A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit történt 2009-ben a hazai borvilágban?

Április, május, június

2010-01-12 | Tóth Adrienn


Tavasszal kétségtelenül jól beindul a borélet, az egyre több szabadtéri rendezvény mellett sok borvacsorára és borkóstolóra került sor. Úgy látszott, mintha az éttermek és kisebb borkereskedések mindent be akarnának préselni ebbe az időszakra, mielőtt beindul a nyári vakáció szezon.


 

Április

Április 2-án Rókusfalvy Pál újabb lendületet adott az immár harmadik alkalommal odaítélt Borászok Borásza díjnak azáltal, hogy létrehozta a Vinum Praemium Alapítványt. A szervezet egy kuratórium formájában jelölt ki 50 borászt, akit méltónak tartott a Borászok Borásza címre, közülük aztán maguk a borászok választották ki a legjobbat. 2009-ben Szepsy István volt e címre méltó.

Ugyanezen a napon, Szekszárdon Borvidéki Borversenyt rendeztek. A több mint hetven nevező pincészet borait felvonultató megmérettetés abból a szempontból számít fordulópontnak, hogy ebben az évben vezették be először az ún. 30 %-os szabályt, amelynek eredményeként csak a mezőny legjobban szereplő 1/3-a kaphatott érmet.

Április 2-3. között 116 pincészet 212 borát kóstolta a tizenegyedik Takarékszövetkezeti Borverseny zsűrije. A bank évről-évre saját ügyfelei számára hirdeti meg a részvételi lehetőséget, a legjobban szereplő fehér- és vörösbort pedig a Takarékszövetkezet Borának választják.

Április 17-én hozták nyilvánosságra a Tokaji Borbarátnők által kiírt novellaíró pályázat eredményét. A nevezőknek „Tokaj-Hegyalja számomra” címmel kellett összefoglalniuk gondolataikat, papírra vetniük a fantáziájukban megjelenő kalandokat.

Április 23-25. között az Európai Bortermelő Régiók tartottak ülést Tokajban. Az AREV (Assemblée des Régions Européennes Viticoles) első Magyarországon zajló megbeszélésén létrehoztak többek között egy Borturizmus bizottságot.

Április 23-án egy napra Olaszország borai vették át a hatalmat a New York Palotában. A Borsa Vini nevű egész napos rendezvény délelőttjén egy konferencia zajlott, míg délutántól kora estig 42 olasz pincészet több mint 300 borát kóstolhatták meg a félsziget szerelmesei.

Április 25-én a Tokaj Reneszánsz egyesület mutatta be 2005-ös aszúit és legújabb borait a Gerbeaud-ban. A délutáni kóstolót megelőzően, délelőtt a szakma számára a legfrissebb évjáratú aszúk mellett bemutatták késői szüretelésű és száraz boraikat is a pincészetek.

\"\"

Április 26-án Gyulán került sor 707 tétel részvételével a tizenhetedik Magyar Pálinka Versenyre, amely kategóriájában a harmadik legnagyobb megmérettetésnek számít a világon. Magyarország legjobb pálinkájának 2009-ben egy Gönci barackpálinkát választották.

Április 27-én Budapesten, a Ba Bar Lounge-ban lehetett először egy helyen kóstolni a Tőkés Társak borait. A borászszövetség négy kis mátrai pincészetet tömörít magába, amelyek mind kézműves filozófiával készítik boraikat. Karner Gábor, Losonczi Bálint, Németh Attila Gábor és Szecskő Tamás borait ízlelhették a meghívottak.

Április 28-a a Corvinus Egyetem hallgatói számára a borról szólt, hiszen a Junibor név alatt tömörülő fiatal borászok rendeztek ezen a napon kerekasztal beszélgetést, és tartottak borbemutatót a budapesti felsőoktatási intézmény falai között.

\"\"

Április 29-én a Torkos Csütörtök ihletésére első ízben rendezte meg a Borszerdát a Magyar Bormarketing Kht. Az akcióhoz az éttermek mellett borkereskedések is csatlakoztak, hogy ezen a napon különleges kedvezményeket kínáljanak a borfogyasztóknak.

Április 30-a és május 3-a között a Millenáris Parkban bontottak sátrat a borászok, hogy az ötödik Budai Gourmet – Budapest Ízei, Bor- Pezsgő- és Sajtfesztivál keretében kényeztessék a zöld gyepre kilátogató ínyenceket.

