A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pálinka - Újabb fokozatra kapcsolva

Megnyílt a Várfok Pálinka Kultúrház

2011-06-23 | Vizi Csenge


Mintha csak így akarta volna a jó Isten, pont egy olyan helyen nyílt meg múlt pénteken, vagyis június 17-én a Várfok Pálinka Kultúrház, amely régen Pálinka kolostor néven működött. Remélhetőleg ez a tény, hogy elindult valaha itt egy pálinkavonal, jó ómen a Spiritus Primus Pálinkafőzdének. A vár lábánál igazi kis találkahely, tárgyalásokra alkalmas, nyugodt környezet született e pálinka szaküzlet képében.


 

Cseh Gábor, a Spiritus Primus marketingvezetője elárulta, már régóta gondolkodtak a tulajdonosokkal egy saját egység kialakításán, hiszen a nagy fesztiválok világán kívül inkább egy állandó megjelenést szeretnének biztosítani a vevőknek. A cél az volt, hogy valami merőben új dolgot hozzanak létre, amivel valami többet, valami különlegeset tudnak adni e hungarikumok iránt érdeklődő fogyasztóknak.

Ahogy az ember kívülről benéz a Várfok u. 8. szám alatt működő üzletbe, azt gondolhatja, talán még meg sem nyitott. Holott már túl van az első hétvégén és lassan az első héten is a bolt. Csak még alakulnak a dolgok, napról napra pofásabban néz ki az amúgy kicsiny helység, amely még egy irodának is otthont ad. Ráadásul nem csak a hűs benti levegőn tölthetjük el a szabadidőnk egy részét, hiszen kinti terasszal is várják majd a vendégeket.

A múlt heti megnyitó is egyszerre ebben a két térben zajlott, amelyre a Csík Zenekar tagjai is hivatalosak voltak. Az együttműködésük a pálinkafőzdével régebbre vezethető vissza, de a bolt nyitásával újra erőre kapott, ugyanis a kínálatban nem csak italok, hanem cd-k, mégpedig a Csík Zenekar albumjai is fellelhetők.

"Nem véletlenül vettük fel kínálatunkba a zenekar korongjait, ők sok szállal kötődnek a Spiritus Primushoz, a szaküzlet létrejöttében is fontos szerepük volt." – kezd bele a háttér elmesélésbe Cseh Gábor. "Épp december végén, a Csík zenekar előszilveszteri partiján keresett meg minket a Várfok Galéria vezetője, hogy dolgozzunk együtt, hiszen a galériákban, a kiállítások megnyitói során örömmel kortyolnak az emberek bort vagy épp pálinkát. Majd mikor eljutottunk a Várfok utcai kultúrnegyedbe, akkor pillantottuk meg ezt az elhagyott boltot."

Pálinka - Újabb fokozatra kapcsolva

Ezután le is csaptak a lehetőségre, és nekiláttak egy iroda illetve egy szaküzlet kialakításának. "Az irodát és tárgyalót az emeleten alakítottuk ki, ahová egy-egy, már meglévő vagy leendő partnerünk számára szeretnénk biztosítani tárgyalási lehetőséget, de a lenti üzlethelyiségben is vannak asztalok, WIFI, így azoknál kellemes beszélgetéseket folytathatnak a betérők. Majd tervezzük könyvek, újságok beszerzését is, hogy egy-egy korty pálinka vagy épp ami a ház specialitása lesz, a grappuchino mellett nyugodtan olvasgathassanak a vendégek."

Pálinka - Újabb fokozatra kapcsolva

A cég gyümölcspálinkái mellett a szintén saját pálinkafőzdében készülő, különböző neves borászok törkölypálinkáit - mint a tokaji Dereszla, az egri Pók Tamás vagy a badacsonyi Orbán Gergely - is meg lehet majd vásárolni. Ezen pincészetek borait is felveszik a kínálatba, további bővítésen is gondolkoznak, hiszen sok olyan, kiváló bort adó pince létezik, amelyek termékeikkel nincsenek bent egyetlen kereskedőnél sem. Nekik adnának helyet az üzletben, ráadásul egyéb nyalánkságokkal is várják az ezen útvonalon a Budai várba sétáló turistákat. Így mézeskaláccsal, székely mustárral, biomézekkel és két különleges, csíkszeredai szörppel (feketeáfonya és fenyőtoboz) üdítik fel a testet s lelket a Spiritus háza táján.

Pálinka - Újabb fokozatra kapcsolva

Ha valaki betér a boltba, nem feltétlenül kell rögtön, találomra megvásárolnia egy-egy palack 07-est vagy top terméket, hiszen 2 és 4 centes kimérésben megízlelheti akár az egész portfóliót is. Közben pedig szemügyre veheti és bárki kipróbálhatja a korty-abroszt, a grafikus pálinkabírálati lapot. "Természetesen nem csak az működik, hogy helyben fogyasztunk pálinkát, hiszen szervezett kóstolókkal is készülünk, irodalmi esteket szeretnénk tartani, és mivel ez a várnegyed a galériák színhelye, mi is szeretnénk a pálinka történetéről, a gyümölcsök piaci árulásáról, szüreteléséről egy már felkutatott régi fotósorozatot kiállítani, ráadásként pedig a Csík Zenekar egy-egy tagja is időről időre meglátogat majd minket, hogy dedikálja az épp aktuális albumukat."

A helyszínen a pálinkák mellé könnyed harapnivalókkal készülnek az üzletvezetők, így chipset, szárított gyümölcsöket, olajos magvakat is lehet majd kapni. Ha pedig elpilledtünk a hungarikumok ízlelgetésében, egy ízletes kávéval zárhatjuk a napot.

Pálinka - Újabb fokozatra kapcsolva

A Spiritus Primus nem csak üzletében tartogat meglepetéseket, hanem portfóliója növelésében is, hiszen épp tárgyalásokat folytatnak Benedek Péterrel, hogy elkészüljön az Ujjlenyomat legújabb tagja Mátráról vagy épp Vida Péterék, Miklós Csabi törkölye. A 07-es sorozat bővülni fog egy fahordóban érlelt törköllyel, és három mézes-ágyas (körte, szilva), illetve mézes (málna) tétellel. "Az elmúlt időszakban, a fesztiválokon észrevettük, hogy a színesebb tételeket keresik inkább az emberek, azok érdekességnek számítanak, így a top kategóriánkat is növelni szeretnénk egy szamócás és pirosbogyós tétellel."

Pálinka - Újabb fokozatra kapcsolva

Látható, hogy a Spiritus Primus házatáján nagy változások, nagy pörgés indult el, ahogyan a nyár is beindult. Érdemes hát egy kis időt szentelni arra, hogy felfedezzük hungarikumaink egyikét, a pálinkát, és annak szakszerű kóstolását megtanuljuk Cseh Gábor vagy a boltvezető Pári Niki által egy-egy vidáman eltöltött óra alatt a Várfok utcában.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!