött tudhat, a szerep, amelyet a magyar borkultúrában a mai napig betölt.

Mitől tartod személyesen fontosnak Gabriella munkásságát?

Minden alkalommal megérint Gabriellának a borok iránti kiolthatatlan kíváncsisága. Annak ellenére, hogy sok éve a napjait a borok világa tölti ki, újra és újra olyan lelkesedést tapasztalok a részéről a téma iránt, mintha először nyúlna a boros pohárhoz.

Emellett azonban fontosnak tartom kihangsúlyozni azt a szigorú kritikai érzéket is, amelyet nekünk, borászoknak a jó értelembe véve kellene kihasználnunk. Magyarországon sajnos rossz íze van a kritika szónak, de én úgy gondolom, ha az jóindulatból táplálkozik, inkább segít, mintsem hátráltat.

Mészáros Gabriellának mondtak köszönetet

Gabriellának a legtöbbünket messze meghaladó nemzetközi kóstolási tapasztalat áll a rendelkezésére, épp ezért szeretek vele a borainkról beszélni. Ilyenkor nem egy-egy tétel részleteiről esik szó, hanem borstílusokról, koncepciókról.

Az elismerés után ejtsünk szót magáról a rendezvényről is.

A Pannon Karácsony koncepciója több szempontból is különleges. Erre az estére nem lehet jegyet vásárolni, kizárólag meghívásos alapon vehetnek részt azok, akikről úgy gondoljuk, hogy részt vállalnak a magyar borkultúra építésében. A Pannon Bormíves Céh tagságába tartozó borászok személyesen jelennek meg az eseményen, amely nem véletlenül esik az év ezen időszakára, hiszen a legszebb ünnepre való ráhangolódás eszközének tartjuk.

A képeket köszönjük a Studio Bakosnak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!