A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nagy Furmint Február Kóstoló 2012

Mik voltak a legnagyobb meglepetések?

2012-02-15 | Tóth Adrienn


Nagy Furmint Február Kóstoló 2012

Ismét teltházas lett a Nagy Furmint Február Kóstoló. Több mint 450 vendég volt kíváncsi annak az ötvenöt pincészetnek a száraz és édes furmintjaira, amelyeknek képviselői 2012. február 9-én hazánk több borvidékéről érkeztek Budapestre, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba. A borok többségét természetesen az olyan ismert furminttermő vidékek adták, mint Tokaj és Somló. A fajta iránt egyre növekvő érdeklődést mutatja azonban az, hogy a rendezvényen olyan szűztermésű furmintok is kóstolhatók voltak, amelyekkel akár száz év szünet után került vissza a fajta egy-egy termőhelyre, így a Káli-medencébe, a Mátrába vagy épp a Ság-hegyre.


A kóstolóra érkező pincészetek mind legalább egy száraz vagy félszáraz furmintot hoztak magukkal, a többség azonban ezen túl egy második furminttétellel is bizonyította a fajta sokoldalúságát. Az elsőnek nevezett száraz, esetleg félszáraz furmintok adatait összesítve azt kapjuk, hogy azok többségükben (42%) a 2009-es évjáratból kerültek ki.

Ez valószínűleg a 2010-es év sajátosságaiból adódik, amely 19%-nál többet is adhatott volna, ha szélsőségességének köszönhetően nem húzza át a számításokat, vagy azáltal, hogy egy pincészet egyáltalán nem készít belőle fajtabort, vagy amiatt, hogy azt hosszabban érleli. Még hatványozottabban jelent meg a több esetben kieső 2010 hatása oly módon, hogy viszonylag sokan (19%) elhozták legfrissebb évjáratú, még hordómintának számító 2011-es furmintjaikat is.

A borok átlagosan 3 gramm/liter maradék cukrot tartalmaztak, alkoholszintjük pedig 13,38% volt. Az árakat áttekintve elmondhatjuk, hogy egy átlagos furmint a 2000-5000 forint közötti sávban található; ez igaz volt a borok 64%-ára. Néhány, valószínűleg dűlőszelektált tétel lépett túl ezeken: a borok 13%-a haladta meg az 5000 forintot. Több volt azonban ezeknél a mindennapok bora, hiszen a furmintok 17%-a 1000-2000 forint között mozgott, sőt akadt két 1000 forint alatti tétel is.

A kóstolóról távozó vendégeket egy rövid kérdőív segítségével arra kértük, hogy osszák meg velünk, mely pincészetek okozták számukra a legnagyobb meglepetést. A legtöbb válaszban a Berecz Stephanie és Zsolt vezette tarcali Tokaj Kikelet Pincét és a Pálffy Gyula irányítása alatt álló köveskáli Pálffy Pincét jelölték meg a kóstolók.

A hónap végéig még számtalan étteremben és borkereskedésben várják a furmintbarátokat a hónap folyamán különleges ajánlatokkal, valamint alkalmi borvacsorákkal és kóstolókkal. Ezekről részletesen is tájékozódhat a Furmint Február honlapján, amelyet IDE kattintva érhet el, illetve a Programajánló rovatunkban.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!