Áprilisban Herczeg Ágnes a jövő nagy vörösboros reménységeiből rendezett kóstolót a Vienna MeLounge-ban, a Takler Pincészet az 1894 Borvendéglőben, a Varga a Meridonban, a Bock a Festalban, Pfneiszlék a Vadászkürtben, Szent Gaál a Kárpátiában, Balla a Székelykapuban, Konyári a Heller’s Pubban és a Solierben, Gere Attila az Avionban, Figula a Corinthia Grand Hotel Royalban, Villa Tolnay a Box Utcában, Kiss Gábor pedig a Borssó Bistroban. Megrendezték az első Tokaji Bor-Zsongást és a tízedik Kisüsti Pálinkafesztivált, e mellett Tavaszi 7próbát tartottak a Béres Borklubban. Vida-Polgár barátságos bormérkőzés zajlott a budapesti Polgár Borétteremben, Gasztronómiai konferenciát és borbemutatót rendeztek Szekszárdon, megkezdődött a Badacsonyi Borbarangolás, Szent György nap alkalmából családi hétvégét tartottak a Királyi Borház és Pincemúzeumban, végül egy Bor és Építészet elnevezésű kiállítás pincészeteket mutatott be Győrött. Kékfrankosokat kóstoltak a WineWorldben és az Erhardtban, illetve Maul borokat a Borkápolnában. Béres József, Molnár Péter és Jakabffy László pedig a húsvét üzenetéről merengett borok társaságában a Pilinszky Kávéházban.

Május

Május 1-2-án Budapestre települt a Balaton, a magyar tenger helyett ez alkalommal a Feneketlen tó partján kínálták boraikat a helyi pincészetek.

Május 9-10-én a Somlói Tavasz Egyesület fesztiváljára látogathattak el a hegy és a minerális borok barátai. A képet tovább színesítendő a helyi gazdák egy-egy messzi földről érkező borászt is vendégül láttak.

Május 13-án a Centrál Kávéházban tartott minikonferenciát a borászati ágazatot érintő válsághelyzetről az ITD Hungary és a Magyar Bormarketing Kht. A két szervezet együttműködése főleg olyan exportpiacokon történő népszerűsítő tevékenységet jelentett, mint Anglia, Svédország vagy Hollandia.

Május 18-án indult el a Borkaland.hu a Nemzeti Bormarketing Program keretében. A portál célja volt egy kalandtervező szolgáltatás létrehozása, amely bortúrára csábítja a hazai lakosság széles körét.

Május 23-24-én a Pincefesztivált megelőzően ismét megtartották az Etyeki Borkonferenciát. A legjellemzőbb helyi szőlőfajtáinkról Szentesi József, Maurer Oszkár, Bott Frigyes, Szepsy István és Alkonyi László beszélt.

Május 28-án több mint 25 szekszárdi pincészet borait kóstolhatták a megjelentek a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol komoly, tartalmas, többségében 2006-os vörösek mellett poharakba kerültek frissebb rozék és fehérborok is.

\"\"

Május 30-a és június 1-e között, a pünkösdi hosszú hétvégén ez alkalommal is sok borászat várta a vendégeket a Nyitott Pince Napok rendezvénysorozat keretében. A több mint 150 résztvevőnél kedvezményesen vagy ingyen kóstolhattak a három nap alatt a borturisták.

A májusi klubkóstolónk vendége Kvassay Levente volt. Ebben a hónapban Mészáros Gabriella Tóth István és a Gróf Buttler pincészet borait mutatta be a Vármegye Galériában, a Terroir Club nyitott kóstolóján pedig először kóstolhatták az érdeklődők Pók Tamás saját pincészetének első tételét. Az Ihatóbb Magyarországért mozgalom Etyekre zarándokolt, Sárváron kihelyezett tanfolyamot tartott a Borkollégium, míg Budapesten az 1894 Borvendéglőben szélesíthették ismereteiket a borbarátok. Borbemutatót tartott Jekl Flóra Philippe-nél, Demeter Zoltán és Szeleshát a WineWorldben, Légli Ottó a Budai Borszalonban, Tóth István és Bodri a Monarchiánál, Ráspi a Terroir Clubban, Vylyan a Hordóban. Bott Figyes borvacsora volt a Serpenyősben, Luka Enikő a Vadászkürtben, a Varga és a Bujdosó Pincészetek a Meridonban, Jásdi a Solierben, Gál Tibor és Balassa a Borssó Bistróban kóstoltatta borait, míg Thummereréknél tavaszi menüsorral álltak elő, a Villa Mediciben pedig a rozék kerültek a fókuszba. Pálinka Fesztivált rendeztek a Városháza Parkban, Borfalu volt Szombathelyen, Tokajvinum Hungaricum bemutató Tokajban, Sopronban pedig egy Borászbálon rophatták a táncos kedvűek. Amíg Sopronban a hagyományoknak megfelelően a Borünnep zajlott, Budapesten Kadarkaszalon, addig az ország keleti csücskében a Tokaji Borok Fesztiválja, és a hónap utolsó hétvégéjén a Kéknyelű Virágzásának Ünnepét is megülték Badacsonyban.

