A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nyár kékfrankosra komponálva

Rövid borhírek Sopronból

2010-07-20 | Tóth Adrienn


Nyár kékfrankosra komponálva

Ha az év legforróbb hónapjaiban Sopronra gondolunk, a Kékfrankos Nyár jut az eszünkbe. A több hónapon át tartó programsorozat borvacsorák, kisebb-nagyobb borkóstolók, rendszeres városi és erdei kirándulások mellett kapcsolódik a Volt Fesztiválhoz, de olyan önálló nagyszabású eseményeket is szervez, mint a Kékfrankosok Éjszakája, a Kékfrankos 24 és a PannonMánia. Következő hírösszefoglalónkban a nyár elmúlt és elkövetkező eseményeiből szemezgettünk.


Egyéni és páros kékfrankos

A Kékfrankos Nyár keretein belül idén harmadik alkalommal pattogtak a teniszlabdák Sopronban. Június 11-13. között a Hotel Szieszta teniszcentrumában rendezték meg a Determin Kékfrankos Open teniszversenyt. A borvidék legfontosabb szőlőfajtáját népszerűsítő nyári rendezvénysorozatot a helyiek is támogatják, így az amatőr versenynek 2010-ben egy soproni pénzügyi vállalkozás volt a szponzora.

16 helyi teniszrajongó vívott meg egymással egyéni és páros versenyszámokban a háromnapos Determin Kékfrankos Openen, amelynek szakmai lebonyolításáért Babos Csaba és Keszei István volt a felelős. Babos Csaba nem mellesleg annak a Babos Tímeának az édesapja, aki július 4-én Wimbledonban junior női párosban nyert.

\"\"

Zene és bor a Kecske templomért

Augusztus 15-én Jótékonysági Kamaraestet tartanak a Kékfrankos Nyár szervezői, amelynek teljes bevételét a bencés templom felújítására ajánlják fel. Hivatalosan a Nagyboldogasszonyról elnevezett templom belső felújítását a Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatásával kezdték meg év elején. Annak érdekében, hogy a Fő tér egyik kulcsfontosságú épülete kívülről is megújulhasson Sopron Önkormányzata és a Pannonhalmi Főapátság bocsátotta rendelkezésre a munkálatok elvégzéséhez szükséges anyagi feltételeket.

A kamaraest szervezőinek nyilatkozata szerint azonban „a felállványozás után kiderült, a templom oromzata, kődíszei és bádogfestése sokkal rosszabb állapotban vannak, mint azt az elsődleges szemle alkalmával sejteni lehetett. Mindezek miatt speciális állványzatépítésre, valamint olyan szakipari munkákra van szükség, amelyek alaposan megnövelik a költségeket, és amelyhez újabb támogatókra számít a templom vezetése.”

A projekt megvalósítását lehetővé tevő újabb forrásokból a fentieken túl egy turistabarát, interaktív kiállítóhely kialakítására és a templombelső régészeti feltárására is szánnak. Az augusztus közepi koncert megtekintésén túl közvetlenül is jótékonykodhatunk, a bencés templom számlaszáma: K&H Bank, 10404058-40511140-00000000.

A dupla Borszerda nyertes

Június 30-án került megrendezésre ez évben a Borszerda nevű gasztronómiai program, amely 2010-ben egy sorozat első tagjaként jelentkezett. Először hirdettek meg a szervezők minden résztvevő étterem számára egy Borszerda bor- és ételpárosítás versenyt. Két kategóriában indulhattak a versenyzők: ebéd- és vacsoramenü. Mindkét kategóriában a soproni Vadászkürt Étterem bizonyult a legjobbnak.

Bausz Gyula, az étterem vezetője nagy örömmel mesélt a helyezésükről, és egyben azt is elmondta, hogy mivel sokan lemaradtak a június 30-i menüről, újra meghirdették azt egy külön időpontban a Kékfrankos Nyár Poncichter Est sorozatán belül. A menü összeállításáról megtudtuk, az előírásoknak megfelelően a magyar szőlőfajtákból készült borokhoz alkotott fogások a Vadászkürtben helyi alapanyagokkal készültek.

\"\"

A legtöbb fogásukat saját recept alapján készítik, saját maguk által termesztett fűszernövényekből. A versenyre azonban elővettek egy régi soproni specialitást, a Soproni babos-káposztás pontyhalászlevet. Ennek alapját a Fertői tóból halászott ponty adta, amely mellé káposztát és a poncichteri szokásnak megfelelően tarkababot tálaltak tejföllel. Ez a legtöbb betérő vendég számára idegenen hangzik, kicsit bizalmatlanul fogadják, de - mint a beszélgetésből kiderült – az első harapások után hamar megszeretik, sőt egyre többen kérik, amit meg is tehetnek, hisz a menüben azóta is szerepel ez a tétel.

A nyertes menükben a hungarikumnak számító mangalicán keresztül, a házi készítésű sárgabaracklekváron át, egészen a Bausz Gyula és felesége által kreált medvehagymás pestóig komoly figyelmet fordítanak a szezonális alapanyagok használatára a tulajdonosok, kerülik a tartósítószereket, és főképp a helyi specialitásokat – mind ételekből, mind borokból - építik be napi kínálatukba. A kétszeres nyertes Vadászkürtben folytatódik majd az országosan zajló Borszerda sorozat (bővebben olvashatnak róla ITT), azonban egy kis nyári szünet következik, majd ezután, ősztől ismét beindul a sütés-főzés a soproni étteremben, és borvacsorák sorozatával várják a különleges ízekre éhezőket.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!