Milyen vizet igyunk borkóstoláskor?
Mészáros Gabriellát kérdeztük
2014-09-10 | Tóth AdriennBár elsőre meglepőnek tűnhet a felvetés, a borkóstoláskor az azt kísérő víznek is jelentősége van. Hogy miért is van ez így, és pontosan mire kell odafigyelnünk a választáskor? Ezekről a kérdésekről Mészáros Gabriellát kérdeztük abból az alkalomból, hogy a hazai kulináris élet meghatározó szereplői ismerték el a Szigetközi Friss Vizet mint a csúcsgasztronómiában jól használható alapanyagot.
Kovács Antal (háromszoros magyar sommelier bajnok), Varga Norbert (sommelier), dr. Mészáros Gabriella (nemzetközi borakadémikus), Jókuti András (gasztroblogger, „Világevő”), Segal Viktor (séf, gasztronómiai tanácsadó), Jászai Tibor (séf), Wolf András (konyhafőnök), Ruprecht László (kreatív séf) azt követően adtak hangot a hazai közönség számára véleményüknek, hogy a Szigetközi Friss Vizet a belga ITQ Superior Taste Award megmérettetésen a maximálisan elérhető három csillaggal jutalmazták. (Az eseményről beszámoló hírünk IDE kattintva érhető el.) A bor és a víz kapcsolatának témájáról Mészáros Gabriellát kérdeztük.
Miért elengedhetetlen része a borkóstolásnak a víz?
Két fő oka van a víz fontosságának. Az egyik, hogy az egyes borok kóstolása között a szánk öblítése, felkészítése a következő bor kóstolására nem igazán megy víz fogyasztása nélkül. Szoktuk mondani a hallgatóinknak, hogy a szánkat sokkal fontosabb öblíteni és tisztán tartani, mint adott esetben a poharunkat. Ez nem azt jelenti, hogy egymás után kóstolhatunk bármilyen tételt bármilyen pohárból, de a poharak állandó öblögetése azonos karakterű borok között sokkal kevésbé indokolt, mint az érzékszerveink tisztán tartása.
A másik lényeges szempont, hogy nagyobb tételszám esetén, ha nem fogyasztunk vizet, sokkal nehezebben dolgozza föl szervezetünk a nyálkahártyán keresztül felszívódó alkoholt. Magyarul, ha jól szeretnénk kóstolni, akkor komoly mennyiséget kell fogyasztani vízből, hogy szinte átmossa a szervezetet, és ne az alkoholhatás érvényesüljön értékeléseinkben.
Valóban van jelentősége annak, hogy milyen vízzel öblítjük ki a szánkat két kóstolás között, vagy ez egy legenda?
Természetesen van, hiszen csak teljesen neutrális víz jöhet számításba. A lényeg, hogy ne csak neutrális, de textúrájában is kimondottan kellemes, sima és selymes legyen a víz, amelyet két bor között fogyasztunk. Egy komolyabb vörösborsor kóstolásakor ennek például komoly szerepe van.
Pont a fentiek alapján mondanám, hogy nagyon jó választás a Szigetközi Friss Víz, ugyanis mind ízében, mind textúrájában olyan kísérő, amire kimondottan szükségünk van borkóstoláskor. A nagyon magas ásványianyag-tartalmú, netán kénes vagy természetes szén-dioxid-tartalmú vizek erre a célra nem megfelelők, s habár néha úgy érezzük, hogy csak egy erős dúsított víz oltja a szomjunkat, ez élettani hatását tekintve nem ajánlott.
A Szigetközi Friss Víz pont azt a finoman neutrális ízkörnyezetet teremti meg borkóstolás közben a szánkban, ami nélkül igazi borélvezetről nem beszélhetünk. Sima, selymesen puha textúrája a komoly, ismeretszerző borkóstolásoknál is elengedhetetlen.
A Szigetközi Friss Víz korábban csak éttermekben volt elérhető, mostantól azonban már online is rendelhető a szigetkozifrissviz.hu oldalán keresztül.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!