Június

Június 3-5. között tízedik alkalommal rendezte meg a Pannon Bormíves Céh borversenyét, a Pannon Bormustrát. A két és félnapos bírálat eredményeként ismét kiderült, mely fehér-, vörös- és édes borok, valamint pezsgők viselhetik a csúcsbor címet 2009-ben.

Június 4-én a Lánchíd Palotában tartották meg első közös borbemutatójukat a Mádi Kör tagjai. A tizenhat borászt tömörítő szervezet. A Mád községének eredetvédelmére koncentráló közösség által létrehozott alapkategóriák: a Mád községi bor, a mádi történelmi dűlők bora és a Szőlő.

Június 8-án másodszorra kóstolták négy, déli borvidékünk borait a Pannon Borrégió TOP 25 elnevezésű borversenyen. A szervezők nyilatkozata szerint nem elsősorban a megmérettetés ilyenkor a cél, inkább a régió borászatának népszerűsítés, a borvidékek közös fellépése.

Június 12-14-én a Pannon Bormíves Céh ismét megszervezte a Városligetben a Pannon Bországgyűlést.

Június 18-21. között tízedik alkalommal rendezték meg a VinAgora Nemzetközi Borversenyt. Az évről-évre más helyszínen zajló eseménynek 2009-ben Sopron adott otthont. A szervezők újítása volt, hogy először hoztak létre külön bizottságot, amely a késői szüretelésű, jég- és botritizált, valamint erősített borokat értékelte.

\"\"

Június 19-én Balaton-felvidéki és badacsonyi borászok hozták el boraikat Budapestre, hogy a Borkápolnában bemutassák őket. A rendezvényhez előadások is kapcsolódtak, amelyek a borvidékek életének aktuális kérdéseibe engedtek bepillantást.

Június 20-án hozták nyilvánosságra 2009-ben, mely bort tartották legméltóbbnak az Év Piarista bora címre. A Piarista Rend Magyar tartománya által meghirdetett verseny győztese a Degenfeld Pincészet száraz furmintja és a Nyári Pince szürkebarátja lett.

Ugyanezen a napon a Városháza parkban zajlott le a hazai Fröccs kampány csúcspontja, a Guinness rekord kisfröccs elkészítése. A rossz idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre, ahol az óriási rozé fröccs mellett sokféle arányban kínálták ezt az üdítő nyári italt.

Június 22-én Budapesten, az Aranyszarvas Étteremben az utóbbi évben nemzetközi borversenyeken éremmel díjazott szekszárdi borokat kóstolhattak az érdeklődők. Az egyedi koncepcióval bíró eseményen 11 pincészet 19 bora került az asztalra.

\"\"

Júniusban Balassa István borai mellett nagy vörösökből tartottunk kóstolót a Café Semprében, a Vinoport Club vendége pedig Borbély Tamás volt ebben a hónapban. Kadarkákat és olaszrizlingeket kóstolhattak az érdeklődők a WineWorldben, Királyudvar és Demeter Zoltán sort a Terroir Clubban, Figula borokat a Budai Borszalonban, spanyol tételeket az 1894 Borvendéglőben, Heumann borokat a Monarchiánál, Mátra volt soron a Bor/Neo klubban. Megterítettek a Magyarok Nagy Asztalán a Vajdahunyad Várban, Borfalu volt Óbudán, Kékfrankos Open Sopronban, és Tokaj-Hegyalja borait kóstolhatták a borbarátok Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban. A soproni Jégveremben Krúdy Gyula „vezetésével” kalandozhattak az érdeklődők, de ugyanebben a városban zajlott a Kékfrankosok éjszakája is, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a kertvendéglőkről és a fröccskultúráról volt szó. Billecart vacsorát állítottak össze az Onyxban, Szeremley-t a Solierben, míg Thummererék a halakra helyezték a hangsúlyt.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!