A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Minden borstíluson belül sikerült számos méltatásra érdemes erényt találnom"

Caroline Gilby Master of Wine a Winelovers 100 tesztről

2018-09-28 | Vinoport


„Minden borstíluson belül sikerült számos méltatásra érdemes erényt találnom

Caroline Gilby Master of Wine vezette idén a nemzetközi borakadémikusokból álló csapatot, amely a háromnapos bírálat eredményeként összeállította a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin listáját. A zsűrielnök őszinte cikkben összegezte a kóstolón szerzett tapasztalatait. Ebből közlünk most izgalmas részleteket.


Fotó: Szmodits Balázs

 

Pár évvel ezelőtt, amikor elkezdtem iskolafelügyelőként (is) dolgozni, a következő kifejezéssel határozták meg a szerepkörömet: „kritikus barát”. Ez nem más, mint egy olyan barát és támogató, aki azt is szóvá teszi, ha valami hibás, nem működik megfelelően, vagy fejlesztésre szorul. Úgy érzem, ez a kifejezés jól jellemzi a magyar borvilággal való kapcsolatomat az elmúlt 28 évben.

 

(...)

 

A háromnapos kóstolás során kifejezetten lelkesítő volt, hogy minden borstíluson belül sikerült számos méltatásra érdemes erényt találnom a borokban, az egyszerű, ám jó ízléssel elkészített aromatikus fehérektől az elegáns és komplex vöröseken át a lenyűgöző édes borokig.

Vitathatatlan, hogy Magyarország a fehérborok terén erősebb, köszönhetően talán annak is, hogy több, igazán izgalmas őshonos fehér szőlőfajtát találunk itt, mint vöröset. Az utóbbi években a fehér szőlők legígéretesebbjeként a furmint került reflektorfénybe. A furmint hihetetlenül sokoldalú, miközben képes megjeleníteni a termőhelyet, ez pedig elengedhetetlen a „világklasszis” címhez szükséges hitelesség megalapozásához. A hárslevelűből minden kétséget kizáróan nagyon szép borok készülnek; a kellemes virágos aromajegyek és gyümölcsösség miatt sokszor szerethetőbbek is, mint a furmintok. A két szőlőfajta borának házasítása pedig gyakran szebb végeredményt mutat, mint amire külön-külön képesek lettek volna.

 

(...)

 

 

Áttérve a vörösborokra: biztató volt látni, hogy a könnyedebb stílusban kifejezetten jó borok kerültek a poharunkba kadarkából, pinot noirból, kékfrankosból. A bor elsődleges szerepe, hogy élvezetet nyújtson – ez azt jelenti, hogy jól ihatónak kell lennie, olyannak, amiből újabb és újabb kortyot kívánunk. 

 

A jó hír az, hogy ezek a könnyebb vörösborok hihetetlen vonzerővel bírnak, különösen az étkezési kultúrában bekövetkezett változásoknak köszönhetően.

 

Mit jelent ez a nagy vörösborok és főként a bordeaux-i fajtákból készült borok számára? Nem az én tisztem azt mondani a pincészeteknek, hogy változtassanak a boraik stílusán – különösen, ha megtalálják a piacot a boraiknak. Jómagam is magas pontszámot adtam azoknak a tételeknek, amelyek valóban jól lettek elkészítve. A borkészítés végső soron üzlet, és elfogadott nézet, hogy az eladott bor a jó bor.

 

A Winelovers100 – A 100 legjobb magyar bor magazinban megjelent teljes cikkből az is kiderül, a Master of Wine-t melyik két magyar étterem bor-étel párosítása nyűgözte le; miért kellett megküzdenie a kollégákkal a pontozás során és mit üzen "kritikus barátként" a magyar borászoknak.

 


A Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor magazin a toplistákon kívül izgalmas és friss, a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelent meg. A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magyar borok nemzetközi potenciálját egy másik Master of Wine segítségével elemzik. A magazin a borgasztronómia és a borkultúra fejlődését, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek témakörét is alaposan körüljárja. A Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be. A Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin már megvásárolható a Winelovers Webshopban, az újságárusoknál és a Libri könyvesboltokban.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!