A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Must kell pihenni!

Ismered a kékfrankos legendáját?

2011-09-12 | Tóth Adrienn


A kékfrankos legendájának ihletésére Sopronban ismét meghirdetik a "Must kell pihenni!" kampányt, amelynek keretében szeptember elejétől december közepéig hat városbeli szállodában ajándék éjszakát kapnak a borbarátok. A három- és négycsillagos hotelekben két éjszaka áráért nemcsak egy harmadik jár, de egy bónusz kóstolási lehetőség is a nemrég nyílt Soproni Borházban, amely a borvidék borkínálatát igyekszik mind átfogóbban bemutatni az érdeklődőknek.


 

A borvidékre látogató turisták közül valószínűleg kevesen térnek haza anélkül, hogy megismernék a kékfrankos legendáját, amelynek kiindulópontja, hogy Napóleon itt állomásozó katonáinak kétféle pénzük volt. Ezek közül a talpra esett helyi boros gazdák, azaz poncichterek csak az értékesebb, kékszínű frankot fogadták el jobb boraikért cserébe. A történet csattanója ebből már könnyűszerrel kitalálható, a legjobb helyi bort kékfrankosnak nevezték el, innen származik a szőlőfajta nevének eredete.

A történet azonban két ponton is sántít. Egyrészt ebben az időben még nem volt jellemző a papírpénz használata, másrészt a filoxéravészt megelőzően a borvidék nem vörös-, hanem fehérborairól, főleg furmintjairól volt híres. A történet, a kékfrankos nevének eredetéről tehát legenda marad, a „Must kell pihenni!” akció keretében azonban rácáfolnak a történelmi tévedésre, és most a huszonegyedik században újranyomják a maguk kékfrankját, amelyet a vendégek a történethez hűen ez alkalommal is borra válthatnak.

A „Must kell pihenni!” kampányt már több éve hirdetik meg a soproni szállodák, borászatok, az önkormányzat, a Magyar Turizmus Zrt Nyugat-dunántúli Regionális Marketingigazgatósága és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft.

Az ajánlat lényege, hogy 2011. szeptember 1. és december 18. között hat soproni szállodában: a Best Western Pannonia Med Hotelben, a City Partner Hotel Szieszta Sopronban, a Civitas Boutique Hotelben, a Hotel Lövérben, a Hotel Palatinusban és a Hotel Sopronban két éjszaka áráért hároméjszakányi szállást kap a borbarát büféreggelivel, vacsorával kiegészítve. Az fent említett ezer Kékfrank pedig a Soproni Borházban váltható be.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!